AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kizilay kac kez bagis yaptim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.203
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kızılay kaç kez bağış yaptım?​

Kaç Kez Kan Bağışı Yaptığımızı Nereden Öğrenebiliriz? Kaç kez kan bağışı yaptığınızı sorgulamak için Kızılay’ın resmi internet sitesinden giriş yaparak bütün bilgilerinize ulaşabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ve telefonunuza gelen kod ile giriş yapabilirsiniz.

Ağrı kesici içtikten sonra kan verilir mi?​

Ağrı kesici içtikten sonra kan verilir mi?
Aspirin Kullanımı Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kan alımında veya tromboferezde 5 gün içerisinde almamış olması gerekmektedir.

Bir insana neden kan verilir?​

Ciddi yaralanmalara maruz kalan insanlar (trafik kazası, ateşli silah yaralanması, savaş, doğal afetler vb.) kaybettikleri kanı yerine konması (hayatının idame ettirebilmesi için) için kan transfüzyonuna ihtiyaç duymaktadırlar.

2 ünite kan verilir mi?​

2 ünite kan verilir mi?
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır.

Kızılay’a bağışlanan kanlara hangi testler yapılıyor?​

Alınan bütün kanlara HIV, Hepatit B-C ve Sifiliz testleri uygulanmaktadır. Test sonuçlarının ve bağışçı bilgilerinin 3.kişiler ile paylaşılması Kan Kanunu çerçevesinde yasak olup, güvenlik nedeni ile sms veya e-mail yolu ile bağışçılarımız ile paylaşamamaktayız.

Kızılay kan bağışı kaç ayda bir yapılır?​

Kızılay kan bağışı kaç ayda bir yapılır?
Yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla 3 ayda bir tam kan bağışı yapabilirsiniz. Aferez cihazlarıyla trombosit bağışı yılda toplam 24 üniteyi geçmemeli ve iki bağış arası 72 saatten az olmamalı.

İlaç kullanırken kan tahlili yapılır mı?​

Bu faktörler arasında hasta mutlaka 10-12 saat aç olmalıdır. Genel olarak akşam saat 10’dan sonra hiçbir şey yememeli, sigara içmemelidir. Sadece su içebilir. Hastanın sürekli kullandığı ilaç varsa doktorundan bilgi almalıdır.

Kan vermeden önce ağrı kesici içilir mi?​

Kan vermeden önce ağrı kesici içilir mi?
Kan vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler; Kan vermeden önce kan sulandırıcı ağrı kesiciler tüketilmemeli. Kullanılan kronik ilaçlar veya herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı söz konusuysa sağlık çalışanları bilgilendirilmeli. Kan vermek için sabah 07:00-10:00 gibi erken saatler tercih edilmeli.

Kan kimlere verilir?​

Kanın tek kaynağı, sağlıklı bağışçılardır. 18 ve 65 yaş arasında, sağlıklı, bulaşıcı hastalıkları olmayan ve bulaşıcı hastalık riski bulunmayan, son altı ayda ( dövme, piercing.. vb) şeyler yaptırmamış ve 50 kg üzerinde olan kişiler kan bağışında bulunabilirler.

Kan verince vücutta neler olur?​

Kan verince vücutta neler olur?
Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.

Bir insan kaç ünite kan verebilir?​

Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir. Yani, sahip olunan kanın %8-%9’unu verilebilir. Erkekler iki ayda bir, kadınlar ise üç ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar.

1 ünite kan hastaya ne kadar sürede verilir?​

1 ünite kan hastaya ne kadar sürede verilir?
24 saatten daha kısa süre beklemiş tam kana “Taze Tam Kan” denir. Vericiden alınan tam kanın saklama dolabına girme- den 6-8 saat içinde (24 saat içinde) hastaya verilmesidir.

Kan bağışında hangi değere bakılır?​

Gönüllü olarak bağışlanan kanlar tarama laboratuarında Hepatit B, Hepatit C, AIDS (HIV) ve Frengi (Sifiliz) enfeksiyonları yönünden test edilir. Bu testlerde pozitiflik saptanması durumunda kan örnekleri doğrulama laboratuarına gönderilir.

Kızılay’a verilen kanlar test ediliyor mu?​

Kızılay’a verilen kanlar test ediliyor mu?
Kan bağışı sonrasında yapılan test sonuçları bizlere bildiriliyor mu? Alınan bütün kanlara HIV, Hepatit B-C ve Sifiliz testleri uygulanmaktadır.

Kaç ayda bir kan bağışı yapılır?​

Trombosit kan verdikten sonra ne yapılmalı?​

Trombosit kan verdikten sonra ne yapılmalı?
Bu nedenle kişilerin kan bağışından sonra bol sıvı alması ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ayrıca kan bağışından sonra sigara ve alkol kullanılmamasına dikkat edilmeli, ağız egzersizlerden kaçınılmalıdır. Dikkat ve denge gerektirecek işlerde çalışan kişiler ise kan bağışından sonra bir gün mutlaka dinlenmelidir.

