AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiz cocuklari camiye gidebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kız çocukları camiye gidebilir mi?​

Kadınların evlerinde kılmaları sevap bakımından daha iyidir. Ancak camilere gitmelerine bir yasak da yoktur. Ortak görüş ise kadının camiye gitmesinden ziyade evinde namaz kılmasının daha faziletli oluşudur. Bunun sebebi ise fitneden daha emin olmasından dolayıdır.

Sadece kadınlardan cemaat olur mu?​

“Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu görüşte olanlar, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ümmü Varaka’ya kendi ev halkına namaz kıldırmasına izin vermesini (Ebû Dâvûd, Salât, 62; Ahmed b.

Kimler imam olamaz?​

Kimler imam olamaz?
Cemaat, hizip, fırka, parça, grup holiganlığı, militanlığı, fanatizmi yapanlar imam yapılmamalıdır.

Cemaate geç kalınca nasıl kılınır?​

Cemaate geç kalınca nasıl kılınır?
“Namazın farzına geç kaldığımızda hemen cemaata katılırız. Daha sonra cemaat sola selam verdiğinde kılmadığımız rekâtları nasıl kılarız?” Cemaate geç kalmış olan kimse hemen tekbir alıp imama uyar. ilk rekâtta imama yetişmiş ise imamla beraber selam verir. Birinci rekâtın rükûunda bile yetişen, imama yetişmiş sayılır.

Cemaate yetişmek için sünnet terk edilir mi?​

Öğle vakti cemaate yetişmek için imama uymak suretiyle sünnete yetişemem durumunda öğle namazını imama uyarak farzdan devam ederek son sünnetten sonra kalkarak öğle namazının ilk sünneti kılınabilmektedir. Bu durumda öğle namazının ilk sünnetini son sünnetten sonra kılmak caiz kabul edilmektedir.

Kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılabilir mi?​

1- Namazın Cemaatle kılınması Kadın-erkek, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman için günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Bu hususta kadın erkek arasında herhangi bir ayırım söz konusu değildir. Müslümanlar, vakit namazlarını cemaat halinde, bir imama uyarak topluca kılabildikleri gibi tek başlarına da eda edebilirler.

Bayanlar camide teravih namazı kılabilir mi?​

Bayanlar camide teravih namazı kılabilir mi?
Kadınların Camide Teravih Namazı Kılması Uygun mu? Kadınların, beş vakit namaz için veya cuma, teravih ve bayram namazları için, camiye gitmeleri caiz değildir.

İmam dua okurken cemaat okur mu?​

İmam dua okurken cemaat okur mu?
“Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha’yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur’an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171).

Kimler imam olabilir Diyanet?​

Diyanet’in resmi sitesinin “Namaz” bölümünde, namazda cemaate imamlık yapabilme şartı olarak “İmamlık yapacak kişinin, imamet ehliyetine sahip yani dini bilgisi yeterli, Kuran’ı güzel okuyan, akıl sağlığı yerinde ergen birisi olması gerekir” bilgisi yer aldı.

İmama uyunca dua okunur mu?​

Hanefîler, “Kur’an okunduğu zaman onu dinleyiniz ve susunuz ki merhamet olunasınız” (A’râf, 7/204) âyetini ve “Kim imamın arkasında namaz kılarsa, imamın kıraati onun da kıraatidir” (İbn Mâce, İkâmetü’s-salât, 13), “İmam, kendisine uyulmak için öne geçirilmiştir” (Buhârî, Ezân, 51), “İmam okuyunca susun” (İbn Mâce.

Cemaate uymak farz mı?​

Cemaate uymak farz mı?
Cemaatle namaz kılmanın önemini belirten bu ve benzeri hadislerden ve ilgili âyetlerden hareketle Hanbelîler namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir.

