AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kitle kulturunu olusturan tarihsel ve toplumsal kosullar nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Kitle kültürünü oluşturan tarihsel ve toplumsal koşullar nelerdir?​

Özet: Kitle kültürü kapitalizmin toplumda meydana getirdiği değişimlere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılda kapitalizmin etkisinin artması ve reklâm sektöründeki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan kitle kültürü, popüler kültür olarak ta adlandırılmıştır.

Kitle kültürünün özellikleri nelerdir?​

Kitle kültürünün özellikleri nelerdir?
Kitle kültürü belirli bir endüstrileşme tekniğine dayanan, endüstrileşme ile birlikte ortaya çıkmış ve geniş halk kitlelerine yayılan davranışlar ve gösteriler bütünüdür. Kitle kültürü kavramı kitle toplumuyla da ilintili bir kavramdır.

Jean Baudrillard kim?​

Jean Baudrillard kim?
Jean Baudrillard (27 Temmuz 1929, Reims – 6 Mart 2007, Paris), Fransız düşünür ve sosyolog. Medya teorisi, postyapısalcı felsefe ve postmodernizm üzerine olan çalışmalarıyla ünlenmiştir.

Kitle kavramı ne zaman ortaya çıktı?​

Sanayi Devrimi’nin toplumsal yaşamımıza getirdiği “kitle” kavramı, sanayi açısından “kitlesel üretim-kitlesel tüketim” olgusunu, toplumbilimsel açıdan ise “kitle toplumu” olgusunu ortaya çıkarmıştır.

Kitle ve kitle iletişim kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?​

Kitle ve kitle iletişim kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?
Kitle iletişimi kavramı çağımızın yeni olgusudur. İlk defa 1940’ların başında Harold D. Lasswell tarafından bu kavram kullanılmıştır. Lasswell’e göre kitle iletişim, bilgi, düşünce ve tutumların büyük ve dağınık bir kitleye, bu amaç için geliştirilmiş araçlarla iletilmesi anlamında kullanılmaktadır.

Kitle kültürü ne demek?​

Kitle kültürü ne demek?
kitleler tarafindan uretilen, sade halkin zevk aldigi kultur urunlerinden ve kulturel faaliyetlerden olusan kultur diyebiliriz kisaca. büyük firma ve şirketlerin yararına olan ama halkın yararınaymış gibi hissettirilen malların,tutumların, davranışların kitleler halinde kitlelere yutturulması.
Kitle iletişim unsurları nelerdir?​
– Posta – Telgraf – Telefon – Faks – Gazete – Radyo – Televizyon – Uydular – Bilgisayarlar (İnternet ve e-posta) Gazete, dergi, radyo, televizyon, sinema gibi kitlelere ulaşan ve iletişimi sağlayan araçlara kitle iletişim araçları denilmektedir.

Kitle kültürünü oluşturan tarihsel ve toplumsal koşullar, özetle şu şekildedir:
- Kitle kültürü, kapitalizmin toplum üzerinde yarattığı değişimlerle ortaya çıkmıştır.
- 19. yüzyılda kapitalizmin etkisinin artması ve reklam sektöründeki gelişmeler kitle kültürünün doğmasına neden olmuştur.
- Kitle kültürü, geniş halk kitlelerine yayılan endüstrileşmiş davranışlar ve gösteriler bütünü olarak tanımlanır.
- Sanayi Devrimi'nin getirdiği "kitle" kavramı, kitlesel üretim ve tüketim olgusunu vurgulamıştır.

Kitle kültürünün özellikleri arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Belirli bir endüstrileşme tekniğine dayanır.
- Geniş halk kitlelerine yayılan davranışlar ve gösterileri içerir.
- Kitle toplumu ile ilişkilidir.

Jean Baudrillard, Fransız düşünür ve sosyologdur. Medya teorisi, postyapısalcı felsefe ve postmodernizm konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

Kitle kavramı, Sanayi Devrimi'nin toplumsal yaşama getirdiği "kitle" olgusuyla ortaya çıkmıştır. Bu kavram, kitlesel üretim-tüketim ile kitle toplumu gibi yapıları anlamlandırmada önemli bir rol oynamıştır.

Kitle ve kitle iletişim kavramları ise çağımızın yeni olgularıdır. Kitle iletişimi kavramı ilk kez 1940'larda Harold D. Lasswell tarafından kullanılmıştır. Bu kavram, büyük ve dağınık kitlelere bilgi, düşünce ve tutumların iletilmesini ifade etmektedir.

Kitle kültürü, kitleler tarafından üretilen ve geniş halk kitlelerinin zevk aldığı kültürel ürünler ve faaliyetler bütünüdür. Bu kültür, geniş kitlelere ulaşmanın yanı sıra büyük firmaların çıkarları doğrultusunda şekillenebilir.

Kitle iletişim unsurları arasında posta, telgraf, telefon, faks, gazete, radyo, televizyon, uydular, bilgisayarlar (internet ve e-posta) gibi araçlar yer almaktadır. Bu araçlar kitlelere ulaşmayı sağlayarak iletişimi kolaylaştırır.

Geri