Kiyamda ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
221.669
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kıyamda ne denir?​

“Allahü Ekber” diyerek “Kıyam”a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır. “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir. Rükü’ dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.

Namaz bozulunca ne yapmak gerekir?​

Namaz bozulunca ne yapmak gerekir?
Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vâciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazın sonunda yapılan secdelere denilir. Sehiv secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telâfi edilmiş olur.

Allahü Ekber diyerek namaza başlamaya ne ad verilir?​

Allahü Ekber diyerek namaza başlamaya ne ad verilir?
İftitah Tekbiri, namaza giriş tekbirine iftitah veya tahrime tekbiri denir.

Namazda rükuda ne söylenir anlamı?​

Namaz kılarken her secdeye gittiğimizde “Sübhane Rabbiyel Ala” diyerek Allah’ı (c.c) “Aliyy” ismi şerifi ile anarız. Aliyy; pek yüce, pek yüksek demektir. Sübhane Rabbiyel Ala şu anlama gelir; “Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” anlamına gelmektedir.

Neden namazın bütün Edalari bir tane tek secde iki tane?​

Neden namazın bütün Edalari bir tane tek secde iki tane?
Secdeyi iki kere yapmanın hikmetini bazı alimler ise şöyle açıklamışlardır: “Şeytan bir kere dahi secde etmekten içtinab etmiştir. Biz ise iki kere secde ediyoruz ki hem Allaha şükrümüzü eda edelim hem de secdenın yüzünü yere sürtelim.”

Allahu ekber sözü ne anlama gelir?​

Allahu ekber sözü ne anlama gelir?
Allah’u ekber zikrinin Türkçe anlamı: Allah en azametlidir, en uludur, en üstündür, en büyüktür, her şeyin üzerindedir. Allah tek büyüktür. Allah’u ekber her namazda Allah’ın namazlarında Rabbini yücelt buyruğu ile her namazda söylenir. Allah’u ekber demek aynı zamanda tekbir getirmek demektir.

Tahrime ne anlama gelir?​

TAHRÎME. (ﺗﺤﺮﻳﻤﻪ) i. (Ar. ṭahrіm “yasaklamak”dan taḥrіme) din. Namaza, “Allâhü ekber” diyerek iftitah tekbîriyle başlama ve namaz dışı şeylerle ilgiyi kesme.

Rükuda iken Sübhane rabbiyel azim denir mi?​

Rükuda iken Sübhane rabbiyel azim denir mi?
Sübhane Rabbiyel Azim, her namazda söylenmektedir. Namaz kıraatinin ardından rükuya eğilinir. Rükûda 3 kere Sübhane Rabbiyel Azim söylenir.
 
“Kıyamda ne denir?” başlıklı yazının içeriği namaz esnasında yapılan hareketler ve dualar hakkında bilgi veriyor. Namazda “Kıyam”a geçilirken “Allahü Ekber” denilerek ayağa kalkılır ve ikinci rekata başlanır. Rükü'a eğilinirken ise “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir. Sonrasında doğrulup “Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd” denilir.

Namaz bozulduğunda ise sehiv secdesi yapılması gerektiği belirtiliyor. Sehiv secdesi, namaz sırasında yapılan hataların veya eksikliklerin düzeltilmesi için namazın sonunda yapılır ve bu sayede kusurlar ıslah edilir.

“Allahü Ekber” diyerek namaza başlamaya “İftitah Tekbiri” veya “tahrime tekbiri” adı verilir. Namaza iftitah tekbiri ile başlama, namazın başlangıç tekbiri olarak adlandırılır.

Namazda rükuda söylenen “Sübhane Rabbiyel Azim” dualarının anlamı da açıklanmış. Bu dualarla Allah'ın yüceliği ve büyüklüğü ifade edilir.

Neden namazda secdenin iki kere yapıldığına dair bir açıklama da verilmiş. Bazı alimler, secdenin iki kere yapılmasının hikmetini "şeytanın tek secdeden kaçınması, bizim ise Allah'a şükretmek ve yüzümüzü yere sürmek için iki kez secde etmemiz" şeklinde açıklamışlardır.

“Allahu ekber” sözünün anlamı da açıklanmış. Bu ifade Allah'ın en büyük, en yüce, her şeyin üzerinde olduğunu vurgular.

Son olarak, “Tahrime” kelimesinin anlamı belirtilmiş. Namazın başlangıcında Allah'ı yüceltme anlamına gelen iftitah tekbiriyle başlama ve namazdışı düşünceleri kesme anlamına gelir.

Rükuda iken "Sübhane Rabbiyel Azim" duasının da her namazda söylendiği ve rükuda 3 kere tekrar edildiği vurgulanmış. Bu dua namaz esnasında sıklıkla tekrarlanan dualardan biridir.
 
Geri
Üst