Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kizil Yel hastaligi Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.177
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kızıl Yel hastalığı Nedir?​

Kızıl hastalığı, strep boğaz enfeksiyonu olan hastalarda gelişebilen ve sıklıkla çocukları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısının eşlik ettiği, parlak kırmızı bir döküntü ile karakterizedir.

Kızıl nedir belirtileri nelerdir?​

Kızıl nedir belirtileri nelerdir?
Genellikle yüksek ateş, kusma, boğaz ağrısı, baş ağrısı, terleme ve yorgunluk ile bazen de bu belirtilere eşlik eden karın ağrısı ile kendisini gösteren kızıl’ın kuluçka evresi 2-4 gündür. Hastalık başladıktan 12 ile 48 saat sonra çok bilindik olan döküntüleri ortaya çıkar.

Kızıl hastalığının etkeni nedir?​

Kızıl hastalığının etkeni nedir?
Kızıl, çocuklarda görülen ateşli ve döküntülü bir hastalıktır. Anjine yol açan streptokok adlı bakterinin bazı türlerinin ürettiği bir toksin, hassas kişilerde kızıl döküntüsüne yol açar. Diğer çocukluk çağı döküntülerinden en önemli farkı antibiyotik tedavisi gerektirmesidir.

Kızıl hastalığı kendiliğinden geçer mi?​

Alerjik bir hastalık olmamakla birlikte yaklaşık 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak hastalığın iyileşmesinin ardından vücudun bazı yerlerinde şişlikler meydana gelirken böbrek bozuklukları da söz konusu olabilir.

Kızıl virüsü nedir?​

Kızıl virüsü nedir?
Kızıl özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alır. Ancak bu lekelerin hiç oluşmadığı enfeksiyonlar da görülür.

Kızıl etkeni nereye yerleşir?​

Kızıl etkeni nereye yerleşir?
Kızıl özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alır.
Kızıl hastalığı ne kadar sürer?​
1–2 gün sonra genelde leke şeklinde deride döküntü başlar. Bu döküntü vücudun üst kısmında başlar ve aşağıya doğru yayılır (ağız çevresi, avuç içleri ve ayak tabanları hariç). Döküntü 6-9 gün sonra kaybolur. Kızıl hastalığına birkaç kez yakalanılabilir.

Çilek dil neden olur?​

Çilek dil neden olur?
Cleveland Clinic’e göre, kırmızı dil (çilek görüntüsünde) aşağıdakilerin belirtisi olabilir: Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir.

Döküntülü hastalıklar nelerdir?​

Döküntülü hastalıklar nelerdir?
Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 5.hastalık, 6.hastalık, el-ayak-ağız hastalığı örnek gösterilebilir. Döküntünün bakteriyel nedenleri arasında sık görülen kızıl enfeksiyonu olup daha nadir görülen bakteriyel etkenler de vardır ve antibiyotik tedavisi verilmesi gereklidir.

Kızıl tedavi edilmezse ne olur?​

Kızıl, bir zamanlar ciddi bir çocukluk hastalığı olarak görülmesine rağmen, antibiyotik tedavileri daha az tehdit edici hale gelmiştir. Yine de tedavi edilmezse kızıl hastalığı kalbi, böbrekleri ve vücudun diğer kısımlarını etkileyen daha ciddi durumlara neden olabilir.

Kızıl hastalığına ne iyi gelir?​

Kızıl hastalığına ne iyi gelir?
Tedavi edilmemiş streptokok ya da kızıl hastalığı kalp, böbrek ve karaciğeri içeren birçok ciddi soruna yol açabilir. Zerdeçal antioksidan, antibakteriyel ve iltihap karşıtı özellikler barındırır, yani kızıl hastalığının belirtilerini etkili ve hızlı bir şekilde rahatlatmaya yardım edebilir.

Kızıl hastalığı tedavi edilmezse ne olur?​

Kızıl hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Kızıl hastalığı hangi bölüm bakar?​

Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların teşhisi ve tedavisi için enfeksiyon hastalıkları bölümü bulunmaktadır.
 
Kızıl hastalığı, strep boğaz enfeksiyonu olan hastalarda gelişebilen ve genellikle çocukları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın belirtileri genellikle yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, terleme, yorgunluk, ve bazen de karın ağrısı ile kendini gösterir. Kuluçka süresi 2-4 gün olan kızıl, hastalık başladıktan 12 ile 48 saat sonra parlak kırmızı döküntülerle karakterizedir.

Kızıl hastalığının etkeni, anjine yol açan streptokok adlı bakterinin bazı türlerinin ürettiği bir toksindir. Bu toksin, hassas kişilerde kızıl döküntüsüne yol açar. Kızıl, çocuklarda görülen ateşli ve döküntülü bir hastalıktır ve diğer çocukluk çağı döküntülerinden farklı olarak antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

Kızıl hastalığı kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır ve genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir. Ancak hastalığın iyileşmesi sonrasında vücudun bazı yerlerinde şişlikler oluşabilir ve böbrek bozuklukları da gelişebilir.

Kızıl virüsü, özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastanın vücudunda özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturabilir. Hastalık genellikle 6-9 gün içinde kendiliğinden kaybolur ancak birkaç kez yakalanılabilir.

Kızıl hastalığının tedavi edilmemesi durumunda kalp, böbrekler ve vücudun diğer kısımlarını etkileyen ciddi durumlara neden olabilir. Bu nedenle, antibiyotik tedavileri hastalığı daha az tehdit edici hale getirmiştir. Kızıl hastalığı tedavisi için genellikle enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurulur.
 
Geri
Üst