Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kloroplast Nedir gorevleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.687
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kloroplast Nedir görevleri nelerdir?​

Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir.Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Genellikle yeşil renkli olduğu için bitkilerin çoğunun yeşil renkli olmasının temel sebebidir.

Kloroplast Organelinde hangi olaylar gerçekleşir?​

Kloroplast bitki hücresinde bulunan ve fotosentezin gerçekleştirilmesini sağlayan bir organeldir. Güneş ışığı enerjisinin emilimini ve soğurulmasını sağlayan bir organeldir. Hücre içine madde çıkışı ve girişini sağlar. Kloroplast, bitkiye yeşil renk veren organeldir.

Kloroplast organeli tarafından üretilip mitokondri tarafından tüketilen nedir?​

Kloroplast organeli tarafından üretilip mitokondri tarafından tüketilen nedir?
Kloroplast içinde güneş ışığını yakalayan klorofil vardır. Daha sonra ışık enerjisi, su ve karbon dioksiti birleştirmek için kullanılır, ışık enerjisini glikoza dönüştürür, daha sonra ATP molekülleri yapmak için mitokondri tarafından kullanılır.

Kloroplast görevi nedir kısaca Eodev?​

– Kloroplast bitki hücresinde fotosentezin gerçekleştirilmesini sağlayan bir organeldir. – Bitkiye yeşil rengini veren organeldir. – Güneş ışığı enerjisinin soğurulmasını ve emilmesini sağlayan organeldir.

Kloroplast Organelinde neler bulunur?​

1)Kloroplast: Kloroplast bitkilerde yapraklarda,genç gövdelerde ve fotosentetik dokularda bulunan bir organeldir. . Kloroplastın kimyasal yapısı karbonhidrat,yağ,lipid,klorofil,DNA ve RNA’dan oluşur. Burada en dikkat çekici nokta tıpkı mitokondrilerdeki gibi kloroplastların kendine ait DNA’sının bulunmasıdır.

Kloroplastta klorofil pigmenti nerede bulunur?​

Kloroplastta klorofil pigmenti nerede bulunur?
Klorofil, iç kısımdaki grana denilen lamelsi yapılarda bulunur. Kloroplastta granaların bulunduğu sıvı kısma ise stroma denir.
Kloroplast klorofil sentezler mi?​
Kloroplast, özellikle bitki hücrelerine yeşil renk vermesi ile özdeşleşmiş, fotosentezden sorumlu, yaklaşık 5 μm (5 mikrometre) boyundaki sitoplazmik organeldir. Klorofil sayesinde gerçekleştirdiği fotosentezle, canlının besin ve oksijen üretmesini sağlar.
Peroksizomlar ne işe yarar?​
Peroksizom bitki ve hayvan hücrelerinde birikmiş olan zehirli maddeler veya toksikleri inaktive eden katalaz enzimlerini yapısında bulundurmaktadır. Yapısında bulunan katalaz enzimleri sayesinde vücutta bulunan toksik maddeleri parçalayarak vücudu bu maddelerden arındırır.

Fotosentez ne kullanılır?​

Fotosentez ne kullanılır?
Fotosentez ışık enerjisi ile gerçekleşen bir faaliyettir. Fotosentez Nedir? Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler.

Klorofil nerede üretilir?​

Klorofil bitkilerde kloroplast adı verilen organellerin içinde bulunur.

Plastid çeşidi nelerdir?​

Bitki ve alg hücrelerinde bulunan ve besin üretimi, renk oluşumu ve besin depolaması gibi durumlardan sorumlu olan hücre organeline plastit adı verilmektedir. Plastitler kloroplast, kromoplast ve lökoplast olmak üzere çeşide 3 çeşide ayrılmaktadır.

