Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kizamik asisi hangi yolla yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kızamık aşısı hangi yolla yapılır?​

Kızamık Aşısı Kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan 3’lü bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına uygulanabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.

Kabakulak aşısı nasıl uygulanır?​

Kabakulak aşısı nasıl uygulanır?
Kabakulak hastalığından korunmanın tek yolu aşı olmaktır . Kabakulak aşısı ülkemizde çocukluk aşı takvimine göre KKK(Kızamık Kızamıkçık Kabakulak ) aşısı şeklinde üçlü kombine olarak 12. ayda ve ilköğretimin 1. sınıfında iki doz olarak ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır .

Bebeklerde aşı şişliğine ne iyi gelir?​

Bebeklerde aşı şişliğine ne iyi gelir?
Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir. Şikayetleri rahatlatmak için enjeksiyon yerine soğuk uygulama ve ağrı kesici olarak parasetamol alımı önerilmektedir.

Kızamık aşısı nerede yapılır?​

Yapılan değişiklikle ilköğretim 1.sınıfta okullarda uygulanan KKK ve DaBT-İPA aşıları, 1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 48.ayına girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır.

Kabakulak aşısı ne zaman yapılır?​

Kabakulak aşısı ne zaman yapılır?
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı 9 ve 12. aylar ile 4-6 yaş arasında karma aşı olarak yapılıyor. Pnömokok aşısı: Pnömokok bakterisi zatürrenin yanı sıra orta kulak iltihabı, menenjit ile kemik iltihabı gibi hastalıklara da neden olabiliyor. Aşı 2, 4, 6 ve 12. aylarda yapılıyor.

Kızamık aşısı en erken ne zaman yapılır?​

Kızamık aşısı en erken ne zaman yapılır?
Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve (1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere) 48.ayına girmiş olan tüm çocuklara iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.
Bebeklerde aşı sonrası sertlik ne zaman geçer?​
Normalde uygulamadan 2-4 hafta sonra aşı yerinde 10 mm çapında, küçük kırmızı ve hassas bir şişlik belirir. Bu şişlik 2-3 hafta içinde yaraya dönüp, bu sürenin sonunda 5 mm çapında bir iz bırakarak kendiliğinden iyileşir.

Hangi aşı yapılıyor?​

Hangi aşı yapılıyor?
Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirus aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık kızamıkçık kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşılarıdır. Toksini olan mikroorganizmaların toksinlerinin yapısı değiştirilerek toksik özellikleri yok edilmiş, bağışıklık yanıtı oluşturacak özellikleri korunmuş halini içerir.

Aşılar hangi yollarla uygulanır?​

Aşılar hangi yollarla uygulanır?
Aşıların Verilme Şekli:
- İntradermal (deri içi): BCG.
- İntramuskuler (kas içi): Difteri, tetanoz, boğmaca, Hib, Hepatit A ve B, influenza, kuduz.
- Subkutan (deri altı): İPV, kızamık, kızamıkçık, kabakulak (MMR), suçiçeği, meningokok.
- Oral (ağızdan): OPV, Rotavirus, Anne sütü aşı etkinliğini değiştirmez.
 
Kızamık aşısı, kızamıkçık ve kabakulak virüslerine karşı koruma sağlayan bir aşıdır ve genellikle kas içine veya cilt altına uygulanır. Bu aşı 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılır. Ayrıca, kabakulak aşısının da çocukluk aşı takvimine göre 12. ayda ve ilköğretimin 1. sınıfında ücretsiz olarak uygulandığını belirtmek isterim.

Bebeklerde aşı sonrası oluşan şişlik genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelebilir. Bu durumu rahatlatmak için enjeksiyon yerine soğuk uygulama ve doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçların kullanılması önerilir.

Öte yandan, aşılar farklı yollarla uygulanabilir. Örneğin, intradermal (deri içi) uygulama için BCG aşısı, intramuskuler (kas içi) uygulama için difteri, tetanoz, boğmaca gibi aşılar tercih edilir. Subkutan (deri altı) uygulama ise IPV, kızamık, kızamıkçık, kabakulak (MMR) gibi aşılar için kullanılırken, oral (ağızdan) uygulama için OPV, Rotavirus gibi aşılar tercih edilir.

Son olarak, aşıların belirli yaş aralıklarında ve belirli dozajlarda yapıldığını belirtmek isterim. Bu aşılar sayesinde olası hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilerek koruma sağlanmaktadır.
 
Geri
Üst