AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koca Seyit kac kilo mermi tasidi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koca Seyit kaç kilo mermi taşıdı?​

Mecidiye Tabyası’nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartan araştırmacılar, Seyit Onbaşı’nın sırtladığı net ağırlığın 215 kilo olduğunun belirlemiştir. O atıştan sonra Müstahkem Mevki Komutanı, Seyit Ali Onbaşı’dan top mermisi sırtında fotoğraf çekilmesini istedi.

Savaş topu kaç kilo?​

Savaş topu kaç kilo?
152-mm top-obüs M1937 (ML-20)
Özellikler
Ağırlık | 7,270 kg taşınma: 7,930 kg
uzunluğu | 4,240 mm / 27.9 kalibre tümü: 4,412 m / 29 kalibre (namlu gaz susturucusu hariç)
Yükseklik | -2° ile 65° arası

Seyit Onbaşı kaç kilo?​

Seyit Onbaşı kaç kilo?
SEYİT ONBAŞI’NIN KALDIRDIĞI TOP MERMİSİ KAÇ KİLOGRAM? Ocean ismindeki İngiliz zırhlı gemisinin batırılmasıyla sonuçlanan olayda Seyit Onbaşı, topları taşıyan vinç bozulunca silah arkadaşı Niğdeli Ali’nin yardımıyla 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtına alarak kundağa sürdü.

Çanakkale Savaşı sırasında 215 kg’lık mermiyi tek başına kaldıran Türk askeri kimdir *?​

Çanakkale Valiliği’nin internet sitesindeki “Kültürel Değerler” sayfasının “Anıtlar ve Heykeller” bölümünde, halen Seyit Onbaşı’nın 276 kg. mermi kaldırdığı bilgisi veriliyor. TSK internet sitesinde ise bu 215 kg. olarak yer alıyor.

Seyit Onbaşı kaldırdığı top kaç kilo?​

Seyit Onbaşı kaldırdığı top kaç kilo?
Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean’a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean’a ağır yara verdi.

Koca Seyit ne zaman öldü?​

Koca Seyit ne zaman öldü?
1939Seyit Onbaşı/Ölüm tarihi

1 top mermisi kaç kilo?​

TSK’nın internet sitesinde ise merminin ağırlığının 215 kilo olduğu bildiriliyor. Bugüne kadar Çanakkale savaşları ile ilgili hazırlanan kitaplarda da merminin ağırlığı 215 ve 276 kilo olarak farklı farklı yer aldı. Zaman içerisinde bazı tarihçiler 215 kilonun yanlışlıkla kıyye olarak yazıldığını belirtti.

Seyit Onbaşı top mermisini nasıl kaldırdı?​

Seyit Onbaşı top mermisini nasıl kaldırdı?
Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali, 276 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi.

Seyit Onbaşı Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken neler hissetmiş olabilir kendinizi Seyit Onbaşı’nın yerine koyarak duygularınızı ifade ediniz?​

Seyit Onbaşı Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken neler hissetmiş olabilir kendinizi Seyit Onbaşı’nın yerine koyarak duygularınızı ifade ediniz?
Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken bu merminin topun namlusuna ne olursa olsun sürülmesi gerektiğini hissetmiştir. Kendisini buna mecbur hissetmiştir. Bu mermileri topa yükleyen mekanik sistem hasar aldığı için kullanılmaz haldedir. Düşman gemileri eğer bu boğazı geçerse İstanbul’u ele geçirecekler.

Seyit Onbaşı ne kadar kaldırdı?​

Ancak daha sonra bu rakam tashih edildi. Çanakkale Valiliği’nin internet sitesinde, kültürel değerler sayfasının ‘Anıtlar ve heykeller’ bölümünde, halen Seyit Onbaşı’nın 276 kilo mermi kaldırdığı yazıyor. TSK’nın internet sitesinde ise merminin ağırlığının 215 kilo olduğu bildiriliyor.

Seyit Onbaşı öleli kaç yıl oldu?​

Seyit Onbaşı öleli kaç yıl oldu?
Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı (Koca Seyit) her yıl 18 Mart’ta anılıyor. Kurtuluş Savaşı’na da katılan Seyit Onbaşı, Soyadı Kanunu ile Çubuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı, 1 Aralık 1939’da zatürreden vefat etti.
 
Koca Seyit'in sırtladığı mermi 215 kilogram ağırlığındadır. Savaş topu ise 152-mm top-obüs M1937 (ML-20) modelidir ve ağırlığı 7,270 kg'dır. Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı mermi ile ilgili farklı kaynaklarda ağırlığı 215 ve 276 kilogram olarak geçmektedir ancak zamanla bazı tarihçiler tarafından bu rakamların karıştırıldığı belirtilmektedir.

Seyit Onbaşı, top mermilerini sırtlayarak taşıdığında büyük bir fiziksel ve manevi güç kullanmış olmalıdır. Belki de vatanını, milletini savunmanın verdiği büyük sorumluluk ve hedefine ulaşma kararlılığı ile doluydu. Kendisini bir vazife ile görevlendirilmiş gibi hissediyor olabilir ve hiç düşünmeden harekete geçmiş olabilir. Bu ağır yükü omuzlaması, belki de doğrudan İstanbul'u koruma refleksi ile, o anki adrenalin ve kararlılıkla mümkün olmuş olabilir.

Seyit Onbaşı'nın bu olağanüstü fedakarlığı ve cesareti Çanakkale Savaşı'nın tarihine ışık tutan önemli bir olay olmuştur. Bugün bile hatırlanması ve anılması, vatan sevgisi ve sadakatin ne denli büyük bir güç olduğunu hatırlatmaktadır.
 
Geri
Üst