- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kızamık aşısından ne kadar sonra hamile kalınabilir?
Aşıdan sonra bazı kaynaklara göre dört hafta, bazı kaynaklara göre ise üç ay süreyle gebe kalmak sakıncalı. Bu nedenle aşı uygulaması sırasında yapılacak eğitim ve uyarılar yaşamsal önem taşıyor.Gebelikte kızamıkçık aşısı yapılırsa ne olur?
Aşıdan sonra 1 ay gebe kalınmaması önerilir fakat bu süre içerisinde gebe kalanlarda bir problem oluştuğu görülmemiştir. Bu yüzden erken gebelik döneminde gebe olduğunu bilmeden kızamıkçık aşısı yapılan kişilerde gebeliğin sonlandırılması önerilmez. Kızamıkçık aşısı canlı aşıdır, gebelik sırasında yapılamaz.Aşı olan hamile kalabilir mi?
Doktorlar, ilk başlarda hamilelik sırasında koronavirüs aşılarına karşı temkinli davrandılar ve aşıdan kaçınmayı tavsiye ettiler. Ancak şimdi, o kadar çok güvenlik verisi elde edildi ki, bu tavsiye değişti. Aşı artık aktif olarak hamile kadınlara teşvik ediliyor.
Hamilelikte kızamık aşısı yapılır mı?
Kabakulak, kızamık, su çiçeği aşısı kızamıkçık, gibi canlı aşıların gebelikte yapılması sakıncalıdır fakat tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır.
Hamileyken kızamıkçık geçiren var mı?
Eğer hamileyken kızamıkçık geçirirseniz çocuğunuzda ciddi sağlık problemlerine hatta ölüme yol açabilir. Gebeliğin ilk 12 haftasında kızamıkçık geçiren annelerden doğan bebeklerin yüzde 90’ında doğuştan kızamıkçık sendromu gelişir.Rubella bebeğe geçer mi?
Kızamıkçığın kızamıktan farklı bir hastalık olduğu ise 1881 yılında keşfedilmiş, 1969 yılında bulunan rubella aşısı ile hastalık insidansı düşmeye başlamıştır. Hastalığın konjenital yolla anneden bebeğe bulaştığı ise 1941 yılında fark edilmiştir. Hamile annenin kanından bebeğe kolaylıkla bulaşabilir.Gebelikte Aşılar ne zaman başlar?
Hamileler ve emziren annelerin de aşı yaptırması öneriliyor. Özellikle üçüncü dalgada en çok etkilenenler hamileler oldu. En fazla merak edilen soruların başında “Hamileliğin kaçıncı ayında aşı uygulanmalı?” yer alıyor. Uzmanlar ise hamile kalınmadan önce ve hamileliğin üçüncü ayından itibaren aşılama öneriyor.
Ben neden hamile kalamıyorum?
Özellikle doğum kontrol ilaçlarının kullanılması, sigara, alkol kullanımı, stres ve doğurganlığı etkileyen birçok rahatsızlık, gebeliğin meydana gelmesine engel olabilmektedir. Bununla birlikte erkeğe bağlı sorunlar da gebeliğin oluşumunu önleyebilmektedir.