AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kist tumore donusur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kist tümöre dönüşür mü?​

Kistler kemikler ve yumuşak dokular dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bazı istisnalar olmasına rağmen çoğu kist kanserli değildir. Katı doku kitleleri olan tümörler vücutta hemen hemen her yerde çoğalabilir ve çabuk büyür. Aynı organda hem kist hem tümör olması mümkündür.

Bekar bayanlarda kist olur mu?​

Bekar bayanlarda kist olur mu?
Dolayısıyla yumurtalık kistleri görülebilir. Yine 20 yaşına kadar süren ergenlik döneminde yetişkin kadınlarda görülen tüm yumurtalık kistleri görülebilirse de, vurgulanması gereken bebeklik, çocukluk ve genç kızlık döneminde saptanan yumurtalık kistlerinin kötü huylu olma olasılığının çok ama çok düşük olmasıdır.

Kist nasıl yok edilir?​

Kist nasıl yok edilir?
Kistler genellikle kendiliğinden yok olur, bir belirti göstermez. Gösterdiği durumda doktorunuz tarafından gerekli tetkikler istenir. Ardından doğum kontrol hapı ile tedavi edilebilir. Düzenli takip istenir.

Kist ve tümör aynı şey mi?​

Tıp alanında sıklıkla adı duyulan ve birçok hastalığa konu olan kistler; vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen iyi veya kötü huylu, içi sıvı, yarı katı veya hava dolu kese benzeri oluşumlardır. Diğer adı tümör olan bu keseler genellikle hastaları korkutsa da birçok durumda iyi huylu (benign) oluşumlardır.

Tümör ve kitle aynı şey mi?​

Tümör ve kitle aynı şey mi?
Vücudumuzdaki her kitle tümör müdür? İnsan vücudunda normalde bulunmayan şişlik veya yumruya ‘kitle’ adı veriliyor. Öncelikle, vücuttaki her şişlik tümör değildir. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da ‘hematom’ dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir.

Kız çocuklarında kist olur mu?​

Kız çocuklarında kist olur mu?
Her yaşta görülebilir. Anne karnındayken bebeğe geçen hormonların etkisiyle oluşur. Kız çocuklarında adet görene dek olgunlaşmamış kistler vardır ancak çocuk adet görmeye başlayınca olgun kistler haline gelir. Bu basit kistler çoğunlukla kanser değildir, çok nadiren kansere dönüşebilir.
Kız çocuklarında kist neden olur?​
Kalıtımsal durumlar, gelişim sorunları ve anneden aktarılan hormonlar yumurtalık kisti oluşumuna sebep olmaktadır. Kız çocuklarında görülen yumurtalık kistleri ileri yaşlarda infertilite yani kısırlık nedenidir. Bunun haricinde karın ve kasık ağrısı, adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açmaktadır.

Kist adet keser mi?​

Kist adet keser mi?
Birçok kadında yumurtalık kisti herhangi bir belirti göstermezken bazı kadınlarda ise adet gecikmesine neden olabilmektedir. Adet gecikmesi yaşayan hastalara doğum kontrol hapları kullanılması önerilmektedir. Böylece hem adet düzensizliği ortadan kalkacaktır hem de tespit edilen kistte küçülme ve kaybolma yaşanacaktır.

Kist kanama yaparsa ne olur?​

Kist kanama yaparsa ne olur?
Bu kistler büyüyerek çevresindeki sağlıklı yumurtalık dokusunun kanlanmasını etkileyebilir, hormon üretiminde ve yumurta gelişiminde ritim bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle de adet öncesi kanamalar, adet arası kanamalar, yoğun ve uzun süren adet kanamaları oluşabilir.

Kist ne kadar sürede geçer?​

Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir. Fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kisti türleri şunlardır: Foliküler Kistler: Özellikle genç kadınlarda çok sık rastlanan bir yumurtalık kisti türüdür. Genelde hiçbir belirti vermez.
 
Kistler genellikle kendiliğinden yok olabilir ve belirti göstermeyebilir. Ancak belirli durumlarda, kistlerin neden olduğu belirtiler veya rahatsızlıklar mevcut ise doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak durumu değerlendirecektir. Tedavi süreci genellikle kistin tipine ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.

Yumurtalık kistleri özellikle genç kadınlarda görülebilir ve genellikle iyi huylu olabilir. Bunlar genellikle doğum kontrol hapları ile tedavi edilebilir ve düzenli takip altında tutulabilir.

Kistler genellikle kötü huylu tümörlere dönüşmez. Ancak nadir durumlarda kansere dönüşebilme potansiyelleri olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle doktor tavsiyelerini takip etmek ve düzenli takip yaptırmak önemlidir.

Eğer bir kistiniz varsa ve belirtileriniz varsa kesinlikle bir sağlık profesyoneline danışmalısınız. Yalnızca bir doktor hastalığınızı doğru bir şekilde değerlendirebilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Sağlıklı günler dilerim!
 
Geri
Üst