AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kist amortisman neden uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kıst amortisman neden uygulanır?​

İşletmenin faaliyet konusu binek otolarının kiralanması ve çeşitli şekillerde işletilmesi olmakla birlikte, satın alınan binek otomobilleri bu amaçlarla kullanılmıyorsa, bu binek otomobilleri için de kıst amortisman ayrılacaktır.

Kıst amortisman hangi hallerde uygulanır?​

Kıst amortisman hangi hallerde uygulanır?
Binek otomobiller dışında aşağıdaki hallerde de kıst amortisman ayrılır.
- İşletme sahibinin ölümü dolayısıyla ölüm tarihi itibariyle yapılan değerleme,
- Tasfiye, birleşme, devir ve dönüşüm nedeniyle mükellefiyetin sona ermesi,
- Adi ortaklıklarda ortakların değişmesi,
- Hesap döneminde değişiklik olması,

Kıst amortisman nasıl ayrılır?​

Kıst amortisman nasıl ayrılır?
Kıst Amortisman hesaplanırken binek otomobilin aktife girdiği ilk hesap döneminden itibaren dönem sonuna kadar kaç ay kalmışsa , kalmış ay kadar amortisman ayrılır ve ayrılmayan süreye isabet eden tutarın da son yıla eklenmesi gerekmektedir.

Ticari araçlarda kıst amortisman var mı?​

Ticari otomobiller açısından amortismanlarda herhangi bir sınırlama bulunmadığından, kıst amortisman uygulaması olmaksızın hesaplama yapılabilecek, aktif değeri üzerinden yıl içerisinde hangi tarihte alındığına bakılmaksızın 5 yıl üzerinden amortisman uygulanabilecektir.

Kıst dönem amortisman ne demek?​

Kıst dönem amortisman ne demek?

Binek araçlarda kıst amortisman uygulaması zorunlu mu?​

Binek araçlarda kıst amortisman uygulaması zorunlu mu?
Buna göre, işletme kayıtlarına vergisiz satış fiyatı üzerinden alınan binek otomobil için 2020 yılında en fazla 160.000 TL’ye isabet eden kısım için ayrılan amortisman, kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulanmaktadır.
Demirbaş amortisman nasıl ayrılır?​
Demirbaşın ekonomik ömrü için de 5 yıl verelim. Bu durumda amortisman hesabını şu şekilde yapmalıdır: Amortisman oranı 1/ekonomik ömür olarak hesaplanır. Yani 1/5 = 0,20’dir, yüzde karşılığı ise %20 olur. Bu durumda, yıllık amortisman değeri 5.000 x %20 = 1.000 TL’dir.

Kıst amortisman kaç yıl?​

Kıst amortisman kaç yıl?
Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.

Kıst amortisman hangi araçlara uygulanır?​

Kıst amortisman hangi araçlara uygulanır?
 
Kıst amortisman, genellikle işletmelerde binek otomobillerin özel durumlarına yönelik olarak uygulanan bir amortisman yöntemidir. Kıst amortismanın neden uygulandığı sorusu incelendiğinde, işletmenin faaliyet konusuna uygun olmayan veya belirli durumlarda kullanılmayan binek otomobiller için ayrı bir amortisman yöntemi olarak tercih edildiğini görebiliriz. Yani, kıst amortisman, binek otomobillerin işletme amaçlarına uygun olmayan durumlarında kullanılmaktadır.

Kıst amortismanın hangi durumlarda uygulandığı sorusu ele alındığında, özellikle aşağıdaki durumlarda kıst amortismanın ayrıldığı görülmektedir:
1. İşletme sahibinin ölümü dolayısıyla yapılan değerleme,
2. Tasfiye, birleşme, devir ve dönüşüm nedeniyle mükellefiyetin sona ermesi,
3. Adi ortaklıklarda ortakların değişmesi,
4. Hesap döneminde değişiklik olması.

Kıst amortismanın nasıl ayrıldığı sorusu incelendiğinde, binek otomobilin aktife girdiği ilk hesap döneminden itibaren dönem sonuna kadar kaç ay kaldığına göre amortisman ayrıldığı ve ayrılmayan süreye isabet eden tutarın da son yıla eklenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu şekilde, kıst amortisman hesaplanırken belli bir süreye göre düzenlenmektedir.

Ticari araçlarda kıst amortismanın olup olmadığı sorusu da ele alındığında, ticari otomobiller açısından herhangi bir sınırlama olmadığı ve buna bağlı olarak kıst amortisman uygulamasının olmadığı belirtilmektedir. Ticari araçlar için amortisman hesaplama sürecinde genellikle sınırlama olmadığı için, aktif değeri üzerinden yıl içerisinde hangi tarihte alındığına bakılmaksızın 5 yıl üzerinden amortisman uygulanabileceği ifade edilmektedir.

Binek araçlarda kıst amortisman uygulamasının zorunlu olup olmadığı sorusu incelendiğinde, 2020 yılında binek otomobiller için belirli bir sınırlamanın olduğu ve vergisiz satış fiyatı üzerinden alınan binek otomobil için en fazla 160.000 TL'ye isabet eden kısım için ayrılan amortismanın kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği bilgisi verilmektedir. Buna ek olarak, binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulandığı ifade edilmektedir.

Son olarak, kıst amortismanın kaç yıl olduğu sorusu incelendiğinde, kıst amortisman uygulamasının genellikle işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine özgü olduğu ve binek otomobiller dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacağı belirtilmektedir. Yani, kıst amortisman genellikle binek otomobiller için belirli durumlarda uygulanan özel bir amortisman yöntemidir.
 
Geri
Üst