Kizilotesi tehlikeli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kızılötesi tehlikeli mi?​

Söz gelişi, kaynak ışığı, güneş, elektrik arkı, projektör ışığı gibi parlak ışık kaynaklarına bakmak zararlıdır. Bu ışık kaynakları az miktarda da olsa kızılötesi ve morötesi ışınlar içerebilir. Bu ışınlar da gözün ağ tabakasında kalıcı hasara neden olurlar.

Işınlar nelerdir?​

Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. “Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yayması”na veya “Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamı”na da radyasyon denir.
Kızılötesi Işınlar nasıl oluşur?
Sıcaklığı – 273 ºC üzerinde olan tüm maddeler infrared ışını yayarlar. Örneğin insan vücudunun sıcaklığı ortalama 36 ºC olup, 10 mikrometre dalga boyunda infrared ışını yaymaktadır. Atomun özelliğine göre değişen bu fotonun bir dalga boyu ve bir ışıma enerjisi vardır.
Kızılötesi ısıtma zararlı mı?
Kızılötesi ısıtıcı zararlı mıdır? Kalıcı kızılötesi radyasyon hekimleri olan ısıtıcıların üretimi zararlı olarak kabul edilir. Cildin iç katmanlarındaki ışınların güçlü etkisi altında değişiklikler başlayabilir. Objektifi ve retina yanmasını önlemek için gözlerdeki kızılötesi ışınlara uzun süre maruz bırakmayın.

Kızıl ötesi ışınlar görünür mü?​

Kızılötesini çıplak gözle göremeyeceğimizi hepimiz biliriz. Çünkü elektromanyetik tayfın sadece görülebilir ışık spektrumunu algılayabiliyoruz. Bu dalgaboyu 400 ve 700 nanometre aralığına karşılık gelmekte.

Kızılötesi radyasyon nedir?​

Kızılötesi (kızılaltı, infrared veya IR) ışınım, dalga boyu görünür ışıktan uzun, fakat terahertz ışınımından ve mikrodalgalardan daha kısa olan elektromanyetik ışınımdır. Kırmızı görünür ışığın en uzun dalga boyuna sahip rengidir. Kızılötesi ışınımın dalga boyu 750 nanometre ile 1 mikrometre arasındadır.
Kaç çeşit ışık türü vardır?
Bunlar; 1- Gama Işınları 2- X- Işınları 3- Ultraviyole Işık 4- Görünür (Visible) Işık 5- Kızıl Ötesi (Infrared) Işık 6- Radyo Dalgaları’dır.
Işınlar kaça ayrılır?
İyonlaştırıcı radyasyon alfa radyasyonu, beta radyasyonu, gama radyasyonu, nötron radyasyonu ve x-ışını radyasyonu olarak gruplandırılır.

Görünür ışık nasıl oluşur?​

Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Işık da diğer elektromanyetik ışınımlar (EMI) gibi foton adı verilen “paketlerden” oluşur. Fotonlar dalgaların ve parçacıkların özelliklerini gösterir.

Kızılötesi ışın nasıl yayılır?​

Bu nedenle gözümüz tarafından görülmezler. Fakat tıpkı görünür bölgede gözle gördüğümüz renkleri oluşturan fotonlar gibi, onlar da bir elektromanyetik radyasyondur ve birer fotondur. Dolayısıyla kızılötesi ışınlar da ışık hızıyla yayılır.
 
Geri
Üst