AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kizilcik hangi ilde yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kızılcık hangi ilde yetişir?​

Kızılcık Türkiye genelinde neredeyse tüm illerde yetişmektedir. Kızılcık yabani olarak daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde de kızılcık yoğunluk ile yetişebilir. Bunun yanı sıra aşılı kızılcıklar ise Malatya, Bursa ve Yalova illerinde çok sık görülür.

Kızılcık ağacı kaç yılda meyve verir?​

Kızılcık yetiştirmek isteyenler kızılcık meyvelerinin çekirdeklerini toprağa ekerek arada sırada sulamak suretiyle kızılcık fidanı elde edebilmektedirler. Fidan haline getirilen ağaçlar dikildikten 3 ile 4 yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır.

Kızılcık ağacı suyu sever mi?​

Kızılcık ağacı suyu sever mi?
Kızılcık yetiştiriciliği ve bakımında, en önemli faktör sudur. Sulama yapılmadığı veya geciktirildiği zaman meyve küçük kalır, verim ve kalite azalır. Sulama ile meyvelerin iriliği artar, verim ve kalitede bu oranda yükselir. Bu nedenle sulama çok önemlidir.

Kızılcık nasıl çoğalır?​

➢ Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir. ➢ Tohumla üretim: Olgunlaşma öncesi veya olgunlaşma sonrası yabani ağaçlara ait meyvelerden çıkarılan tohumlar, doğrudan küçük saksılara veya tohum parsellerine ekilirler.

Kızılcık ağacı kaç yıl yaşar?​

Kızılcık Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Yetiştiriciliği son derece kolay olan kızılcık ağacı fidanı 300-350 yıl yaşayabilen bir ağaçtır.

Kızılcık meyvesi hangi ayda çıkar?​

Kızılcık meyvesi hangi ayda çıkar?
Sonbaharın en güzel ayı olan eylülün en kırmızı meyvesi kızılcık farklı yörelerde eğren, ergen, kiran, kızılcık kirazı ve kiren gibi isimlerle anılır. Sadece eylül ve ekim aylarında taze olarak tüketilebilen kızılcığın dört mevsim tüketilebilmesi için reçeli, marmelatı ve tarhanası yapılır.

Kızılcık hangi ayda meyve verir?​

Genellikle Ağustos sonu ve Eylül aylarında ortaya çıkan kızılcık ekşi ve kırmızı rengiyle mutfaklarınızda her zaman bulundurmanız gereken meyveler arasında yer alıyor. “Kızılcığın tüketildiği yerde hekime gerek yoktur” diyen Lokman hekim bu meyve türünün önemini belirtmiş.

Kızılcık aşısı ne zaman yapılır?​

(T) göz aşısı Mayıs-Haziran aylarında sürgün ve Temmuz-Ağustos aylarında durgun aşı şeklinde uygulanır. Yonga aşı, T göz aşısına göre daha erken dönemlerde de yapılabilir. Kızılcıkta yapılan aşılardan, zamanlamanın iyi yapılması ve tekniğine uyulması durumlarında çok iyi başarı elde edilir.

Kızılcık nasıl tüketilmeli?​

Kızılcık nasıl tüketilmeli?
Ekşimsi bir tadı olan kızılcık çeşitli şekilde tüketilebilir. Tadı yoğun bir şekilde ekşi olduğu için çiğ tüketimi nadirdir. Kızılcığın şerbeti, çayı, marmelatı, tarhanası yapılabilir. Genelde marmelat ve çay olarak tüketilir.

Kızılcık ağacı nerede yetişir?​

Ülkemizde kızılcık genel olarak yabani formlarda Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sahil ve yüksek kesimlerinde dağlık alanlarda, dere yataklarında tek veya gruplar halinde bulunur. Malatya, Bursa, Yalova, Karabük, İstanbul illerinde sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılmaktadır.
 
Merhaba! Kızılcık hangi ilde yetişir sorusuna detaylı bir yanıt vermek isterim.

Kızılcık Türkiye genelinde neredeyse tüm illerde yetişebilen bir meyve türüdür. Yabani kızılcık daha çok Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle sahil ve yüksek kesimlerde yetişmektedir. Ayrıca Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde de kızılcık bulunabilir. Malatya, Bursa ve Yalova illerinde ise aşılı kızılcıklar daha sık görülmektedir.

Kızılcık ağacı genellikle dikildikten 3 ila 4 yıl sonra meyve vermeye başlar. Bu süreçte kızılcık fidanının sağlıklı büyümesi için sulama çok önemlidir. Sulama yapılmadığı veya geciktirildiği zaman meyve küçük kalabilir, verim ve kalite azalabilir.

Kızılcık ağacı tohumlar aracılığıyla çoğalır. Tohumla üretimde, olgunlaşma öncesi veya sonrası meyvelerden çıkarılan tohumlar ekilerek fidanlar elde edilebilir. Kızılcık ağacı 300-350 yıl kadar yaşayabilen bir ağaç türüdür.

Kızılcık meyvesi genellikle Ağustos sonu ve Eylül aylarında olgunlaşır ve bu dönemde hasat edilir. Eylül ayının en güzel meyvelerinden biri olan kızılcık, taze olarak tüketilebileceği gibi reçeli, marmelatı ve tarhanası da yapılabilir.

Kızılcığın tüketimi çiğ olarak nadir olmakla birlikte genellikle marmelat, çay, şerbet veya tarhanası gibi farklı şekillerde gerçekleşir. Ekşimsi tadıyla bilinen kızılcık, özellikle marmelat ve çay olarak tercih edilir.

Son olarak, ülkemizde kızılcık genellikle Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde sahil ve yüksek kesimlerde dağlık alanlarda yetişir. Ayrıca sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği Malatya, Bursa, Yalova, Karabük ve İstanbul gibi illerde de yapılmaktadır.
 
Geri
Üst