AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kocaelinin Yöresel Halk Oyunları

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Kocaelinin Irk Oyunu,
Kocaeli Yöresi Ahali Oyunları,
Kocaelinin Bölgesel Ahali Oyunları
Kocaeli yöresinde bambaşka bölgelerden gelen toplulukların getirdikleri oyunlar görülür
Her kalabalık geldiği yerin oyunlarını yaşatmaya çalışmıştır
Yalnız Kandıra ve Karamürsel bir ölçüde geleneksel bütünlüğünü koruyabilmiştirİlde Balkanlardan, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen topluluklar ve Çerkezler bulunmaktadır Kimi köylerde horon, hora ve karşılamalar, kasap oyunları, zeybekler ve Çerkez oyunları oynanmaktadır Bunlarda öbür yörelerdekinden öbür bir özellik görülmemektedirİlin ilk yerlileri olan Manavların maalesef hemen şimdi derlenememiştir Oysa merkez ilçemizin tamamı ile öteki ilçe merkezlerimiz dışında kalan köylerimizin büyük bir bölümünde yöresel oyunlar oynanmaktadır
Müziklerinin ince sazlarla ( Klarnet, Keman, Cümbüş, Darbuka, veya Küçük Davul) çalındığı oyunlar; erkeklerde kaşıkla ve bireysel oyunlar şeklinde,kadınlarda gruplar halinde kaşıklı veya kaşıksız olarak oynanır Kına gecelerinde kapalı mekanlarda bir kadının ritim tutarak sözlü türküleri eşliğinde oynanırDoğu Karadeniz Bölgesi'nden gelen insanlarımızın yoğun olarak yaşadığı ikâmetgâh birimlerinde kemençe ya da Karadeniz davulzurnası eşliğinde horon türü oyunlar şeklindedir Oyunlar Kocaeli'de yaşayanlara özgü bir kişilik kazanmamıştır Oyunlar başlıca yöresindeki ad ve figürlerle aynıdır
Balkan TürkleriMuhacırlar 1920'li yıllarda geldikleri ve daha sonraki yıllarda yöreden gelebilecek göçlerle takviye olmadıkları için oyunlarda yöresel özgünlüklerini kaybetmişler ve modernize olan büyük kasaba yaşamına uyum sağlamışlardırKafkas göçmenlerinden Çerkezler ve Abazalar daha fazla İzmit ve çevresinde birkaç köy ve beldemizde benzersiz yapılarını koruyabilmiştir Buralarda akordiyon veya tuşlu sazlar eşliğinde Kafkas oyunları oynanmaktadır Gürcüler de ise Artvin'den gelenler Artvin oyunları, diğerleri ise kemençe eşliğinde horon türü oyunlar oynamaktadır Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelenler ise davulzurna eşliğinde halay türü oyunlar oynamaktadır
Alıntı *
 
Kocaeli yöresinde farklı bölgelerden gelen toplulukların getirdiği oyunlar ve kültürel öğeler büyük bir zenginlik oluşturuyor. Özellikle Kandıra ve Karamürsel gibi yerlerde geleneksel oyunlar ve kültürel öğelerin korunduğunu görmek sevindirici. Balkanlardan, Karadeniz'den, Doğu Anadolu'dan ve Çerkezlerden gelen toplulukların bulunması, yöresel oyunlara ve müziklere çeşitlilik kazandırmış.

Oyunlar genellikle ince sazlar eşliğinde oynanıyor. Erkekler genellikle kaşıkla bireysel oyunlar oynarken, kadınlar gruplar halinde kaşıkla veya kaşıksız olarak oynuyor. Kına gecelerinde kadınların ritim tutarak sözlü türküler eşliğinde oynadığı oyunlar da özel bir anlam taşıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden gelen insanların yoğun olduğu yerlerde ise kemençe veya Karadeniz davul-zurna eşliğinde horon türü oyunlar oynanıyor. Balkan Türkleri ve diğer göçmen gruplar zamanla modernize olmuş ve oyunlarda yöresel özgünlüklerini bir miktar kaybetmiş olabilirler. Ancak Kocaeli'nin kültürel mozaiği içerisinde hala farklı topluluklara ait oyunların izlerini görebilmek mümkün.

Özellikle Çerkezler, Abazalar ve Gürcüler gibi Kafkas göçmenleri belirli köy ve beldelerde geleneksel oyunlarını korumuş durumda. Akordiyon veya tuşlu sazlar eşliğinde Kafkas oyunlarının oynandığı bu bölgeler, kültürel çeşitliliğin dikkat çekici bir örneği. Aynı şekilde Gürcülerin Artvin oyunları ve diğer oyunlarının da belli bölgelerde devam ettiğini görmek güzel.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelenler ise davul ve zurna eşliğinde halay türü oyunlar oynuyorlar. Kocaeli'nin farklı bölgelerinden gelen toplulukların kültürlerinin bir araya geldiği bu yörede, geleneksel oyunların yaşatılmasının önemi büyük. Her bir topluluğun oyunları, müzikleri ve kültürel öğeleriyle Kocaeli'nin renkli ve zengin kültür mozaiğine katkı sağlıyor.
 
Geri
Üst