Cemaate uymak zorunlu mu?​

Cemaate uymak zorunlu mu?
Bu namazların cemaatle kılınması farzdır. Ancak diğer vakit namazlarının da cemaatle kılınması da birlik ruhunu sağlamlaştırması bakımından önem arz etmektedir. Bu sebeple bir mazeret olmadığı müddetçe Müslümanın cemaatle namaza devam etmesi doğru olandır.

Kim cami yaptırırsa?​

“Kim, (Allah rızâsı için) bir mescit yaparsa, Allah da ona (cennette) onun benzerini (onun gibi bir köşk) yapar. “Kim zerre ağırlığınca hayır işlemişse, onu(n mükâfatını) görür. Kim de zerre ağırlığınca kötülük işlemişse, onu(n cezasını) görür. Herkes, yaptığı kadar ecir alır.

Camiye kaç yaşında gidilir?​

Dolayısıyla çocukların camide ve namazda, ahiret ile yaşam arasındaki dengeyi kurabileceği, bu hissiyatı ve enerjiyi edinebileceği en uygun yaş aralığı 6-13 olarak belirlenmiştir.

Cami yapımı için nereye başvurulur?​

Cami yapımı için nereye başvurulur?
7- İl ve İlçelerde yapılacak camiler için Müftülükçe Valilik ve Kaymakamlık onayı alınacaktır.

Camileri kim yapar ayet?​

Camileri kim yapar ayet?
İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır” (Tevbe, 18) anlamındaki âyet ile “Her kim Allah rızası için bir mescit bina ederse, Allah da ona Cennette onun gibi bir köşk bina eder” (Müslim, Mesâcid, 24. I, 378. bk. Tirmizî, Salât, 237.

Camilerin elektrik faturası nasıl ödenir?​

camiler elektrik su doğalgaz gibi nanelere para ödemezler. camiye beleştir. elektrik ve su faturaları devlet tarafından karşılanıyor.

Camilerin giderini kim öder?​

Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Camilerin elektriği ücretsiz mi?​

Camilerin elektriği ücretsiz mi?
Türkiye’de camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir.

TDK cami mi camii mi?​

TDK cami mi camii mi?
Cami kelimesi için merak edilen diğer bir önemli konu ise TDK’ya göre yazım şeklidir. Türk Dil Kurumu’na göre camii kelimesinin doğru yazımı ”cami” şeklindedir. Cami kelimesinin örnek cümle kullanımı ise şu şekilde verilebilir; ” Bizim evimiz caminin sol tarafında kalıyor.”
 
Evet, kız çocukları camiye gidebilirler, çünkü camilere gitmelerine dair bir yasak yoktur. Ancak genel olarak evlerinde namaz kılmaları daha faziletli görülmektedir. Bu durum fitneden korunma açısından daha güvenli olmalarından kaynaklanmaktadır.

Kadınlar kendi aralarında da cemaatle namaz kılabilirler. Her Müslüman, erkek ya da kadın, cemaatle günde beş vakit namaz kılmakla yükümlüdür ve bu cemaati oluşturabilirler.

Ancak kadınların, cuma, teravih ve bayram namazları gibi özel namazlar için camiye gitmeleri caiz değildir. Bu tür namazları evlerinde kılmaları daha uygundur.

Cemaate geç kalındığında ise hemen cemaate katılıp imama uyanmak gerekmektedir. Eğer ilk rekatta imama yetişilmişse, imamla beraber selam verilir. Bu durumda namazın kaçırılan rek'atları nasıl kılınacağı konusunda farklı görüşler olabilir.

Cemaatle namaz kılan bir kimse, imama uymalı ve imamın kıraatini dinlemelidir. Namaz esnasında imamın Kur'an okuması durumunda kişinin sessiz olması gerektiği belirtilmektedir.

Cami yapımı için valilik ve kaymakamlıklardan onay alınması gerekmektedir. Camilerin elektrik, su gibi giderleri genellikle devlet tarafından karşılanmaktadır. Camilerin faturaları da devlet tarafından ödenmektedir.
 
Geri
Üst