AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kismi Tevkifatta iadeyi kim alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kısmi Tevkifatta iadeyi kim alır?​

Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV’ni ödemiş olması şarttır.
Kısmi tevkifat iadesi nasıl alınır?
Kısmi tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının da yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur.

Tevkifatlı fatura iadesi nasıl yapılır?​

“KDV tevkifatı uygulanan malların alıcı tarafından satıcıya iadesi veya fiyat farkından dolayı matrahta meydana gelen azalışlarla ilgili olarak düzenlenecek faturada işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulmayan kısmı üzerinden düzeltme işlemi yapılacaktır.
Iade faturasını kim düzenler?
İade faturası, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli bir faturayla düzenlenir. İade faturası, müşteri tarafından alınan malın satıcıya iadesinin ispatı dolayısıyla düzenlendiğinden, bu fatura sadece müşteri tarafından, satıcıya hitaben düzenlenebilir.
Maliye Bakanlığı, bazı özel durumlarda vergi alacaklarını garanti altına almak için vergi mükelleflerine KDV kesintisi yapma hakkı vermiştir. Bu kişi ya da kurumlar, yapılan kesintinin miktarını, tüm gerekli dosya ve evrakları tamamlamaları halinde vergi dairesi üzerinden KDV iadesi talebinde bulunabilir.
Iade faturası nasıl oluşturulur?
İade Faturası Nasıl Kesilir?
- İade faturası kesmek için satış faturası koçanı ya da e-fatura kullanılır.
- İade faturasının Maliye Bakanlığı veya noter onaylı olması gerekmektedir.
- Fatura üzerinde “İade Faturasıdır” ibaresi yer almalıdır.
- İade faturasını alıcı, satıcıya yönelik düzenler.
 
Geri
Üst