- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kişinin resmi görevlilerin neden olduğu haksız işlemler sonucu uğradığı zarar kanuna göre kim tarafından karşılanır?
Md.40/2 “Kişinin, resmî görevliler tarafından vaki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar da, kanuna göre, Devletçe tazmin edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır. Görüldüğü gibi anayasaya göre kamu görevlilerinin üçüncü kişilere verdiği zararı devlet üstlenmektedir.Görev kusuru nedir?
Görev kusuru ise hizmet kusuru ile kişisel kusurun aynı olayda bir arada bulunabilmelerinin mümkün olmasının anlaşılmasıyla oluşmuş ve geliştirilmiş bir kusurlu sorumluluk halidir. Sorumluluk açısından da idare hukuku, diğer hukuk disiplinlerine göre önemli farklılıklara sahiptir.
Idarenin bünyesinde belli bir tehlike taşıyan faaliyetler sebebiyle oluşan zararlardan sorumlu olmasına ne ad verilir?
İdarenin faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan zararların, yine idare tarafından tazmin edilmesi gerekir. Buna genel anlamda idarenin sorumluluğu denir.Hizmetten ayrılabilen kişisel kusur ne demek?
Hizmetten ayrılabilen kişisel kusur ise kamu hizmetiyle ilgisi olmayan kamu görevlisinin özel hayatıyla tamamen özel tutum ve davranışlarından kaynaklanan bir kusurdur.
Kamu idaresinin kusurlu eylem veya işlemiyle bir zararın meydana gelmesi halinde bu zararın meydana gelmesinde kusuru olan kamu görevlisine hem anayasal düzenlemeler hem de yasal düzenlemeler bağlamında rücu hakkı söz konusudur.
Hizmet kusuru nedir örnek?
Hizmetin geç ya da yavaş işlemesi bir hizmet kusurudur. Aynı şekilde tam bir tanımı mevcut değilse de, idarenin yapması gereken işlemi geciktirmesi, yavaşlatması, makul süreyi bariz şekilde aşması gibi eylem ve işlemleri örnek olarak sayabiliriz.
Hizmet kusuru ozellikleri nelerdir?
Hizmet kusuru, idarenin yürüttüğü kamu hizmetinin hiç işlememesi, kötü işlemesi veya geç işlememesi sonucu ortaya çıkan ve idarenin ortaya çıkan zararı ödemesini öngören bir sorumluluk türüdür. Hizmet kusuru, idarenin yasama ve yargı fonksiyonu dışında kalan eylemlerinden ve işlemlerinden doğmaktadır.Idarenin hizmet kusurunun ve kusursuz sorumluluk halinin yasal dayanağı nedir?
İdarenin hizmet kusurunun varlığı için Anayasa’nın 40. maddesi “kamu görevlilerinin haksız işlemlerinin” varlığını, 129. madde ise, “kamu görevlilerinin kusurlarının” varlığını aramaktadır. Söz konusu haksızlığın veya kusurun belirli bir derecede olması aranmamıştır.
Tehlike risk sorumluluğu nedir?
Risk ilkesi; idarenin hiçbir kusuru olmasa bile, yürüttüğü tehlikeli faaliyetler veya kullandığı tehlikeli araçlar nedeniyle ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlü olmasıdır.Idarenin sorumluluğu hangi anayasa?
İdarenin mali sorumluluğu. İdare, yürüttüğü faaliyetlerden meydana gelen zararlardan sorumludur. Anayasa’nın 125’inci maddesi bu hususu düzenlemektedir. Anayasa Madde 125/7 – “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”
Kamu görevlilerinin zarara sebebiyet veren davranışları hiçbir suretle idareye yüklenemeyecek nitelikteyse, bu kusurlu davranışları kendilerinin kişisel kusurunu oluşturur[35]. Kamu görevlisinin kişisel kusurundan idare değil, kamu görevlisinin kendisi haksız fiil esaslarına göre sorumludur[36].
Hizmet içinde kişisel kusurlar nelerdir?
Kamu görevlisinin hizmette iken ya da hizmetle ilgili olarak kusurlu tutum ve davranışının suç oluşturması ya da hizmeti yürütmesi sırasında ağır bir kusur işlemesi veya düşmanlık, siyasal kin gibi kötü niyetle zarara neden olması genel olarak kişisel kusur sayılmaktadır.