- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.058
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kjeldahl yöntemi ile protein tayini nedir?
Kjeldahl yöntemi ile azot / protein analizi için en yaygın kullanılan yöntemdir. Uygulama sırasında amonyum, aminler vb. azot içeren tüm bileşikler tespit edilmektedir. Genel gıdalar, et ve et ürünleri, hayvan yemleri, atık su vb. çevre uygulamaları gibi bir çok farklı matrikste kullanılabilen bir uygulamadır.Kjeldahl yöntemi ile protein miktarı hesaplanırken kullanılan faktör aşağıdakilerden hangisine göre saptanmıştır?
Burada zayıf asit tarafından tutulan amonyağın titrasyonu amacıyla 0.1 N HCL veya NaOH kullanılır. Kjeldahl metodunda bulunan % N miktarı, örneğin azot/protein faktörü ile çarpılarak % ham protein miktarı bulunur.Gıdalar içerisinde toplam azot miktarının ’u proteinlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle öncelikle azot miktarının tespiti ile bu değer gıda maddeleri için belirlenen bir faktör ile çarpılarak protein miktarının belirlenmesi esasına dayanmaktadır.
Kjeldahl azotu nedir ölçümü nasıl yapılır?
Kjeldahl metodu, organik azotu ölçmenin bir yoludur. Kjeldahl metodunda sudaki organik azot parçalanarak amonyağa dönüştürülür ve suda zaten bulunan amonyak ile birlikte ölçülerek Toplam Kjeldahl Azotu (TKN) olarak anılır. TKN ile amonyak azotu tayininde elde edilen sonuçlar arasındaki fark organik azotu verir.
Ham protein analizi nasıl yapılır?
Yemlerde protein analizi genellikle kjeldahl yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Yöntemin temel amacı, yemlerdeki serbest azotun amonyum iyonuna çevrilip miktarının belirlenmesidir. Kjeldahl yöntemiyle ham proteinin bulunması üç aşamada gerçekleştirilir. Bunlar sırasıyla; yaş yakma, damıtma ve titrasyon aşamalarıdır.
Kjeldahl balonu nedir?
Numunelerin sıcak derişik sülfürik asitle parçalanması için kullanılan uzun boyunlu balon.Kjeldahl azotu nedir?
Kjeldahl azotu, amonyak azotu ile organik azot toplamını ifade etmektedir. Yöntemin esası, sülfürik asit, potasyum sülfat ve bakır sülfat katalizörlerinin yardımı ile birçok organik maddenin amino azotunun amonyuma dönüşmesi işlemidir.Herhangi bir işleme tekniğinin proteinler üzerindeki etkisini belirleri amacıyla: Örneğin; sterilizasyon, pastörizasyon,fermantasyon vb işlemlerin g proteinlerine etkisini belirlemek gibi. 8. Gıda içerisindeki protein çeşitleri veya bunların yapısal özellikleri belirlenmesi amacıyla.
Azot ölçümü nasıl yapılır?
Azot; nitrit, nitrat ve amonyak formlarında bulunur. Suda bulunan azotun miktarı nitrit, nitrat ve kjeldahl azotlarının toplanması olan toplama yöntemiyle tespit edilebileceği gibi azot analizörü ya da persülfat tekniği ile de azot analizi yapılabilmektedir.
Ham protein nasıl bulunur?
Ham protein
- Besinsel proteinler genellikle Ham protein (Crude Protein – CP) olarak adlandırılır.
- Ham protein (%) = Yem azot içeriği (%) x 6.25.
- Ham protein = Gerçek besinsel protein + Protein olmayan azot.
- Protein olmayan azot (NPN)
- İşkembede parçalanabilir protein (RDP)
- Parçalanamaz protein (RUP)