AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kizilhac neden kuruldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kızılhaç neden kuruldu?​

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Kızılhaç –Kızılay hareketinin kurucu organıdır. İnsani görevi sadece savaş ve iç-şiddet mağdurlarının yaşamını ve onurunu korumaktır. 25 üyeli, bağımsız tarafsız, yansız bir kuruluştur. 1863’de Cenevre, İsviçre’de kurulmuştur.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi kaç kez Nobel Barış Ödülü aldı?​

Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü (1917, 1944, 1963) kazanmıştır.
Türkiyede Kızılhaç var mı?
2005-2009 döneminde IFRC Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüten Türk Kızılayı son olarak Kasım 2013’te yeniden Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Ayrıca ülkemiz, Kasım 2017’de düzenlenen IFRC Genel Kurulu ve Kızılhaç Kızılay Hareketi Delegeler Konseyi’ne Antalya’da ev sahipliği yapmıştır.

Uluslar arası Kızılhaç ne zaman kuruldu?​

1863, Cenevre, İsviçreUluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi / Kuruluş tarihi

ICRC ne zaman kuruldu?​

17 Şubat 1863, Cenevre, İsviçreUluslararası Kızılhaç Komitesi / Kuruluş
Kızılay’ın amblemi ne anlama gelir?
Yalnız Kızılay bayrağında “ay”ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur. Kızılay alameti, Devletler Hukuku’nun ilgi hükümleri gereğince, savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için “koruyucu ve belirtici işaret” olarak kabul edilmiştir.
Türk Kızılay’ın 2020 yılı itibariyle; Afganistan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Endonezya, Filistin, Güney Sudan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Myanmar, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan ve Yemen’de olmak üzere hâlihazırda 15 ülkede Daimi Delegasyon Başkanlığı bulunmaktadır.
Temel İlkeler Serüvenin de ise Kızılay çalışanlarının, gönüllülerin ve üyelerinin çalışmaları sırasında uyması gereken 7 Temel İlke vardır. Bunlar; İnsanlık, Ayrım Gözetmemek, Tarafsızlık, Bağımsızlık, Gönüllü Hizmet, Birlik, Evrensellik ilkesidir.
 
Geri
Üst