AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kizamik virusu nasil ortaya cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kızamık virüsü nasıl ortaya çıktı?​

Kızamık veya Rubeola, özel bir virüsle (morbilli) meydana gelen, oldukça bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığıdır. Kızamığı ilk olarak 860 senesinde Farslı hekim Râzî bildirmiştir. Sydenham ise 17. asrın ikinci yarısında hastalığı tarif etmiş ve 18. yüzyıldan itibaren de kızamık salgınları tanınmaya başlamıştır.

Aşıya rağmen kızamık olunur mu?​

Kızamık aşısından sonra nadir de olsa kızamığa benzer yan etkiler görülebilir. Aşıdan sonra yüksek ateş ve kızamığa benzer döküntüler yaşanabilir. Bu belirtiler hafif ve kısa sürmektedir. Basit ateş düşürücülerle yüksek ateş kontrol altına alınabilir.

Kızamık aşısı tek doz yapılırsa ne olur?​

Kızamık aşısı tek doz yapılırsa ne olur?
“Kızamık aşısı tek doz yapılırsa SSPE hastalığı ortaya çıkar, diye bir iddiada bulunmak doğru değil. Ancak bu hastalık kızamık salgınlarından sonra meydana gelir ve salgınlar genellikle aşının yapılmadığı yerlerde ve dönemlerde görülür.

Kızamık virüsünün adı nedir?​

Kızamık virüsü; Paramyxoviridae familyasına ait, kızamığa neden olan bir virüstür. Ağız, burun ve boğaza yerleşerek, çocukluk çağı hastalığı kızamığa neden olur. Ateş ve döküntü yapar. Kızamık bulaşıcıdır, kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.

Kızamık virüsü ne zaman çıktı?​

Orada 100 yıldan fazla bir süredir öylece duruyorlardı; ta ki Robert Koch Enstitüsü’nde evrimsel biyolog olan Sebastien Calvignac-Spencer, Berlin Tıp Tarihi Müzesi’nin bodrum katında onlara rastlayana kadar. Bilim insanları 1912’de ölen bir kızın korunmuş ciğerlerinden kızamık virüsü genomu almayı başardılar.

Yetişkinler kızamık aşısı olabilir mi?​

Yetişkinler kızamık aşısı olabilir mi?
Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak-Suçiçeği; daha önce söz konusu hastalıklar geçirilmemiş ya da bunlara karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda bir ya da iki doz aşı yapılarak bağışıklık sağlanıyor. Bu aşılar canlı virüs aşıları olduklarından hamilelikte ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda uygulanamıyor.
Kızamık aşısı olduktan sonra kızamık olur mu?​
Nadir olarak kızamık aşısı olanlar sonradan kızamık olabilirler ancak, kızamık aşısı olan kişilerin %93’ünden fazlası kızamığa karşı bağışıklık geliştirir. İkinci dozdan sonra ise insanların yaklaşık %97’si korunur.
Kızamık aşısı 2 defa yapılır mı?​
12. ayda ve ana sınıfında yapılmış KKK aşısı tam teşekküllü uygulandığı takdirde 1. sınıfta tekrar yapılmasına gerek yoktur. KIZAMIK AŞISI KAÇ YIL KORUR? Genellikle kış ve ilkbahar aylarında görülen ve en çok 5-9 yaş grubundaki çocukları etkisini altına alan hastalıktır.

Kızamık aşısı kaç kez yapılır?​

Kızamık aşısı kaç kez yapılır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, 1 yaşında ve 4-6 yaş arasında toplam 2 doz olmak üzere KKK aşısı ‘Çocukluk Çağı Aşılama Programı’ dahilinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Salgın açısından riskli dönemlerde 6-12 ay arasında tekli kızamık aşısı olarak ek doz kızamık aşısı önerilebilmektedir.

Kızamık hastalığının etkeni nedir?​

Kızamık etkeni, paramyxovirüs grubunun, Morbillivirüs subgrubundan tek sarmallı bir ribonükleik asit virüsüdür. Hayvan rezervuarı ve vektörü bulunmayan virüsün tek bir antijenik tipi vardır.

Kızamık bir virüs mü?​

Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. İnsanlar bilinen tek kaynaktır. Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir.

4 aylık bebek kızamık olur mu?​

4 aylık bebek kızamık olur mu?
Çok bulaşıcı bir enfeksiyondur ancak aşı uygulamasının yaygınlaşmasıyla sıklığı azalmıştır. 6 aylıktan büyük bebekler ve çocukların yanı sıra, aşılanmamış, hastalığı daha önce geçirmemiş ergen ve yetişkinler de kızamığa yakalanabilir.

Kızamık aşısı yetişkinlerde kaç doz yapılır?​

Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak Aşıları: Önerilen 4 hafta ara ile 2 doz şeklindeki uygulamadır. Sağlık personeli, uluslararası seyahat edecek olanlar ve salgın durumlarında o toplumdaki erişkinler, özellikle aşılanması önerilen gruplardır.
 
Kızamık virüsü, oldukça bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığına neden olan bir Paramyxoviridae familyasına ait bir virüstür. İlk olarak 860 senesinde Farslı hekim Râzî tarafından bildirilmiştir. İlerleyen yıllarda hastalık tanınmış, 17. ve 18. yüzyıllarda kızamık salgınları daha da belirgin hale gelmiştir.

Kızamık aşısı sonrasında nadir durumlarda aşıya bağlı benzer yan etkiler görülebilir. Yüksek ateş veya döküntüler gibi belirtiler yaşanabilir ancak genellikle hafif ve kısa sürelidir. Yüksek ateş durumunda basit ateş düşürücülerle kontrol altına alınabilir.

Kızamık aşısı genellikle iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Riskli dönemlerde ek doz kızamık aşısı da önerilebilmektedir. Aşının yapılmamış yerlerde veya dönemlerde kızamık salgınları görülebilir.

Kızamık hastalığı, insanlarda solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve genellikle ateş ve döküntü ile seyreder. Kızamık virüsü tek sarmallı bir ribonükleik asit virüsüdür ve hayvan rezervuarı veya vektörü bulunmamaktadır.

Kızamık aşısı, ülkemizde doğan her çocuğa 1 yaşında ve 4-6 yaş arasında olmak üzere toplam 2 doz şeklinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Aşılanmamış bireylerde veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde kızamık hastalığına yakalanma riski artabilir.

Not: Verilen bilgiler doğrultusunda kızamık virüsü, hastalık, aşılar ve aşı uygulamaları ile ilgili detaylı bilgilendirme sağlanmıştır. Video içeriği hakkında bilgi verilmemiştir.
 
Geri
Üst