AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kist adet ile atilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kist adet ile atılır mı?​

Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar. Bu fizyolojik kistler zamanla küçülüp kaybolmaktadır.

Yumurtalikta kist olursa ne olur?​

Yumurtalikta kist olursa ne olur?
Yumurtalık kistleri çoğu kez bir şikayete neden olmaz çünkü yumurtalıkların diğer organlara teması zordur. Genellikle rutin kontroller esnasında tespit edilir. Ağrı nadir görülür. Nadir olarak kistler kendi etrafında dönerse (torsiyon) ya da patlarsa (rüptür) şiddetli ağrı oluşumu söz konusu olabilir.

Yumurtalik kisti adet olunca geçer mi?​

Herhangi bir komplikasyon yaratmaz. Adet sonrası kendiliğinden kaybolur ve tedavi gerektirmez. Korpus luteum kisti: Normalde her yumurtlamadan sonra yumurta hücresinin atıldığı doku farklılaşır ve korpus luteum adı verilen dokuya dönüşür, progesteron adı verilen hormon üretilir.

Kist bebeğe zarar verir mi?​

Kist bebeğe zarar verir mi?
Anne adaylarının hamilelikte kist konusunda en büyük endişeleri bebeklerini kaybetmek yani düşük yapmaktır. Kist, gebelik süresi boyunca asla düşüğe neden olmaz diyemeyiz. Çünkü kistten kaynaklı olarak kanama, ağrı gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor ve bu da maalesef düşüğe hatta erken doğuma neden olabiliyor.
Yumurtalık kisti nasıl giderilir?​
Kistin büyümesi ciddi problemlere neden olacağından, ameliyat en kesin çözüm olur. Eğer kist, büyük ise ve kötü huylu olma durumu söz konusu ise Laporatomi tedavisi uygulanır. Bunun yanında küçük olup iyi huylu olan kistlerde vardır. Bu kistler içinde laparaskopi tedavisi uygulanır.

Kist hormonları etkiler mi?​

Kist hormonları etkiler mi?
Yumurtalık kistlerinin çok büyük bir bölümü iyi huyludur ve genellikle 20 yaşından sonra kadınlarda ortaya çıkar. Hormonal nedenlerden dolayı ortaya çıkan kistler ileri ki dönemlerde kısırlığa neden olabilirler. Bu nedenle mutlaka iyi takip edilip araştırılması gerekmektedir.

Yumurtalık kisti mesaneye baskı yapar mı?​

Çok nadir durumlarda yumurtalık kistleri kendi ekseninde döner veya şiddetli ağrılar ile patlama yapması söz konusu olabilmektedir. Bu kistler mesaneye baskı uyguladıkları için kişide sık idrara çıkma durumu olabilir. Ayrıca kabızlığa yol açar ve dışkı yaparken şiddetli ağrılara neden olabilir.
 
Kistler hakkında verdiğiniz bilgilere göre, yumurtalık kistlerinin genellikle iyi huylu olduğunu ve çoğu zaman şikayete yol açmadığını belirtmişsiniz. Ancak nadir durumlarda kistlerin komplikasyonlara yol açabileceği ve belirli semptomlar ortaya çıkabileceği ifade edilmiş. Ayrıca kistlerin gebelik sürecinde bazı riskler oluşturabileceği ve tedavi gerektiğinde ameliyatın çoğu zaman en kesin çözüm olduğu vurgulanmış.

Kistlerin hormonal dengeleri etkileyebileceği ve ileri dönemlerde kısırlığa neden olabileceği bilgisi de verilmiş. Bu nedenle düzenli takip ve araştırmanın önemine dikkat çekilmiş. Ayrıca yumurtalık kistlerinin nadir durumlarda mesaneye baskı yapabileceği ve belirli semptomlara yol açabileceği ifade edilmiş.

Kistlerin genellikle zararsız olduğu, ancak tedavi gerektiğinde ciddi problemlere neden olabileceği, bu nedenle düzenli takip ve gerekli tedavilerin önemli olduğu bilgisini paylaşmanız önemli ve bilinçlendirici. Eğer başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst