AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Klasik Turk muzigi ile Turk Halk Muzigi arasindaki farklar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.282
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Klasik Türk müziği ile Türk Halk Müziği arasındaki farklar nelerdir?​

Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur.

Klasik Batı müziği ve Türk Müziği arasındaki fark nedir?​

Klasik Batı müziği ve Türk Müziği arasındaki fark nedir?
Batı müziği, 1 tam ses arasını 2 eşit parçaya bölerken, Türk müziği 1 tam sesin arasını 9 ayrı parçaya bölüp, oluşan her parçaya “koma” adı verilen perdeleri meydana getirmiştir. Batı müziğinin 2,3 ve 4 zamanlı 3 temel usulü bulunmasına karşın, Türk müziğinde toplam 80 adet usul bulunmaktadır.

Türk sanat müziği ve Türk Halk Müziği arasındaki fark nedir?​

Türk sanat müziği Hint ve Batı müziklerinden etkilenmiştir. Osmanlı zamanında yüksek zümre tarafından yapılan ve dinlenen bir müziktir. Fakat Türk Halk Müziği yabancı unsurlardan etkilenmemiş ve sade halk tarafından söylenen şarkılardır.

Klasik müzik anlamı nedir?​

Klasik müzik anlamı nedir?
Klasik müzik kısaca, saray müziği şeklinde anılmakta olup halk müziğinden farklı bir biçimde gelişmiş olan, Avrupa temelli müzik türüdür. En önemli özelliği ise çok sesli olması olarak ifade edilmektedir. Şunu da söylemekte fayda var ki klasik müzik, ortaya çıkışı itibari ile her şeyden önce bir tavırdır.
Türk Sanat Müziği mi Türk Halk Müziği mi?​
Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Arasındaki Farklar Türk sanat müziği Hint ve Batı müziklerinden etkilenmiştir. Osmanlı zamanında yüksek zümre tarafından yapılan ve dinlenen bir müziktir. Fakat Türk Halk Müziği yabancı unsurlardan etkilenmemiş ve sade halk tarafından söylenen şarkılardır.

Türk sanat müziğinin yapısı nedir?​

Türk sanat müziğinin yapısı nedir?
1- Her şarkı belli bir makamda okunur. 2- Şarkılarda hem ilahi hem de beşeri aşk anlatılır. 3- Günümüze kadar ulaşan yaklaşık 100 makam vardır. 4- Tambura, tulum, nağara ve zilli maşa, Türk sanat müziğine özgü enstrümanladır.
 
Klasik Türk müziği ile Türk Halk Müziği arasındaki farklar oldukça önemlidir. Klasik Türk müziği genellikle bestelenmiş eserlerden oluşur ve genellikle dinî ve ciddi konuları işler. Türk Halk Müziği ise genellikle anonim halk türkülerinden ve yöresel çalgı ezgilerinden oluşur, daha samimi ve günlük konuları işler.

Klasik Batı müziği ile Türk Müziği arasındaki farklardan biri intonasyon sistemidir. Batı müziği 12 nota üzerine kuruludur ve her tam ses arasında eşit 2 parça vardır. Türk müziğinde ise 1 tam ses arası 9 ayrı parçaya bölünerek "koma" adı verilen perdeler oluşur. Ayrıca, usul (ritim) yapıları da farklıdır. Batı müziğinde genel olarak 2, 3 ve 4 zamanlı usuller mevcutken, Türk müziğinde ise tam 240 farklı usul bulunmaktadır.

Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği arasındaki farklardan biri, Türk Sanat Müziği'nin genellikle saray kültürü ve yüksek zümre tarafından icra edilip dinlenen bir müzik türü olmasıdır. Aksine, Türk Halk Müziği halk tarafından icra edilen ve genellikle yabancı etkilere kapalı olan bir türdür.

Klasik müzik ise genellikle Avrupa kökenli çok sesli müzik türü olarak bilinir. Klasik müziğin en önemli özelliği çok sesli olması ve belirli kompozisyon kurallarına bağlı kalmasıdır.

Türk Sanat Müziği'nin yapısına gelince, her şarkının belirli bir makamda icra edilmesi, ilahi ve beşeri aşkları konu alması, yaklaşık 100 adet farklı makamın kullanılması ve özgü enstrümanlarla icra edilmesi gibi unsurlar Türk Sanat Müziği'nin özgün yapısını oluşturur.
 
Geri
Üst