AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisisel durum sicilinde ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.415
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kişisel durum sicilinde ne olur?​

Kişisel durum sicili, kişilerin belli hallerinin kaydedildiği sicilleri ifade eder. Doğum kütüğü, evlilik kütüğü, ölüm kütüğü bu sicillerdendir. Bu siciller devlet tarafından atanan memurlar tarafından tutulmaktadır. Bu sebeple sicillerin tutulmasından doğan zararlardan devlet sorumludur.

5490 sayılı kanun nedir?​

5490 sayılı kanun esas olarak kişilerin nüfus bilgilerinin belirlenmesi ve ömür boyu gerçekleşecek değişikliklere yönelik yapılacak kayıtları sağlanmasına yönelik olan bir kanunu ifade etmektedir.

Nüfusta temsil yetkisi nedir?​

Nüfusta temsil yetkisi nedir?
Temsil yetkisi, yetki veren kişi ve yerleşim yeri aynı olan eşi ile ergin olmayan çocuklarının yerleşim yeri ve diğer adres beyanını kapsamaktadır. Eğer tescil işlemi, Temsil Yetkisi Formu ile gerçekleşmişse, Adres Beyan Formunda, açıklamalar alanında, temsil yetkisi verilmesine ilişkin açıklama çıkması sağlanmıştır.

Kişisel Durum Kütükleri nedir?​

Kişisel Durum Kütükleri nedir?
MADDE 16 – (1) Özel kütükler doğum, ölüm, evlenme, boşanma, kayıt düzeltme ve diğer kişisel durum değişikliklerine ait olmak üzere altı çeşittir.

Kütük hukuk ne demek?​

Kütük ne demek hukuk? Hukukî mahiyeti. MADDE 5- (1) Nüfus kütükleri; kişilerin kimliklerinin, yerleşim yeri adreslerinin, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsî hallerinin belirlenmesi amacıyla ilçe ve aile esasına göre nüfus olaylarının tescil edildiği, daimî olarak saklanması gerekli resmî belgelerdir.

Yersel yazım ne demek?​

MADDE 20- (1) Kayıt dışı kaldığından bahisle müracaat makamlarına başvuran kişi için kayıt dışı kalmış olanların aile kütüklerine geçirilmesine ilişkin “Yazım Dışı/Yersel Nüfus Yazımı Formu” doldurulur.

Mahalledeki kisilerin ikametgah ve nüfus islemlerini kim yapar?​

Mahalledeki kisilerin ikametgah ve nüfus islemlerini kim yapar?
Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir. Nüfus müdürlüklerince yapılacak kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve diğer işlemlerde ise Alo 199 ya da www.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alınması gerekiyor.

Temsil yetkisi nasıl verilir?​

Temsil yetkisi nasıl verilir?
Temsil yetkisi, bizim hukukumuzda, temsil olunanın temsilciye varması gerekli irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Yetki verme (yetkilen dirme) bir sözleşme olmadığı için bunun temsilci tarafından kabülüne gerek yoktur8 .
Nüfus kayıt örneğinde kimler görünür?​
Nüfus kayıt örneği yani bilinen diğer adıyla vukuatlı nüfus kayıt örneği sizin, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarınızın yani kısaca aile bireylerinin doğum yerini, doğum tarihini liste halinde açık ve anlaşılır bir biçimde eksiksiz olarak gösteren resmi bir belgedir.
 
Kişisel durum sicili, bireylerin durumlarının kaydedildiği resmi sicillerdir. Bu kayıtlar genellikle doğum, evlilik, ölüm gibi önemli olayları içerir. Devlet atadığı memurlar aracılığıyla bu sicilleri tutar ve bu sicillerin tutulmasından doğan zararlardan devlet sorumlu tutulabilir.

5490 sayılı kanun, nüfus bilgilerinin belirlenmesi ve ömür boyu gerçekleşecek değişikliklere yönelik yapılacak kayıtları düzenleyen bir kanundur.

Nüfusta temsil yetkisi, kişinin eşi ve ergin olmayan çocuklarının yerleşim yeri ile diğer adres beyanlarını kapsar. Bu yetkiyi veren kişi ile yerleşim yeri aynı olan eş ve çocukları için söz konusu temsil yetkisini kullanabilirler.

Kişisel Durum Kütükleri, doğum, ölüm, evlenme, boşanma, kayıt düzeltme ve diğer kişisel durum değişikliklerine ait altı çeşit özel kütüktür. Bu kütüklerde kişisel durumlar kaydedilir ve resmi belgeler olarak saklanır.

Kütük hukuku, nüfus kütüklerinin hukuki mahiyetini ve amaçlarını tanımlayan hukuki bir terimdir. Nüfus kütükleri, kişilerin kimlikleri, yerleşim yerleri, aile bağları, vatandaşlık durumları ve kişisel durumları gibi bilgilerin resmi olarak saklandığı belgelerdir.

Yersel yazım, kayıt dışı kalmış olanların aile kütüklerine geçirilmesini sağlayan bir işlemdir. Bu durumda kişi, kayıt dışı kalmış olan yakınları hakkında müracaat makamlarına beyanda bulunabilir ve gerekli formları doldurarak kayıtlarının düzeltilmesini sağlayabilir.

Mahalledeki kişilerin ikametgah ve nüfus işlemlerini genellikle nüfus müdürlükleri yapar. Vatandaşlar, nüfus müdürlüklerine başvurarak kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi işlemleri gerçekleştirebilirler. Bunun için Alo 199'u arayabilir veya nvi.gov.tr internet adresinden randevu alabilirler.

Temsil yetkisi genellikle temsil olunanın irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Temsilciden kabul alınması gerekmez ve genellikle noter huzurunda yapılan bir işlemle belgelendirilir.

Nüfus kayıt örneği, kişinin aile bireylerinin doğum yerini, doğum tarihini ve diğer temel bilgilerini içeren resmi bir belgedir. Bu belgede genellikle kişi, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarının bilgileri yer alır.
 
Geri
Üst