- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kızılbaş diye kimlere denir?
Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik’ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.Kızılbaş olayı nedir?
Şöyle izah etmek gerekirse, Uhud Muharebesi (625) esnasında Hz. Muhammed’e Mekkeli müşriklerin saldırılarına karşı kendisini siper eden Hz. Ali, başından aldığı kılıç darbesi ile yaralanarak başı al kanlara boyanınca artık O “Kızılbaş” olarak bilinir olmuştu.Kızılbaşlar nasıl insanlardır?
Aleviler, Ali bin Ebu Talib’e ve ailesine hürmet etmektedir. Aleviler, daha çok Şiilere yakındır, inançları ise Sünnilerinkinden çok çarklıdır. Aleviler, camiye ve medreseye gitmiyor, türbelere hürmet ediyor. Alevilerin inanç prensipleri, bütün insanlara sevgi ve saygı, karşıdakilere hoşgörü, emeğe karşı saygıdır.
Her Alevi kızılbaş mıdır?
kızılbaşlar, bir kısım türkmenlerden meydana gelmektedir. bektaşiler ise şehir alevilerine verilen addır. anadolu’da yörük olarak yaşayan türkmen oymaklarından bir kısmı “alevi”dir. sünnilerce bunlar halk arasında “kızılbaş” demek alışkanlık haline gelmiştir.
Kızılbaşlar gusül abdesti alır mı?
Abdest almaz, Namaz kılmaz, Camiye, Hacca gitmez, Ramazan orucu tutmaz, Allah’ı kandırmaya kalkmazlar.Kızılbaşlar neye inanır?
Alevilerin büyük çoğunluğu İslam’ın özünü taşıdıklarını ve yansıttıklarına inanır. Ancak İslam’ın beş şartını ve onun şekli ibadetini ve ibadethanelerini (cami, mescit) kabul etmezler.”Aleviler hangi Irktandir?
Kimine göre Alevilik İslâm halifesi Hz. Ali ile başlarken, kimine göre bir Orta Asya Türk inancı olan Şamanizm’in Anadolu yorumudur. Kimine göre ise Zerdüştlüğün Anadolu’da yaşayan halidir. Kimilerine göre ise Alevilik Hititlerden bu tarafa varlığını sürdüren Anadolu coğrafyasının kadim bir inancıdır.
Alevi mezhebi kaça ayrılır?
Ocakların arasında inanç yönünden küçük farklar olabilmesine rağmen esas felsefe aynıdır. Ama tarikat yapısı olarak incelemek gerektiğinde, Anadolu Aleviliği,Alevi-Caferi, Nusayrilik(Arap aleviliği), Bektaşilik, Mevlevilik olarak ayrılmalıdır.