Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kiz cocuklarina yetim ayligi ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.015
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kız çocuklarına yetim aylığı ne kadar?​

2022 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkarıldığı için en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 lira olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin lira çeyiz parası olarak ödenecek. Çeyiz parası 1 defaya mahsus olarak veriliyor.

SSK emeklisi ölünce kızı ne kadar maaş alır?​

SSK emeklisi ölünce kızı ne kadar maaş alır?
5510 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre, ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, her iki aylığın ödemesi yapılır. Ancak, yüksek olan aylık tamdan, düşük olan aylık yarımdan ödenir.

Kız çocuklarının yetim maaşı ne zaman kesilir?​

Kız çocuklarının yetim maaşı ne zaman kesilir?
Kız çocuklarda evli olmamak aylık almaya yeterliyken erkek çocuklarda 18 yaşını, liseye devam ediyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını aşmama şartı var. Erkek çocuk 18 yaşını geçtiğinde ölüm aylığının kesilmesi gerekiyor.

Annenin emekli maaşı kızına kalır mı?​

Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için; Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

Yetim maaşı ne kadar bağlanır?​

Yetim maaşı ne kadar bağlanır?
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya °/o 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.

Yetim maaşı kaç ayda bir alınır?​

Yetim maaşı kaç ayda bir alınır?
Dul ve yetim aylığına temmuz ve ocak aylarında olmak üzere yılda iki defa zam yapılıyor.
Üniversite bitince yetim aylığı hemen kesilir mi?​
Azami süre üniversite hazırlıkta 2 yıl, ön lisansta 4 yıldır. Lisans öğreniminde azami süre ise 4 yıllık fakültede 7 yılı, 5 yıllık fakültede 8 yılı, 6 yıllık fakültede ise 9 yılı geçemez. Dört yıllık bir üniversiteyi 7 yılda bitiremeyen öğrencinin aylığı, yaşı kaç olursa olsun kesilir.

Kadının Emekli Maaşı çocuğa kalır mı?​

Kadının Emekli Maaşı çocuğa kalır mı?
Emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Sadece emekli olanlar değil yetim kalan çocuklar da hem annesinden hem de babasından maaş bağlatabiliyor.

Ölen kişinin emekli maaşı dul kızına nasıl bağlanır?​

Ölen kişinin emekli maaşı dul kızına nasıl bağlanır?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.
 
Kız çocuklarına yetim aylığı ile ilgili detaylı bilgiler verilmiş. 2022 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkarıldığı için en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 lira olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin lira çeyiz parası olarak ödenecek. Çeyiz parası 1 defaya mahsus olarak veriliyor.

SSK emeklisi bir kişi vefat ettiğinde kızı yetim aylığı almaya hak kazanabilir. 5510 sayılı Kanunun 54. maddesine göre, ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, her iki aylığın ödemesi yapılır. Yüksek olan aylık tamdan, düşük olan aylık yarımdan ödenir.

Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmaları, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları gerekmektedir.

Yetim maaşının ne kadar bağlanacağına dair olarak ise, ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya % 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.

Yetim aylığı genellikle yılda iki defa zam yapılarak temmuz ve ocak aylarında alınır.

Üniversite eğitimi süresiyle alakalı olarak, öğrencinin azami öğrenim süresi belirli kriterlere bağlı olarak belirlenmiştir. Bu süreleri aşan durumlarda yetim aylığı kesilebilir.

Emekli olan bir kadının vefatı durumunda, dul aylığı olarak ikinci bir maaş alınabilir. Emekli kadının çocukları da hem annesinden hem de babasından maaş bağlatabilir.

Son olarak, ölen kişinin emekli maaşının dul kızına nasıl bağlanacağı hakkında da bilgi verilmiştir. Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Hak sahibi çocukların her birine bağlanacak aylık oranı ise % 25'tir.
 
Geri
Üst