AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kitabu l amel bil usturlap kimin eseri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kitabu l amel bil usturlap kimin eseri?​

Bu eserlerden başka El-Harizmi, Güneş, Ay ve yıldızların yüksekliklerini ve bunlara dayanarak zamanı ölçmede kullanılan usturlab hakkında iki eser kaleme almıştır. Bunlardan usturlab yapılmasıyla ilgili olan “Kitabü’l Ameli’l usturlab” tır.

Usturlap nedir nasıl kullanılır?​

Ölçülecek cisime usturlapın yuvarlak kısmından tepesine bakılır. Usturlapın ipi 45° açı olana kadar cisimden uzaklaşılır. Usturlapın 45° ölçtüğü yerde cisime olan uzaklığınız ve ölçüm yaptığınız yüksekliğin toplamı cisimin boyuna eşittir.
Usturlap hangi alanda kullanılır?​
Gök cisimlerinin yükseltisini ölçmekte kullanılan alete usturlap denmektedir. Dolayısıyla usturlap aleti astronomi ölçümlerinde kullanılmış tarihi bir ölçüm cihazıdır. Gezegen, yıldız, güneş, ay gibi gök cisimlerinin konumlarını belirlemek amacıyla kullanılmış ve bu alanlarda yer almış bir alettir.

Kitabül cebir kimin?​

Kitabül cebir kimin?
Cebir sözcüğü de Harezmi’nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır.

Rubu tahtası ne işe yarar?​

Rubu tahtası ne işe yarar?
Rubu tahtası ya da sinüs kadranı (Arapça: Rub’ul mujayyab, الربع المجيب), Batlamyus’un yüksekliklerin ölçülmesi için öngördüğü büyük çaplı duvar kadranlarından ilham alınarak İslâm astronomları tarafından geliştirilmiş ve asırlarca kullanılmış bir araçtır.

Usturlap günümüzde kullanılıyor mu?​

Bu tür, düzlem usturlabın aktarıldığı bir çubuktan meydana geliyordu. Günümüzde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmelerle, usturlaplar yerini modern astronomi aletlerine bırakmıştır.

Rubu tahtası nasıl kullanılır?​

Rubu tahtasında kadran geleneksel usturlapta olduğu gibi madenî bir levha yerine üzeri kâğıt kaplı sert tahtadan imal edilir. Aşınmaması ve üzerindeki çizimlerin bozulmaması için kâğıdın yüzeyine lak sürülür. Rubu tahtasının ön yüzeyine “rubul-mukantarat”, arka yüzeyine “rubul-müceyyeb” adı verilir.
Fezari hangi alanda çalışmalar yapmıştır?​
İbrahim el-Fezari (Arapça; إبراهيم الفزاري), İslam dünyasında ilk usturlabı kullanan Müslüman astronom ve matematik bilgini.

Astronomi Felekiyat nedir?​

Astronomi Felekiyat nedir?
İçinde gök cisimlerinin hareket ettiği sonsuz boşluk, uzay, sema, asuman, feza.

Ilm-i heyet ne demek?​

Ilm-i heyet ne demek?
Gökler ve yıldızlar ilmi. Astronomi.
 
Kitabu l amel bil usturlap kimin eseri sorusunun cevabı olarak, usturlap yapımıyla ilgili olan "Kitabü’l Ameli’l usturlab" eserinin El-Harizmi tarafından kaleme alındığını belirtmek mümkündür. El-Harizmi ayrıca Güneş, Ay ve yıldızların yükseklikleri ve zamanı ölçmede kullanılan usturlap hakkında da eserler yazmıştır.

Usturlap nedir ve nasıl kullanılır sorusunun cevabında ise usturlabın, gök cisimlerinin yüksekliğini ölçmekte kullanılan bir alet olduğu belirtilmiş. Ölçülecek cisme usturlabın yuvarlak kısmından bakılarak, cisimden uzaklaşılarak 45° açıya ulaşılması ve ardından ölçüm yapılarak cismin boyuna ulaşılması gerektiği açıklanmış.

Usturlap hangi alanda kullanılır sorusunun cevabında ise usturlabın astronomi ölçümlerinde kullanıldığı ve gök cisimlerinin konumlarını belirlemek amacıyla tarihi bir ölçüm cihazı olarak kullanıldığı vurgulanmış.

Usturlap günümüzde kullanılıyor mu sorusuna verilen cevapta ise, günümüzdeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte, usturlapların yerini modern astronomi aletlerinin aldığı ifade edilmiş.

Rubu tahtası nedir ve nasıl kullanılır sorularının cevaplarına bakıldığında, rubu tahtasının astronomlar tarafından geliştirilmiş ve yükseklik ölçümleri için kullanılan bir araç olduğu belirtilmiş. Rubu tahtasının kadranının kâğıt kaplı sert tahtadan yapıldığı ve üzerine lak sürülerek çizimlerinin korunduğu özelliklerine değinilmiş.

Fezari hangi alanda çalışmalar yapmıştır sorusunun cevabında ise, İbrahim el-Fezari'nin ilk usturlabı kullanan Müslüman astronom ve matematik bilgini olduğu belirtilmiş.

Astronomi Felekiyat ve Ilm-i heyet kavramlarıyla ilgili verilen açıklamalarda; Astronomi Felekiyat'ın gök cisimlerinin hareket ettiği boşluğu belirttiği ve Ilm-i heyet'in gökler ve yıldızlar ilmi, yani astronomi anlamına geldiği ifade edilmiş.
 
Geri
Üst