AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kivam Arttiricida gluten var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kıvam Arttırıcıda gluten var mı?​

Gluten, sadece gıda sanayinde değil yapışkanlık verici, su tutucu, esneklik verici, kıvam arttırıcı, bağlayıcı özelliklerinden dolayı plastik ve kauçuk sanayinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Ekmekte kabarmayı sağlayan, gluten kompleksidir.

Hangi hastalar glutensiz beslenmeli?​

Glüten diyeti, tedavi amacıyla çölyak hastalarına, glüten intoleransı ve buğday alerjisi olanlara uygulanan bir beslenme programıdır. Glüten tüketimiyle ortaya çıkan sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan kişiler ve sadece glütensiz beslenmek isteyen kişiler de glüten diyeti uygulayabilir.

Gluten diyeti ne kadar sürer?​

Gluten diyeti ne kadar sürer?
ÇDGH’de ise altı ay süre ile gluten içeren ekmek, makarna, bulgur pilavı ve unlu mamuller gibi gıdalar beslenmede kısıtlanır. Bu sürenin sonunda kişiye yeniden glutenli gıdalar verilir, şikayetler tekrarlamıyorsa glutenli beslenme düzenine geçilir.

Deterjanlarda gluten var mı?​

Buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi hububat tahıllarında bulunan bir madde olmasına ek olarak kıvam artırıcı, nem tutucu ve yapıştırıcı özelliği nedeniyle sakız, diş macunları, bazı kozmetik ürünleri hatta deterjanlar gibi ürünlerde kullanılan gluten gündelik hayatımızın tam ortasında, neredeyse tüm ürünlerin içinde.

Çölyak hastaları diyete uymazsa ne olur?​

Çölyaklı olgular diyetlerine tam ve ömür boyu uymalıdırlar. Eğer böyle bir sorun olursa diyet uyumuna ilişkin olgularda hem bağırsağa hem de bağırsak dışı sistemlere ilişkin bazı ek problemler ortaya çıkacaktır. Örneğin; kansızlık, kemik kırıkları, özellikle erişkin hanımlarda tekrarlayan düşükler gibi.

Çerezlerde gluten var mı?​

Çerezlerde gluten var mı?
Bu nedenle çölyak hastalarının mümkün olduğunca çiğ kuruyemiş tüketmesinde fayda var. Çiğ olarak tüketilen çerezlerde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları için herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.

Bezelyede gluten var mı?​

Nohut, bezelye, mercimek ve fasülye glüten içermeyen bakliyatlardandır. Tıpkı şeker içeren meyvelerde olduğu gibi bunları tüketirken de ölçülü olmak gerekmektedir. Glütensiz Tahıllar Nelerdir? Karabuğday, beyaz ve kahverengi doğal pirinç, kinoa, teff, sorgum, darı glütensiz tahıllardandır.

Neden glutensiz beslenmeliyiz?​

Gluten hassasiyeti bir çok hastalığa neden olmakta ve enerjimizi tüketerek kilo almamıza neden olmaktadır. Ancak Gluten bağımlılık yaratan bir madde olduğundan, Gluten tüketimini durdurmak hiç kolay olmamaktadır. Glutensiz diyet sizin bağırsak sisteminizi düzenler. Glutensiz diyet sizin yeme alışkanlığınız olur.

Glutensiz beslenenler ne yiyemez?​

Glutensiz beslenenler ne yiyemez?
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.

Glutensiz diyetle kaç kilo verilir?​

Düzenli bir şekilde uygulanan gluten diyetinde 1 haftada yaklaşık 5 ile 8 kilo arasında vermek mümkündür. Kişinin vücut yapısına ve bünyesine göre kilo verme hızı artış da gösterebilir. Bu diyette özellikle kavrulmuş nohut tercih edilmelidir.

Bulgur gluten içerir mı?​

Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
 
Kıvam arttırıcıda gluten olup olmadığına dair kesin bir cevap vermek için ürünün spesifik bileşenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Genel olarak kıvam arttırıcılarda gluten içermeyen alternatif maddeler tercih edilmektedir, ancak üretici firmaların içerikler konusunda net bilgi vermesi önemlidir.

Gluten içeren ürünlerin tüketilmesi, çölyak hastaları için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle çölyak hastalarının ambalajları dikkatlice okuyarak gluten içeren bileşenleri kontrol etmeleri önemlidir. Ayrıca glutensiz diyet yapmak isteyen bireylerin de bu tür bilgileri göz önünde bulundurarak tercihlerini yapmaları doğru olacaktır.

Glutensiz diyet, çölyak hastaları için yaşam boyu uygulanması gereken bir beslenme programıdır. Bu hastaların işlenmiş gıdalar, ekmek, makarna, bulgur gibi gluten içeren gıdalardan uzak durması sağlık açısından önemlidir. Glutensiz diyetin etkili olabilmesi için tam anlamıyla uygulanması ve gluten içeren gıdalardan kaçınılması gerekmektedir.

Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olmayan bireyler için de glutensiz diyetin bazı faydaları olabilir. Bazı insanlar gluten tüketiminin sindirim sistemlerine olumsuz etkileri olduğunu düşünerek glutensiz beslenmeyi tercih edebilirler. Ancak herhangi bir sağlık durumu söz konusu değilse, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamak en doğru seçenektir.
 
Geri
Üst