Trombosit kan vermek iyi midir?​

Trombositlerin kanamayı durdurmak ve pıhtılaşmayı sağlamak için birbirleri üzerine kümelenmesi durumudur. Trombosit Kan Vermek Zararlı mı? Trombosit vermenin bilinen ciddi bir zararı bulunmamaktadır.

Aferez zararlı mı?​

Aferez zararlı mı?
İşlem bağışçıya zarar vermez. Nadiren ağız çevresinde uyuşma, bulantı, kusma, üşüme, titreme, kas seğirmesi, baş dönmesi, kramp ve çarpıntı gibi belirtiler yaşanabilir.

Kan kendini ne kadar sürede temizler?​

Plazmanın bileşenleri sürekli olarak yenilenmektedir. Hücrelerin beslenmesine ve atıklarının alınmasına yardımcı olan plazmalar, bağışıklık sistemi hücrelerini de içinde barındırırlar. Kan plazması kendisini 48 saatte bir yenilemektedir.

Kan veren kişi trombosit verebilir mi?​

Kan veren kişi trombosit verebilir mi?
o Tam kan bağışından en az 4 hafta sonra trombosit aferezi bağışı yapılabilir. o Trombosit aferezi bağışından sonra tam kan bağışı yapılabilmesi için en az 48 saatlik bir sürenin geçmesi gerekmektedir.

Trombosit kan vermek kadınlardan alınır mı?​

Kan Merkezi’nin kapısında “07.04.2016 tarihi itibariyle bayanlardan trombosit (aferez) tam kan ve kan alımı yapılmamaktadır” şeklinde bir duyuru asılıydı.

Aferez hangi hastalara yapılır?​

Aferez hangi hastalara yapılır?
Hangi hastalıklarda aferez tedavisi kullanılır?
- Mystina Gravis.
- Akut Gullian Barre.
- MS.
- SLE.
- Ailesel Hiperkolesterolemi.
- Sepsis.
- CO Zehirlenmesi.
- Kaçak Alkol Zehirlenmesi.

Aferez ne kadar sürede verilir?​

Trombosit Aferezi Bağışı; o Aralarında en az 48 saat olmak koşuluyla haftada 2 defadan fazla olmamak koşulu ile yılda 24 kez trombosit aferezi bağışı yapılabilir. o Tam kan bağışından en az 4 hafta sonra trombosit aferezi bağışı yapılabilir.
 
Merhaba! Kızılay'a yapacağınız kan bağışı hakkında merak ettiğiniz konuları detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

Kızılay'ın resmi internet sitesinden giriş yaparak yaptığınız kan bağışlarını sorgulayabilirsiniz. Bu, T.C. kimlik numaranız ve telefonunuza gelen kod ile yapılabilir. Ayrıca, kan bağışı sıklığı konusunda bilgi vermek gerekirse, yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla 3 ayda bir tam kan bağışı yapabilirsiniz. Aferez cihazlarıyla trombosit bağışı ise yılda toplam 24 üniteyi geçmemeli ve iki bağış arası 72 saatten az olmamalıdır.

Kan bağışının önemli nedenlerinden biri, ciddi yaralanmalara maruz kalan insanlara (trafik kazası, ateşli silah yaralanması, savaş, doğal afetler vb.) kan transfüzyonu yapılması gerektiğinde yardımcı olmaktır. Bu sayede kaybettikleri kanın yerine konması sağlanarak hayatlarının kurtarılması mümkün olabilmektedir.

Kan bağışında bazı kriterler bulunmaktadır. Örneğin, kan verme işlemi sırasında trombosit vermenin ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak, aferez işlemi sonrasında nadiren ağız çevresinde uyuşma, bulantı, kusma gibi belirtiler yaşanabilir.

Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. Bunun yanı sıra kan bağışı yapılan kanlara HIV, Hepatit B-C ve Sifiliz testleri uygulanmaktadır. Bu test sonuçları ve bağışçı bilgileri, güvenlik nedeniyle 3. kişilerle paylaşılmamaktadır.

Kan bağışının ardından vücutta neler olur sorusuna cevap olarak, kan verme işlemi sonrasında kan yapan doku ve organlar uyarılarak yeni kan üretimi teşvik edilir ve bu sayede kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişilerin kalp krizi geçirme riskinin azaldığı araştırmalarla desteklenmektedir.

Eğer kan bağışında bulunmak istiyorsanız, belirli kriterleri sağlamak ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurmak önemlidir. Kan bağışı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda hem sağlık çalışanlarından bilgi almanız hem de gerekli adımları atmanız önemlidir. Unutmayın, bir kan bağışı hayat kurtarabilir.
 
Geri
Üst