AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

KLL tehlikeli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.468
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

KLL tehlikeli mi?​

Yavaş bir seyir göstermek suretiyle zaman içerisinde bireye günlük yaşantısına engel koyan bu tehlikeli hastalık, ölüme kadar götürebilecek bir güce sahiptir. Daha doğrusu bu hastalık için bir kanser türü olarak da ifade sunmak mümkün.

KLL li hastalar ne kadar yaşar?​

Kronik lenfositik lösemi olgularında beklenen orta- lama yaşam süresi 10 yıl civarındadır. Tanı sırasında hastaların üçte birisinde tedavi gereksinimi vardır, üç- te birinde progresyon gelişir ve tedavi gereksinimi zamanla ortaya çıkar, üçte birinde ise hiçbir zaman tedavi gerekmez.

KLL tamamen iyileşir mi?​

KLL tamamen iyileşir mi?
KLL’li hastaların erişkin çocuklarının da kontrol edilmesi gerekir. Kronik Myeloid Lösemi (KML) ise erişkin çağındaki lösemilerin yüzde 25’ini oluşturur. Ömür boyunca alınan ağızdan akıllı ilaçlar kullanılarak tam olarak tedavisi mümkündür.

KLL hastası engelli raporu alabilir mi?​

KLL hastası engelli raporu alabilir mi?
Yeni yönetmelikle kronik lösemi için rapor bir kez alınacak ve 18 yaşına kadar geçerli olacak. Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik de yayınlandı. Eski yönetmelikteki “özürlü” ifadeleri “engelli” olarak değiştirildi.

KLL kanser mi?​

Kronik lenfositer lösemi (KLL) vücudumuzun savunma hücreleri akyuvarların bir alt tipi olan lenfositlerden kaynaklanan kan ve kemik iliği kanseri türüdür. En sık görülen kronik lösemi tipidir.

KLL hastaları nasıl beslenmeli?​

Yağlı yemeklerden ve baharatlardan ve fazla şeker tüketiminden kaçının. Süt yerine yoğurt ve ayran tüketiniz. Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbaları tercih ediniz. Mercimek, ezogelin vb. kurubaklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçının.

KLL tedavisi ne kadar sürer?​

KLL tedavisi ne kadar sürer?
Ağız bakımı ve yeterli beslenmenin sağlanması, gerekirse destek tedavileri ile kemoterapinin olumsuzluklarından hastayı kurtarmak önemlidir. Sık enfeksiyon geçiren ve immunglobulin seviyeleri düşük hastalarda damardan immunglobulin tedavisi yapılabilir, Bu tedavi 20-30 günde bir sürdürülür.

KLL ne zaman tedavi edilir?​

KLL ne zaman tedavi edilir?
Gözle ve bekle yaklaşımıyla tedavi edilen KLL hastalarında ateş veya diğer enfeksiyon ya da hastalık belirtileri gelişirse doktorları tıbbi destek verir. Hastalık ilerlemeye başlarsa veya ilerlediğinde aktif tedaviye başlanır.

KLL hastaları nelere dikkat etmeli?​

KLL’li hastalar nasıl takip edilmeli? 2-3 ayda bir öykü, fizik muayene, hemogram, rutin kan tetkikleri, çevresel kan yayması ve gerekirse görüntüleme yöntemleri önerilir. Hastalığın tedavilerine bağlı uzun dönemde ortaya çıkabilecek bazı yan etkiler açısından kalp ve akciğer fonksiyonları değerlendirilmelidir.

KLL hastalığı genetik mi?​

Kronik Lenfositer Lösemi kalıtsal yani nesilden nesile geçen bir hastalık olarak kabul edilmese bile aynı ailede birden fazla KLL hastasının tanımlandığı olgular bulunmaktadır.

KLL belirtileri nelerdir?​

KLL belirtileri nelerdir?
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Nedir, Belirtileri, Tedavisi
- Halsizlik.
- Sık enfeksiyonlar.
- Şişmiş lenf düğümleri.
- Kanama.
- Kilo kaybı
- Ateş
- Halsizlik.

Kan kanseri hastası kaç yıl yaşar?​

Kan kanseri hastası kaç yıl yaşar?
Bu lösemi türü için öngörülen 5 yıllık sağkalım oranı %83’tür. Özellikle 25-60 yaş arasındaki bireyleri etkileyen kan kanseri türü olan KML, myeloid kökenli hücrelerin çoğalması sonrası meydana gelir. Bu lösemi türü için 5 yıllık sağkalım oranı ise %67’dir.

KLL hastaları ne yememeli?​

Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
 
Kronik lenfositik lösemi (KLL), vücudumuzun savunma hücreleri akyuvarların bir alt tipi olan lenfositlerden kaynaklanan bir kan ve kemik iliği kanseri türüdür. KLL, en sık görülen kronik lösemi tipidir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, sık enfeksiyonlar, şişmiş lenf düğümleri, kanama, kilo kaybı, ateş ve halsizlik sayılabilir.

KLL hastalarının beslenme konusunda dikkat etmeleri gerekenler arasında yağlı ve baharatlı yiyeceklerden, fazla şeker tüketiminden kaçınmaları önerilir. Süt yerine yoğurt ve ayran tercih edebilir, az yağlı çorbaları ve kurubaklagil çorbalarını tercih edebilirler.

KLL hastalarının tedavi süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle tedavinin amacı hastayı hastalığın olumsuz etkilerinden kurtarmak ve yaşam kalitesini artırmaktır. Ağız bakımı, yeterli beslenme sağlanması ve destek tedavilerinin yanı sıra kemoterapi ve immunglobulin tedavisi gibi yöntemler sıklıkla kullanılabilir.

KLL'li hastaların tedavi gerektiren durumları ve komplikasyonları takip etmeleri önemlidir. Tedavi gerektirecek durumlar geliştiğinde doktorlarının önerilerini dikkate almaları önemlidir. Ayrıca düzenli kontroller yaparak hastalığın seyrini takip etmek, olası yan etkileri önlemek açısından da önemlidir.

Kronik Lenfositer Lösemi kalıtsal bir hastalık olarak kabul edilmez, ancak aynı ailede birden fazla KLL hastasının tanımlandığı vakalar bulunmaktadır. Hastalığın genetik ya da çevresel faktörlerle ilişkisi üzerinde araştırmalar devam etmektedir. Hastaların düzenli olarak doktorlarıyla iletişim halinde olmaları ve tetkiklerini yaptırmaları önemlidir.
 
Geri
Üst