AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiz cocuklarinin zorunlu egitimi ne zaman basladi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.892
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kız çocuklarının zorunlu eğitimi ne zaman başladı?​

Müslüman ve gayrimüslim öğrenciler farklı sınıflarda ders görüyordu. Kızlara eğitimin önünü asıl açan ise 1856 tarihli Islahat Fermanı oldu. Bu fermandan sonra kız çocukları için ilkokul eğitimi veren bir iptidaiye ve ortaokul seviyesinde bir rüştiye 6 Ocak 1859 tarihinde Sultanahmet’te açıldı.

Türkiye’de okula devam etmeyen kız çocuklarının oranı nedir?​

Türkiye’de okula devam etmeyen kız çocuklarının oranı nedir?
İlköğretim çağı (6-14 yaş) kız çocuklarının % 15.9’u, erkek çocuklarının % 9. 9’u okula devam etmemektedir. Kız çocuklarının okula devam etmeme oranı 14 yaşında % 40’dır.

Kızlar ne zaman okula gitmeye başladı?​

Kızlar için ilk idâdi II. Abdülhamid döneminde Münif Paşa’nın nâzırlığı sırasında 13 Mart 1880’de açılmıştır (26). Bu okul, kızlara lise seviyesinde eğitim verme teşebbüsünün ilk örneği olması bakımından önemlidir.

Kız Teknik Öğretimi açısından ilk adım nerede ve hangi mektebin açılmasıyla atılmıştır?​

Kız Teknik Öğretimi açısından ilk adım nerede ve hangi mektebin açılmasıyla atılmıştır?
1869 Maârif-i Umûmiyye Nizamnâmesi’nde (Genel Eğitim Yönetmeliği’nde), bu okullara öğretmen yetiştirmek amacıyla bir kız öğretmen okulunun açılması öngörüldü. Okulun açılması, 26 Nisan 1870’te gerçekleşti; Dârülmuallimât adıyla, İstanbul’da Sultanahmet semtinde bir konakta açılan okulda eğitime başlandı.

Haydi kızlar okula devam ediyor mu?​

Haydi Kızlar Okula kampanyası sona eriyor.

Kız çocuklarının okuması neden önemli?​

Kız çocuklarının okuması neden önemli?
Kadınlarını eğitmiş toplumlar, nesilleri eğitmiş demekti. Çünkü nesilleri kadınlar yetiştiriyordu. Bugünün kız çocuğu yarının annesidir. Kadın okursa bilinçlenir, kadın okursa öğrenir, kadın okursa çocuklarını da eğitir.

Ilk kız okulu hangi padişah?​

İlk kız rüşdiyesi 6 Ocak 1859 tarihinde İstanbul’un Sultan Ahmet semtinde açılmıştır. Buna Cevri Kalfa İnas Rüşdiyesi ve Sultanahmet (At Meydanı) Kız Rüşdiyesi de denmiştir (Akyüz, 2005: s.14). II. Mahmut’un hareminde haznedar ustası olan Cevri Kalfa’nın ölümünden sonra kalan mallarıyla yaptırılmıştır.

Medreselerde kızlar eğitim görür mü?​

Medreselerde kızlar eğitim görür mü?
Kadınların klasik dönemde Osmanlı Devleti’nde yararlandığı tek eğitim kurumu sıbyan mektepleriydi. Medreseler kızların eğitim alabildiği bir kurum değildi.

Ilk olarak hangi yıl sıbyan mekteplerinde okuyan kızlar için INAS Mektepleri açılmıştır?​

İşte bu çerçeve içinde, ilk kız Rüşdiyesi olan Cevri Usta İnas Rüşdiyesi, Ocak 1859’da İstanbul’da açıldı. Buna Cevri Kalfa İnas Rüşdiyesi, Sultanahmet (At Meydanı) Kız Rüşdiyesi de denmiştir. O yıllarda, sıbyan mekteplerindeki kız ve erkek çocuklar birbirlerinden ayrılıp ayrı okullarda öğrenim görmeye başlamışlardı.

Eğitimde modernleşme ilk olarak hangi okul türünde gerçekleşmeye başlamıştır?​

Eğitimde modernleşme ilk olarak hangi okul türünde gerçekleşmeye başlamıştır?
Bu dönem eğitiminin temel özellikleri şunlardır: 1. Eğitimde yenileşmeye askerî okullar açılarak başlanmıştır. Buralarda yabancı öğretmenlere de görev verilmiş, ilk kez Batı dilleri (Fransızca, İngilizce) programlara girmiştir.
 
Kız çocuklarının zorunlu eğitimi genellikle tarihi önemli atılımlarla başlamıştır. Örneğin, 1856 tarihli Islahat Fermanı, kız çocukları için özellikle ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim imkanlarının açılmasında bir dönüm noktası olmuştur. Bu fermandan sonra kız çocukları için ilkokul düzeyinde bir iptidaiye ve ortaokul düzeyinde bir rüştiye 6 Ocak 1859 tarihinde İstanbul Sultanahmet'te açılmıştır. Bu tarihten itibaren kız çocukları için eğitim imkanları genişlemeye başlamıştır.

Türkiye'de okula devam etmeyen kız çocuklarının oranıyla ilgili veriler de önemlidir. İlköğretim çağındaki kız çocuklarının %15.9'u, erkek çocuklarının ise %9.9'u okula devam etmemektedir. Özellikle 14 yaşındaki kız çocuklarının %40'ının okula devam etmemesi endişe vericidir ve eğitim fırsatlarına erişim konusunda daha fazla çalışmaların yapılması gerektiğini göstermektedir.

Kızlar için okula gitmeye başlama tarihleri de önemlidir. İlk idâdi okulu II. Abdülhamid döneminde Münif Paşa'nın nazırlığı döneminde 13 Mart 1880 tarihinde açılmıştır. Bu tarih, kız öğrencilere lise seviyesinde eğitim imkanı sunulması açısından önemli bir adımdır.

Kız çocuklarının eğitimine yönelik ilerlemelerden biri de Kız Teknik Öğretimi açısından atılmıştır. 1869 Maârif-i Umûmiyye Nizamnâmesi'nde belirtilen hedef doğrultusunda, İstanbul'da Sultanahmet semtinde bir konakta Dârülmuallimât adıyla bir kız öğretmen okulu açılmıştır. Bu adım, kız öğrencilere teknik eğitim sağlama amacıyla atılan önemli bir adımdır.

Kızların eğitimine verilen önem aslında toplumun genel gelişimi açısından da büyük önem taşımaktadır. Kadınların eğitilmesi, toplumun bilinçlenmesine, nesillerin doğru şekilde yetiştirilmesine ve genel olarak toplumun ilerlemesine önemli katkılar sağlar.

Son olarak, eğitimde modernleşmenin ilk olarak askerî okullarda başladığını söyleyebiliriz. Bu dönemde askerî okulların açılması ve Batı dillerinin (Fransızca, İngilizce gibi) programlara alınması, eğitimde modernleşme sürecinin ilk adımlarından biridir. Bu adımlar, eğitim sisteminin gelişmesi ve yenilenmesine katkıda bulunmuştur.
 
Geri
Üst