AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisnis nereden gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kişniş nereden gelir?​

Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır. Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişse de Burdur, Isparta ve Konya’da oldukça yaygındır. Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır.

Kişmir otu nerede bulunur?​

Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde bulunur.
Kişniş nasıl kullanılır?
Kişnişin yemeği yapılabilir. Tohumları haşlandıktan sonra yoğurtlanarak tüketilebilir ve kişniş yaprakları et yemeklerine aroma verici olarak katılabilir. Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir.
Kişniş nasıl bir şey?
Kişniş, kinzi ya da aşotu, maydanozgiller familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.

Kişniş tadı nasıl?​

Evet, kişniş bazen “kişniş yaprağı” veya “Çin maydanozu” olarak da adlandırılır. Kişnişin tadı nasıl? Yapraklı kişniş, yemeklere biraz narenciye tadı eklerken kişniş tohumlarının tatlı ve cevizimsi bir tadı vardır.

Kişniş otu nerede bulunur?​

Kişniş sözcüğü Türkçeye Farsça’dan geçmiştir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir.
Kişniş, güçlü antioksidan özelliği sayesinde gripten kansere kadar uzanan birçok hastalığa karşı vücudu koruyor. İçindeki linoleik asit gibi asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek veriyor. Bu faydalı asitler kolesterolü dengelerken kan şekerini düzenlemeyi de ihmal etmiyor.
Kişniş çayı zayıflatır mı?
Ancak aynı zamanda kişnişin iştah açıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Kullanımı çok dikkatli olmalıdır. Dikkatli kullanıldığında zayıflamaya yardım edecek bir besindir. Ancak kişniş tohumundan çay yapılması ve onun tüketilmesi daha faydalıdır.
Kişniş tohumu faydaları nelerdir?
Zengin bir antioksidan olan kişnişin, bağışıklık sisteminden göz ve kalp sağlığına, sindirim sisteminden sinir sistemine kadar pek çok yararı bulunuyor. Yüksek kan şekeri, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olarak görülüyor. Kişnişin tohumu, özü ve yağları kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Öğütülmüş kişniş nasıl kullanılır?​

Kişnişin tohumu baharat olarak birçok kış çorbasında kullanılmaktadır. Yoğurt çorbasına da lezzet katar. Ezilmemiş haliyle tohumunu çorbaların yanı sıra sulu sebze yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Bunun dışında kişniş, domates turşusuna da lezzet olarak çok yakışır.

Kişniş kurutulur mu?​

Kişniş Ağustos ve eylül aylarında olgunluk dönemine ulaştığından dolayı toplanan bitkinin saklaması için bu dönem oldukça uygun. Bu dönemde kurutma işlemi uyguladığınız kişnişlerinizi gölgeli ve Havadar bir alandaki unutursanız daha başarılı sonuçlar elde edersin.
 
Geri
Üst