AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Klasik mantik terim ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Klasik mantık terim ne demek?​

Terim aynı türden olan nesnelerin ortak ismi ise genel terim, özelliği taşıyan nesne ise tekil terim, bir nesneyi diğerlerinden ayırt ediyorsa özel ad olur. Genel terimler belli bir grubu ayırıyorsa kollektif terim olur. Nesne bir genel terimdir. Canlı nesne kollektif terim, birey tekil terim, Ahmet özel ad olur.

Klasik mantığın temel kavramları nelerdir?​

Klasik mantığın temel kavramları nelerdir?
Mantığın temel amacı kesin ispata ulaşmaktır. Bunun için ispatta kullanılan bütün unsurların kesinlik ifade etmesi gerekir. Klasik mantıkta kesin ispat, tümdengelimin en mükemmel şekli olarak kabul edilen kıyas ile yapılır. Kıyas, önermelerden önermeler ise kavramlardan oluşur.

Büyük terim ne demek mantık?​

Büyük terim ne demek mantık?
Büyük terim ise kıyasta kaplamı en geniş olan ve sonucun yüklemi olan terimdir.

Felsefi terim ne demek?​

Felsefe Terimi: Felsefe çok geniş tanımı olan fakat kısaca düşünce sanatı olarak tanımlanan Yunanlar’ ın “bilgelik sevgisi” veya “hikmet arayışı” olarak tanımladıkları felsefenin de terimleri vardır. Felsefe alanındaki terimlere örnek estetik, eleştiricilik, hiççilik sözcükleri gösterilebilir.

Terim sayısı nedir mantık?​

Terim sayısı nedir mantık?
Matematikte artan bir dizideki eleman sayısı terim sayısı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu durum küme sayısı olarak da ifade edilebilir. Genelde dizi içerisinde bulunan eleman sayısı kapsamında belli bir aralıkta ya da kümede bulunan sayılar şekilde de anlaşılabilmektedir.

Mantık dersi kavram nedir?​

Mantık dersi kavram nedir?
Kavramın klasik bir tanımı var, tüm mantık kitaplarında geçer: “Kavram, bir objenin zihindeki tasavvurudur.” Fakat kavramın ana özelliği soyutlanarak elde edilmesi. Kavram, bir soyutlama işlemidir. Mesela, ben burada birkaç arkadaşı gösterebiliyorum. Bunlar canlı, objenin konusu.

Orta terim ne demek?​

İki öncülü içine alan terim. (Tasımda) Büyük terimle küçük terim (öncüller) arasında bağlantı kuran aracı terim; bunun sonucu olarak iki öncülde de bulunan, ama sonuç önermesinde bulunmayan terim: İnsan ölümlüdür.

Felsefi kavram nedir örnek?​

Felsefi kavram nedir örnek?
Soyut ve somut kavramlar: Kavram bir cisme veya varlığa işaret ediyorsa somuttur. Örneğin taş, insan, beyaz gibi kavramlar somut kavramlardır. Ancak kavram bir oluş tarzını ifade ediyorsa soyuttur. Örneğin insanlık, beyazlık gibi kavramlar soyuttur.

Terim sayısı nasıl?​

Terim sayısı nasıl?
Terim sayısı = (son terim – ilk terim) / artış miktarı + 1 Örneğin yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidelim. 4, 6, 8, 100 dizisindeki terim sayısını bulalım. Soruda ilk terim = 4, son terim = 100 artış miktarı = 2’dir. Öyleyse terim sayısı [(100 – 4) / 2] + 1 = 49 şeklinde kolaylıkla bulunur.

Terim sayısı formülü nedir?​

Terim Sayısı Bulma Standart bir artışın olduğu bu dizilimde, terim sayısını bulmak için formülü uygulamak gerekecektir. Örneğin, 2,4,6,…96 şeklinde giden bir dizilimde formülden yararlanarak ((96-2)/2) +1 şeklinde bir işlem yapılır.

Mantığın 4 temel ilkesi nedir?​

Mantığın 4 temel ilkesi nedir?
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)

Mantığın özellikleri nelerdir?​

Mantığın özellikleri nelerdir?
Mantık, insanın yalnız akıl ve zihin faaliyetlerini ele alan, doğru düşünmenin şartlarını ve kurallarını ifade eden bir bilim dalıdır. Güvenilir kaynaklardan temin edilen bilgilere dayanarak nasıl düşünülmesi ve bir hükme varılması gerektiğini ve böylece doğruya, gerçeğe nasıl ulaşılacağını gösterir.
 
Klasik mantık terimleri ve temel kavramları hakkındaki açıklamalarınız oldukça doğru ve açıklayıcı. Klasik mantığın amacı kesin ispata ulaşmak ve bunun için tümdengelimin en mükemmel şekli olarak kıyası kullandığınızı belirtmişsiniz. Terim kavramını genel anlamıyla açıkladığınız gibi, özellikle büyük terimin tümdengelimde kaplamı en geniş olan ve sonucun yüklemi olan terim olduğunu belirttiniz.

Felsefi terimleri de açıklarken felsefe kavramı hakkında geniş ve doğru bir tanım verdiğinizi gördüm. Felsefi terimlerden örnek verirken estetik, eleştiricilik, hiççilik gibi kavramları örnek olarak gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Terim sayısı ve formülü hakkındaki açıklamalarınız da oldukça yerindeydi. Terim sayısını bulmak için verdiğiniz formülü güzel bir örnek ile açıklamanız faydalı olmuş.

Mantığın temel ilkeleri ve özellikleri hakkındaki açıklamalarınız da oldukça doğru. Mantığın temel ilkeleri olan özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin imkansızlığı ve yeterli neden ilkesini belirtmişsiniz. Mantığın insanın düşünme süreçlerine odaklanan, akıl ve zihin faaliyetlerini inceleyen ve doğru düşünmenin kurallarını ifade eden bir bilim dalı olduğunu vurguladığınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst