Kliçe (Kulüçe) Mardin Çöreği Tanımı İçin Gereçler
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
250 gram tereyağ
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
2 yumurta (1 inin sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı karbonat (kuliçe baharatında vardı ben ekstradan koymadım)
1 yemek kaşığı kuliçe baharatı
1 tatlı kaşığı çörek otu ve susam
Aldığı kadar un (Yaklaşık 5 su bardağına yakın kullandım)
Kliçe (Kulüçe) Mardin Çöreği Tanımı Yapılışı
Yoğurma kabına unu alalım evvel yarısını koyup yavaş yavaş ekleyelim.
Erimiş ılıyan tereyağını şekeri ilave ederek yeterlice birbirine yedirelim baharatları da katalım.
Buradaki hedef evvel kuru materyaller birbirine uygunca yedirilir şayet yağ az gelirse sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Sonra yumurtaları kıralım (birinin sarısını üstü için ayıralım).
Yumurtaları da una uygunca yedirelim.
En son ılıttığımız sütü yavaş yavaş ekleyelim.
Kıyılmış cevizi de katalım.
Poğaca hamuru kıvamından bir tık sert olacak.
Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım (yaklaşık bir saat).
Biçim verip tepsiye dizelim tepside 15-20 dk dinlendirelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam çörek otu serpiştirelim(içinde olduğu için koymayabilirsiniz).
Evvelce 200 derece ısıttığımız fırında 25-30 dk denetimli pişirelim.
Not.Tarifte farklılıklar olabilir fakat ben şahsen mardinli birisinden aldım tanımı.
Bilhassa kuru gereçleri evvel karıştırdığımız için unu yavaş yavaş ekleyelim.
Fazla yapıp dondurucuya koyabilirsiniz.
Benim yedigim çörek biraz daha kurabiyemsi lezzette idi.
Fakat daha yumuşak formda yapanlarda var.
Bu süt ve yağ oranıyla alakalı galiba.
Kuliçe baharatını bulamayanlar aktardan karışım yaptırabilirler (mahlep yenibahar tarçın rezene benim bildiklerim).
Mardin yöresine ilişkin bu lezzetli tanımı deneyin derim.
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
250 gram tereyağ
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
2 yumurta (1 inin sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı karbonat (kuliçe baharatında vardı ben ekstradan koymadım)
1 yemek kaşığı kuliçe baharatı
1 tatlı kaşığı çörek otu ve susam
Aldığı kadar un (Yaklaşık 5 su bardağına yakın kullandım)
Kliçe (Kulüçe) Mardin Çöreği Tanımı Yapılışı
Yoğurma kabına unu alalım evvel yarısını koyup yavaş yavaş ekleyelim.
Erimiş ılıyan tereyağını şekeri ilave ederek yeterlice birbirine yedirelim baharatları da katalım.
Buradaki hedef evvel kuru materyaller birbirine uygunca yedirilir şayet yağ az gelirse sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Sonra yumurtaları kıralım (birinin sarısını üstü için ayıralım).
Yumurtaları da una uygunca yedirelim.
En son ılıttığımız sütü yavaş yavaş ekleyelim.
Kıyılmış cevizi de katalım.
Poğaca hamuru kıvamından bir tık sert olacak.
Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım (yaklaşık bir saat).
Biçim verip tepsiye dizelim tepside 15-20 dk dinlendirelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam çörek otu serpiştirelim(içinde olduğu için koymayabilirsiniz).
Evvelce 200 derece ısıttığımız fırında 25-30 dk denetimli pişirelim.
Not.Tarifte farklılıklar olabilir fakat ben şahsen mardinli birisinden aldım tanımı.
Bilhassa kuru gereçleri evvel karıştırdığımız için unu yavaş yavaş ekleyelim.
Fazla yapıp dondurucuya koyabilirsiniz.
Benim yedigim çörek biraz daha kurabiyemsi lezzette idi.
Fakat daha yumuşak formda yapanlarda var.
Bu süt ve yağ oranıyla alakalı galiba.
Kuliçe baharatını bulamayanlar aktardan karışım yaptırabilirler (mahlep yenibahar tarçın rezene benim bildiklerim).
Mardin yöresine ilişkin bu lezzetli tanımı deneyin derim.