Kloroplastta ETS elemanları nerede bulunur?​

Kloroplastta ETS elemanları nerede bulunur?
Bu potansiyel fark daha sonra ATP sentezi için kullanılır. Burda ATP sentezi H+ iyonlarının derişim farklılığına bağlı olarak dışarı pompalanır. Bu sırada Atp sentez enzimi aktifleşir ve atp sentezlenir. ETS elemanları, ökaryotik hücrelerde mitokondri ve kloroplast organellerinde bulunur.

Lökoplast ne iş yapar?​

Lökoplastlar, renksiz plastitlerdir. Bitkilerin ışık görmeyen kısımlarında (kök,yumru vb.) bulunurlar. Nişasta depolarlar.

Klorofil sentezi nerede olur?​

 
Kloroplast nedir, görevleri nelerdir, kloroplast organelinde hangi olaylar gerçekleşir, kloroplast organeli tarafından üretilip mitokondri tarafından tüketilen nedir gibi soruların cevaplarına bakarak açıklamalarda bulunabilirim.

Kloroplast, bitki hücresinin sitoplazmasında bulunan ve fotosentez yoluyla güneş enerjisini kullanarak besin üretimini sağlayan bir organeldir. Kloroplastlar genellikle bitkilerin yeşil kısımlarında bulunur ve klorofil pigmentini içerirler. Kloroplastın başlıca görevleri şunlardır:
- Fotosentez: Kloroplastlar fotosentez reaksiyonlarını gerçekleştirerek güneş ışığını yakalar, su ve karbondioksitle reaksiyona girerek oksijen ve besleyici şekerler üretir.
- Yeşil renk: Kloroplastlar içerdikleri klorofil pigmenti sayesinde bitkilere yeşil rengini verirler.
- Hücre içi madde akışı: Kloroplastlar hücre içinde madde alışverişi sağlayarak hücre fonksiyonlarını destekler.

Kloroplast organelinde fotosentezin gerçekleştiğini, güneş ışığının emilimini ve soğurulmasını sağladığını, hücre içine madde çıkışı ve girişini sağladığını ve bitkiye yeşil rengini verdiğini belirtmek mümkündür.

Kloroplast tarafından üretilen ve mitokondri tarafından tüketilen ana ürün glikozdur. Kloroplastta gerçekleşen fotosentez reaksiyonları sonucunda üretilen glikoz daha sonra mitokondri tarafından oksitlenerek ATP (adenozin trifosfat) molekülleri üretilir ve hücre tarafından enerji olarak kullanılır.

Kloroplastta bulunan klorofil pigmenti genellikle iç kısımdaki grana denilen lamelsi yapılarda yer alır. Grana içerisinde bulunan klorofil, güneş ışığını emerek fotosentez reaksiyonlarını gerçekleştirir.

Kloroplastlar, genellikle fotosentezde görevli olan klorofil pigmentini içerirken, klorofil sentezi genellikle kloroplastlarda gerçekleşir. Klorofil, bitkinin yeşil rengini veren pigmenttir ve fotosentez reaksiyonları için temel öneme sahiptir.

Plastidler bitki ve alg hücrelerinde bulunan çeşitli yapı ve fonksiyonlara sahip organel gruplarıdır. Plastitler kloroplast, kromoplast ve lökoplast olmak üzere üç ana çeşide ayrılırlar. Kloroplastlar fotosentezde görev alırken, kromoplastlar renk oluşumundan sorumlu olup lökoplastlar ise depo maddelerin depolanmasına yardımcı olurlar.

Kloroplastta ETS (Elektron Taşıma Sistemi) elemanları, ökaryotik hücrelerde mitokondri ve kloroplastlarda bulunur. ETS, elektron taşınımı yoluyla elektronlar arasında enerji oluşturarak ATP sentezini gerçekleştirir.

Son olarak, lökoplastlar renksiz plastitlerdir ve ışık almayan bölgelerde (örneğin köklerde) bulunurlar. Nişasta gibi depo maddeleri depolama görevine sahiptirler.
 
Geri
Üst