Kizlarda yumurtalik kisti olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kızlarda yumurtalık kisti olur mu?​

Kadının yumurtalıklarında kist oluşumu, kadın hayatının her döneminde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Her dönemi derken, kadının annesinin rahiminde geçirdiği dönemi de katmak gerek. Bundan doğal bir şey olamaz zira kadının overleri (yumurtalıkları) hormonal açıdan son derece aktif organlardır.
Yumurtalık kisti gebe kalmaya engel mi?
Genel olarak yumurtalık kisti kadınlar için olumsuz bir durum teşkil etmezler. Bu durum anne adayları için de geçerlidir. Kistler kronik haldeyken, anne adayında hali hazırda bir kist varken hamile kalmak olağandır. Fakat nadiren görülebilen çikolata kistleri, hamileliğe engel teşkil edebilecek özelliklere sahiptir.

Genc kızlarda kist neden olur?​

Kistlerin genç kızlarda oluşmasının en büyük nedeni yumurtlamanın o ay oluşmamasıdır. Yani 2-2.5 cm çapma gelen yumurtanın çatlayıp yok olması gerekirken, yumurtlanmaz ise 4-5 cm hatta 10 cm oluyor ve koca bir kist haline geliyor. Yani bir şeye kist diyebilmemiz için en az 4-5 cm çapında olması gerekiyor.
Yumurtalık kisti neden olur?
Yumurtalık (over) kistlerinin en sık sebebi; hormonal düzensizliklerdir. Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm’ye ulaşabilen folikül adı verilen kist oluşur. Sonra bu kist çatlar ve yumurta açığa çıkar.
Yumurtalık kistlerinin her iki yumurtalığın tamamını kaplayıp mevcut yumurtalık rezervini azaltmadığı sürece gebeliğin oluşmasına engel teşkil etmediğine işaret eden Prof. Dr. Orhan Ünal, şunları anlattı: “Bazı durumlarda iki taraflı kistlerde de gebelik görülebiliyor.
Kisti olanlar ne yememeli?
Yumurtalık kisti olanlar ne yememeli Tüm kırmızı etler ve işlem görmüş et ürünleri. Hidrojene edilmiş yağlar. Kafein-östrojen seviyelerini artırır. Katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalar, hormonların işleyişinde etkin olan karaciğeri etkileyebilir.

Yumurtalık kisti büyür mü?​

Eğer siz de düzenli olarak yumurtluyorsanız, yumurtalıklarınızda kist oluşmuş veya gelecekte oluşacak olabilir. Bu kistlerin birçoğu birkaç ay içinde kendiliğinden dışarı atılırken, bazıları büyür ve pelvis bölgesinde ağrıya veya şişkinliğe neden olabilir.
Yumurtalık kistleri nelerdir?
Yumurtalık kistlerini fizyolojik (Operasyon gerektirmeyen) ve patolojik (operasyon gerektirenler) diye basitçe ayırabiliriz. Fizyolojik Kistler Her adet başında yumurtalıkların birinde yumurta gelişir (folikül).

Hangi yöntemlerle Yumurtalık kistinin çıkarılması yapılır?​

Operasyonda yapılan ameliyat türleri yumurtalık kistinin çıkarılması, kistin bulunduğu yumurtalığın alınması veya rahim ve yumurtalıkları tümünden çıkarılması şeklinde olabilir. Bebek isteyen kadınlarda şartlar uygunsa sadece kist çıkarılarak yumurtalığın korunmasına çalışılır.
Kadınların korkulu rüyası yumurtalık kistleri?
Kadınların korkulu rüyası yumurtalık kistleri miyomlardan sonra en sık saptanan jinekolojik problemlerdir. Kist saptanması hemen akla operasyonu gerektirmekle beraber, yumurtalık kistlerinin sadece bir bölümü operasyon gerektirmektedir. Bu bölümde özellikle sık saptanan yumurtalık kistleri anlatılacaktır.
Yumurtlama ile bu yumurta kisti içine kan dolar ve yumurtlama kisti (Korpus Luteum) adını alır. Gebelik oluşursa bu yumurtlama kisti gebeliği koruyan progesteron hormonunu üretir. Gebelik olmamışsa adet kanaması ile beraber bu kist de kaybolur.
 
Geri
Üst