AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kızılayın Hizmetleri Nelerdir

haberci

Yeni Üye
Kızılayın hizmetleri ve faaliyetleri
Savaş alanlarında yaralanan ya da hastalanan askerlere hicbir ayırım gozetmeden yardım etme arzusundan doğan Kızılay, taraf olduğumuz butun savaşlarda bu doğrultuda cok başarılı hizmetler vermiştir Cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri ve yetiştirdiği hemşireler ve gonullu hastabakıcılar aracılığıyla savaş alanlarında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetcikin dost ve duşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, Turk olsun, duşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış, savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması icin caba gostermiş, ulkemizde, sağlık ve sosyal yardım alanlarında bircok hizmete onculuk etmiş ve uluslararası insancıl yardım faaliyetlerine de katılmıştır
Kızılay etkin bir şekilde katıldığı Kurtuluş Savaşının zaferle sonuclanması ve Cumhuriyetin ilanından sonra ulkemizin icinde bulunduğu pek cok sorunun cozumu icin butun imkanlarını seferber etmiştir
Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, art arda girdiği savaşlardan yorgun duşmuş ulusumuz, aclık, kuraklık ve salgın hastalıklarla karşı karşıyaydı Kızılay bir yandan bu sorunlarla uğraşırken, diğer yandan da esir ve gocmenlerin giyecek, yiyecek, barınma ve sağlık ihtiyaclarını karşılamış, imkanları oranında da meydana gelen afetlerin yaralarını sarmaya calışmıştır
Mevcut sorunların yanı sıra hızla gelişen ve değişen toplumumuzda, doğal olarak yeni istek ve ihtiyaclar da belirmeye başlamıştı Kızılay bu gelişmelerin gerisinde kalmamış, sağlık ve sosyal alanlardaki sorunların cozumu doğrultusunda amacların ufkunu ve faaliyet alanlarını surekli genişletmiştir
Turk Kızılayının zamanla yoneldiği faaliyet ve hizmet alanları şunlardır:
1 Afete Hazırlık ve Mudahale Savaş durumunda Doğal afetlerde Olağan donemlerde
2 Nakdi ve ayni yardım hizmetleri
3 Sağlık ve Sosyal Yardım Hizmetleri Tıp Merkezleri PsikoSosyal destek hizmetleri İlk yardım kursları
4 Genclik ve Gonulluluk hizmetleri Genclik kampları Burslar Yurtlar Gonulluluk hizmetleri
5 Kan Hizmetleri
6 Uluslararası İlişkiler
Kızılayın amacı; Savaşta felakete uğrayanları koruyan 12 Ağustos 1949 tarihli Cenevre Sozleşmeleriyle Turkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf bulunduğu uluslararası anlaşmaların kendisine yuklediği hizmetleri gormek, bunların yerine getirilmesine yardımcı olmak,
Barışta yurt icinde ve yurt dışında vukua gelen her turlu afet ve felaketlere karşı Tuzuk dahilinde uzerine duşen hizmetleri yerine getirmek, İnsaniyetci hukuk ilkelerine bağlı kalmak, sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemek, sosyal refahın geliştirilmesine yardımcı olmak, Uluslararası Kızılhac Komitesi, Uluslararası KızılayKızılhac Dernekleri Federasyonu ve bu federasyona dahil ulusal kuruluşlarla amac ve işbirliği yapmaktır

Kızılay, kuruluşundan bu yana savaş alanlarında yaralanan veya hastalanan herkese yardım etme arzusuyla hareket etmiştir. Kızılay'ın faaliyetleri arasında cephe gerisinde seyyar ve sabit hastaneler kurmak, hasta taşıma servisleri sağlamak, hastane gemileri donatmak ve hemşireler ile gönüllü hastabakıcılar yetiştirmek gibi önemli hizmetler bulunmaktadır. Kızılay, savaşlarda yaralanan ve hastalanan binlerce askerin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, savaş esirlerine insancıl yardımlarda bulunmuş ve sivil halkın bakımı ve korunması için çaba sarf etmiştir.

Ayrıca Kızılay, sağlık ve sosyal yardım alanlarında ülkemizde birçok hizmete öncülük etmiş ve uluslararası insancıl yardım faaliyetlerine de katılmıştır. Kurtuluş Savaşı'na etkin bir şekilde katılarak zaferle sonuçlanmasına yardımcı olan Kızılay, Cumhuriyetin ilanı sonrasında ülkenin karşılaştığı sorunların çözümü için çalışmıştır.

Türk Kızılayı, afete hazırlık ve müdahale, nakdi ve ayni yardım hizmetleri, sağlık ve sosyal yardım hizmetleri, gençlik ve gönüllülük hizmetleri, kan hizmetleri ve uluslararası ilişkiler gibi geniş bir faaliyet yelpazesine sahiptir. Kuruluşun amacı, uluslararası anlaşmaların kendilerine yüklediği hizmetleri yerine getirmek, barışta ve savaşta yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen afetlere karşı hizmet sunmak, insani hukuk ilkelerine bağlı kalmak, sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemek ve sosyal refahın geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu ve ulusal kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüterek bu amaçları gerçekleştirmektedir.

Geri