AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Klamidya icin hangi ilac kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
106.956
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Klamidya için hangi ilaç kullanılır?​

Klamidya sonucunda görülen ve komplike olmayan hastalıkların tedavisinde ilk tercih edilen ilaçlar, oksitetrasiklin ve doksisiklindir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar tek doz 1 g azitromisin tedavisinin 7 günlük doksisiklin tedavisi kadar etkili olduğunu göstermiştir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi nasıl yapılır?​

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi nasıl yapılır?
9 tanesine aynı anda bakabilen bir test yapılmaya başlanmıştır.Adı “Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Multipleks PCR” testidir. Tek bir akıntı veya idrar örneği ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısını koyan en değerli testtir.

Korona cinsel ilişki ile bulaşır mı?​

COVID-19 cinsel yolla bulaşır mı? COVID-19’un solunum damlacıkları ve diğer bilinen temas yoluyla insandan insana bulaştığı doğrulanmıştır. Çin’de yapılan daha önceki çalışmalar, pozitif test eden erkeklerin sperminde virüs saptanamamıştır.

Devlet hastanelerinde cinsel yolla bulaşan hastalık testleri yapılıyor mu?​

Devlet hastanelerinde cinsel yolla bulaşan hastalık testleri yapılıyor mu?
bağlı olunan sağlık ocağında hepatit, hiv gibi testler ücretsiz olarak olunabilmekte. bunun dışında devlet hastanelerinin enfeksiyon bölümünden alınan randevu ile yine ücretsiz olarak bir çok cinsel yolla bulaşan hastalık için test olabilmeniz mümkün.
Cinsel yolla bulaşan hastaliklar testi ne zaman yapılmalı?​
Eğer daha önce herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalık geçirdiyseniz, en geç altı ayda bir kez cinsel yolla bulaşan hastalık testi yaptırmalısınız.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi testler?​

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi testler?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların testini ayrı ayrı yaptırmadan STD 10 PCR Testi ile klamidya testi , bel soğukluğu testi, sifiliz frengi testi, mycoplasma test, ureaplasma testi ve herpes testini aynı anda PCR yöntemi ile DNA larına bakmaktadır.

Cinsel sağlık testi nasıl yapılır?​

Cinsel bulaş testi için; idrar örneği ve üretra ağzından alınan sürüntü (sürüntü serum fizyolojik tüp içerisine konur ve max.5 gün bekletilebilir). Enfeksiyon bölgesine en yakın örnekler, en uygun olan örneklerdir. Hastada akıntıdan örnek alınmalıdır. Yoksa, üretra ağzından ürüntü örneği alınmalıdır.
 
Klamidya enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan iki yaygın ilaç oksitetrasiklin ve doksisiklindir. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, tek doz 1 gram azitromisin tedavisinin 7 günlük doksisiklin tedavisi kadar etkili olduğunu göstermektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların testi için artık aynı anda 9 farklı hastalığa bakabilen "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Multipleks PCR" testi yapılmaktadır. Bu test, tek bir akıntı veya idrar örneği ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısını koyabilen en değerli testlerden biridir.

COVID-19'un cinsel yolla bulaşmadığı bilinmektedir. Virüsün solunum damlacıkları ve diğer temas yoluyla insandan insana bulaştığı bilinmektedir. Önceki çalışmalar da, COVID-19 pozitif olan erkeklerin spermlerinde virüsün tespit edilemediğini göstermektedir.

Devlet hastanelerinde cinsel yolla bulaşan hastalık testleri ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Sağlık ocağına bağlı olarak hepatit, HIV gibi testlerin ücretsiz olarak yapılabildiği belirtilmektedir. Ayrıca devlet hastanelerinin enfeksiyon bölümünden alınan randevu ile birçok cinsel yolla bulaşan hastalık için ücretsiz test yapılabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi, daha önce bu tür bir hastalık geçirilmişse en geç altı ayda bir kez yapılmalıdır. Böylece hastalığın erken teşhisi ve tedavisi sağlanabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için STD 10 PCR Testi, klamidya testi, bel soğukluğu testi, sifiliz frengi testi, mycoplasma testi, ureaplasma testi ve herpes testi gibi testler aynı anda yapılarak cinsel yolla bulaşan hastalık riski değerlendirilebilir.

Cinsel sağlık testi için genellikle idrar örneği ve üretra ağzından alınan sürüntü kullanılır. Enfeksiyon bölgesine en yakın örnekler en uygun olanlardır. Akıntı varsa bu akıntıdan örnek alınmalıdır, aksi halde üretra ağzından sürüntü alınmalıdır. Bu örnekler PCR yöntemi ile incelenerek hastalık varlığı tespit edilebilir.
 
Geri
Üst