AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kızılayın İlk Kuruluş Tarihi Ve Amacları

haberci

Yeni Üye
Kızılayın Amacı Nedir
Kızılayın İlk Kuruluş Tarihi Ve Amacları Hakkında Bilgi
11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyetiadıyla kurulan Kızılay,
1877'de Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti,
1923'de Turkiye Hilaliahmer Cemiyeti,
1935'te Turkiye Kızılay Cemiyetive
1947'de Turkiye Kızılay Derneğiadını almıştır
Kuruluşa KIZILAYadını buyuk onder Ataturk vermiştir
Kızılayın amacı;
Savaşta felakete uğrayanları koruyan 12 Ağustos 1949 tarihli Cenevre Sozleşmeleriyle Turkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf bulunduğu uluslararası anlaşmaların kendisine yuklediği hizmetleri gormek, bunların yerine getirilmesine yardımcı olmak,
Barışta yurt icinde ve yurt dışında vukua gelen her turlu afet ve felaketlere karşı Tuzuk dahilinde uzerine duşen hizmetleri yerine getirmek,
İnsaniyetci hukuk ilkelerine bağlı kalmak, sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemek, sosyal refahın geliştirilmesine yardımcı olmak,
Uluslararası Kızılhac Komitesi, Uluslararası KızılayKızılhac Dernekleri Federasyonu ve bu federasyona dahil ulusal kuruluşlarla amac ve işbirliği yapmaktır

Kızılay'ın amacı, başta savaşta mağdur olanlara yardım etmek olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla kendisine verilen hizmetleri yerine getirmek ve bu görevlerin yerine getirilmesine destek olmaktır. Kızılay, savaş zamanlarında ve barış zamanlarında ülkede ve yurt dışında meydana gelen tüm afet ve felaketlere karşı acil yardım hizmetlerini yürütmektedir. Ayrıca, insani hukuk ilkelerine bağlı kalarak sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemek, toplumsal refahın gelişimine katkıda bulunmak da Kızılay'ın amaçları arasında yer almaktadır. Kızılay, uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu ile de işbirliği yaparak ortak amaçlar doğrultusunda hizmetler sunmaktadır. 11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı döneminde kurulan Kızılay, o zamandan bu yana sürekli olarak insanlara yardım eli uzatmış ve önemli hizmetler sunmaya devam etmektedir.

Geri