AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisinin nefsini yenmesi hangi kavramdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kişinin nefsini yenmesi hangi kavramdır?​

Cihat, insanın nefsi ile mücadelesinde önemli bir araçtır. Toplum hayatının huzur ve adaletini sağlar. Ayrıca cihadın fiilı� ve fikrı� yönleri de vardır.
Nefis düşman mıdır?
Kötülük sebebi olması bakımından şeytanın iş birlikçisi sayılan nefis insanın içindeki en büyük düşman olduğundan (Muhâsibî, er-Riʿâye, s. 384-385), “Allahım! Bir an bile beni nefsimle baş başa bırakma!” diye dua edilir.

İnsan nefsi kaç tanedir?​

Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb’a” da denmektedir. Nefse ait mertebelerin her biri Allah’a ait isimler zikredilerek aşılabilmektedir.
Kişinin nefsini yenmesi ve kötü duygularla mücadele etmesi hangi kavramla açıklanır?
Arapça’da “güç ve gayret sarfetmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak” mânasındaki cehd kökünden türeyen cihad, İslâmî literatürde “dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı …
Nefsi kâmile Nefs-i kâmile, nefis tezkiyesinin yedinci mertebesidir. Seçkin, temiz halidir. Olgunluğa ermiş nefisir. Mürşitlerin nefsinin karşılığıdır.
Nefis nasıl bir şeydir?
Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, “kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir.” şeklinde tanımlanır.

Nefsin vesvesesi ne demek?​

Nefsin vesvesesi; insanın içinden kendine söylediği, gönlünden geçirdiği gizli duygular, vehimler, kuruntular, kötü düşünceler, kötü kararlar ve benzeri bütün iç duygularıdır. Zihne ve gönle gelen kötü düşünceler hayata geçirilmezse bu vesvesenin sorumluluğu olmaz.
İnsan nefsini nasıl yener?
Kalbin nefse galip gelmesi için bazı şartlar üzerinde duralım:
- ÇEVRE. Nefsimizi terbiye etmek istiyorsak, en başta çevremizi değiştirmeliyiz.
- TAHKİKÎ İMAN. İmanın kuvvetlenmesi nefse galip gelmenin en mühim yoludur.
- İBÂDETLER.
- Namaz.
- Oruç
- Kur’ân Okuma.
- Zikir.
- İstiğfar.
 

Similar threads

Geri
Üst