AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kızılgüney Köyü Çine Aydın

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kızılgüney Köyü Çine Bilgileri - Kızılgüney Köyü Hakkında - Kızılgüney Köyü Resimleri




İlçe: ÇİNE - İl: AYDIN

Köy Muhtarı: Mehmet YILDIRIM

Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:
0 256 722 22 90
Cep Telefonu:
0 543 632 29 84


Bilgiler
Nüfus 140 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 09500
Alan Kodu 0256
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Aydın
İlçe Çine
Web Sitesi
Kızılgüney, Aydın ilinin Çine ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek yemek kültürü aşağıdaki gibidir. A)Köyün geleneksel yemekleri: 1- Tarhana Çorbası 2- Arpa Şehriye ( Düğün Çorbası) 3- Zeytinyağlı Sebze Yemekleri(Taze Fasulye- Börülce-Bamya-Patlıcan-İmam Bayıldı-Gömme Turşu) 4- Yuvarlama-Toprak Tavada Güveç- Yahni. 5- Yaprak sarma-Lahana sarma-Biber,patlıcan dolma. 6- Bazlama-Saç Gözleme-Sini Böreği 7- Zerde - Aşure - Sütlaç - Cevizli,Tahinli Kabak Tatlısı.

B) Köyün gelenekleri:

1- Köyde ramazan ayında,iftar saatinde dışarıdan gelen misafirlerin oruçlarını açabilmeleri için köy kahvesine her gün,köylüler tarafından sırayla yemek çıkartılır. 2- Bayram namazından sonra cami avlusunda bayramlaşma yapılır. 3- Bayramlarda küçükler büyüklerini ziyaret ederek, bayramlaşırlar. 4- Düğün cemiyetleri Cuma akşamından başlayıp, pazar günü öğle vaktine kadar yemekli olup,pazar günü öğleden sonra gelin alma töreni yapılır.Düğün cemiyeti süresince bütün köylü,düğün sahibine yardımcı olur. 5- Cenazelerde yine bütün köylü, cenaze evine yardımcı olur.Cenaze evine yemek götürülür.Cenaze köy mezarlığına kadar, cemaat tarafından sal oluşturularak, omuzlarda taşınmak süretiyle götürülür. 6- Köyde cenaze olduğunda ve dini bayramlarda,köy kahvesinde oyun oynanmaz.

Coğrafya

Aydın iline 43 km, Çine ilçesine 15 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 140
1997 94

Yetişen yeni nesil, sürekli olarak, şehir merkezlerine yerleşmekte olup, köy canlılığını sürdürmekte fakat, her geçen gün nüfus azalmaktadır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılık olmakla birlikte,çoğunlukla zeytin ve zeytin yağına dayanmaktadır.Hayvancılıkta büyük baş olup, köyde herkes bakabileceği kadar büyük baş hayvan taşımaktadır.Hayvancılıktan süt,yoğurt,kesik, et vb.ürünlerden faydalanılmaktadır. Küresel ısınmadan köylü direkt etkilenmektedir.Yağışların her geçen gün azalmasıdan dolayı, hayvancılıkta tehlikeye girmekte olup,hayvancılık maliyetleri artmakta,gelir azalmaktadır.Köylü hayvanlarını genelde kendilerine ait meralarda bakmaktadır.Köyde bir adet zeytin yağı fabrikası bulunmaktadır.Zeytin olduğu yıllar hasat mevsiminin başladığı Ekim ayından,Mart ayına kadar fabrika köylünün hizmetindedir.Köylü hasadını yaptığı zeytinleri fabrikaya getirmek süretiyle, zeytinyağına dönüştürmektedir.Küresel ısınmadan ve yağışların az olmasından dolayı, zeytin ve zeytin yağı üreticiside direkt etkilenmektedir.Zeytin ağaçları kuruma durumuna gelmiştir.Ayrıca köyde mısır,arpa,pamuk üretimi yapan köylülerde bulunmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -Mehmet YILDIRIM
1999 -Mehmet YILDIRIM
1994 -Mehmet YILDIRIM
1989 -Mehmet YILDIRIM
1984 -Ekrem UYAR

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.




Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst