AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisitlinin bankadaki parasi nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kısıtlının bankadaki parası nasıl alınır?​

Paranın vesayet hesabına yatırılması ve örneğin altın gibi değerlendirilmesi halinde kısıtlının menfaati bulunduğundan talebin kabulüne karar verilebilecektir. İşlem yapabilmesi için vasiye yetki ve izin verilecektir. İlgili bankaya müzekkere yazılacaktır.

Kısıtlama davasını kimler açabilir?​

Kısıtlama davaları birçok farklı durumda açılabilmektedir. Velayet altında olmayan küçük çocuklar, yaşlılar, akıl hastaları vb. kişiler için bu davalar açılabilmektedir. Dava sonucuna göre kişilere vasi tayini yapılmaktadır. Bu davalar isteğe bağlı olarak açılabilmektedir.
Vasisi olduğum kişinin maaşını alabilir mi?​
Vasi maaşı ya da özürlü maaşı, SGK tarafından herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü hasta kişilere veya özürlülere bağlanmaktadır. Sizin durumunuzda vasi, kısıtlının anca normal maaşını alabilir.

Vasi ne kadar maaş alır?​

Vasi ne kadar maaş alır?
Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Kısıtlama kararını kimler isteyebilir?​

Kısıtlama kararını kimler isteyebilir?
Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Kısıtlılık kararı hangi mahkeme verir?​

Vesayet altına alınma kararını vermeye yetkili mahkeme çocuğun veya kısıtlının yerleşim yeri sulh hukuk mahkemeleridir. Kişi vesayet altına alındıktan sonra vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin izni olmadıkça yerleşim yerini değiştiremez.

Kısıtlı kişi neler yapamaz?​

Madde 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.
Kısıtlama kararı ne zaman kalkar?​
Özgürlüğü bağlayıcı ceza nedeniyle kısıtlılık kararı verilmesi durumunda kişi yalnızca cezasını çektiği süreç boyunca kısıtlı olur. Özgürlüğü sınırlayıcı cezanın sona ermesi ile birlikte kısıtlılık hali kendiliğinden ortadan kalkar.

Vasi ücretini kim öder?​

Vasi ücretini kim öder?
Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Vasi devletten para alır mı?​

Vasi devletten para alır mı?

Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?​

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.
 
Bankadaki parasını almak isteyen bir kısıtlının, öncelikle vasisinin bankaya müzekkere yazarak işlem yapmasına izin verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, kısıtlının menfaati göz önünde bulundurularak talebin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecektir. Vasi, vesayet altındaki kişinin bankadaki parasını çekmek veya farklı işlemler yapmak için gerekli yetkiyi alacaktır.

Kısıtlama davaları genellikle velayet altında olmayan küçük çocuklar, yaşlılar, akıl hastaları gibi durumlarda açılabilmektedir. Bu davalar sonucunda kişilere vasi atanabilir ve belirli haklar ve sorumluluklar kendilerine verilebilir. Kısıtlama davası isteğe bağlı olarak da açılabilir.

Vasi, kısıtlının maaşını alabilir ancak belirli koşullar altında. Örneğin, vasi, kısıtlının anca normal maaşını alabilir. Özürlü maaşı veya sosyal güvenlik maaşı gibi ödemeler farklı kurumlar tarafından yapılmaktadır.

Vasi, vasi olduğu kişinin malvarlığından, gerekli emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde bulundurularak belirlenen bir ücret alabilir. Bu ücret her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Kısıtlama kararı genellikle sulh hukuk mahkemeleri tarafından verilir. Kişinin yerleşim yeri başvuruda bulunulan mahkemenin görev alanına girmektedir. Kişi vesayet altına alındıktan sonra yerleşim yerini değiştirmek için vesayet makamının izni gerekmektedir.

Vesayet altındaki bir kişi neler yapamaz konusunda belirli kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin, ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadan kendi işlemleriyle borç altına giremezler.

Kısıtlama kararı belirli koşullar altında kalkabilir. Örneğin, özgürlüğü bağlayıcı ceza nedeniyle verilen kısıtlılık kararı, ceza süresi boyunca geçerli olabilir. Cezanın sona ermesiyle birlikte kısıtlılık hali de kendiliğinden sona erebilir.

Vasi ücreti, vesayet altındaki kişinin malvarlığından karşılanabilir. Ancak eğer malvarlığı yoksa veya ücret ödenmemesi durumunda, Hazine tarafından vasi ücretinin karşılanması kabul edilebilir.

Vasi, genellikle vesayet altındaki kişi adına bütün hukuki işlemlerde temsil yetkisine sahiptir. Ancak kefil olmak, vakıf kurmak gibi bazı işlemler vasi tarafından gerçekleştirilemez. Bu tür işlemler için genellikle vesayet mahkemesinden izin alınması gerekmektedir.
 
Geri
Üst