- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Klinefelter olan var mı?
Klinefelter sendromunun yaklaşık 500 ila 1000 kişide bir görülme ihtimali vardır ve nadir değildir. Erkek cinsinde en sık görülen genetik bozukluktur. Almanya’da 41.000 ila 82.000 genç veya yetişkin erkekte fazladan bir X kromozomu bulunmaktadır.Klinefelter sendromu kimde görülür?
Genellikle erkekler, kısırlık şikayetiyle doktora görünmeleri sırasında hastaya doktor tarafından Klinefelter sendromu teşhisi konulur. Son derece yaygın olan hastalık, 600 erkekten 1’inde görülür.
47 XYY kromozom nedir?
Erkek bireyde gamet oluşumu sırasında mayozun ikinci evresinde Y kromozomlarının ayrılmamasıyla YY kromozomu taşıyan spermler oluşabilir. Eğer bu spermler normal bir yumurta hücresini döllerse, embriyo 44+XYY kromozom setini taşır. Birey, 47, XYY karyotipli olarak doğar.Klinefelter sendromu nasıl tespit edilir?
Y kromozomunun varlığı erkeklerin cinsel özelliklerini sağlar, fakat testislerin az gelişmiş olması nedeniyle bazı erkeklerde yeterli testosteron üretimi de olmayabilir. Klinefelter sendromu mevcut erkeklerde hormon testleri, genetik testler, semen analizi ve kan testleri yapılarak kısırlık teşhis edilebilir.
Klinefelter sendromu sadece erkeklerde görülür. Erkekte fazladan bir X kromozomu (XXY) bulunmasından dolayı görülen bir farklılıktır. Hücre bölünmesi esnasında eşey kromozomlarından X ayrılmadığında Klinefelter sendromu ortaya çıkar. Klinefelter sendromuna sahip kişilere genetik olarak erkek cinsiyeti atanır.
XYY sendromu erkek mi?
Jacob’s Sendromu olarak da bilinen XYY Sendromu erkeklerde görülür ve bu kişiler her hücrelerinde ekstra Y kromozomu taşırlar. Çoğu zaman, bu sendromdan muzdarip olanlar normalden daha uzun olurlar fakat herhangi bir ayırt edici fiziksel özellik göstermeyebilirler.