AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kışın kilo vermek değil almamak önemli

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kışın kilo vermek değil,almamak önemli

Kışın telaşına ve rehavetine düşmeye gerek yok. Sağlıklı ve bilinçli beslenerek hastalıklardan korunabiliriz. Bunun için de doğru besini doğru zamanda almak lazım.
Örneğin, tam da mevsimi gelmişken brokoli ile ilk adımı atmalı, havuç ile devam etmeliyiz. Kışın kendinizi brokoli ile yeniden canlandırın.
Kış aylarında doğru beslenerek kilo almamak için işe bağışıklık sisteminizi güçlendirerek başlayın. Bunun için de önce brokoli kürü ile havuç rendesini salatalardan eksik etmeyin. Günde en az bir bardak kuşburnu çayı için ve haftada 3 kere balık yemeyi de unutmayın.
Soğuk havalarla birlikte hepimizde 'Aman hastalığa yakalanmayayım.' telaşı başlar. Enerji ihtiyacının artması, evde geçirilen zamanın daha fazla olması ve yüksek enerjili besin seçiminin artışıyla birlikte atıştırma isteği de giderek yükselir. Medical Park Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, hasta olmama telaşına düşmek yerine bilinçlenip sağlıklı ve zayıf bir kış geçirmenin yollarını anlattı.



Hastalanmamak önce bağışıklık sistemimizi güçlendirerek işe başlamamız gerektiğini söyleyen Keservuran, "Kışın telaşına ve rehavetine düşmeye gerek yok. Sağlıklı ve bilinçli beslenerek, hastalıklardan korunabiliriz. Bunun için de doğru besini doğru zamanda almak lazım. Örneğin, tam da mevsimi gelmişken brokoli ile ilk adımı atmalı, havuç ile devam etmeliyiz. Kışın kendinizi brokoli ile yeniden canlandırın. İster yoğurtlu sarımsaklı brokoli salatası, ister çiğ bademli, balsamik sirkeli brokoli salatası, isterseniz cevizli, nar ekşili brokoli salatası ile sofranızı renklendirin, isterseniz mevsim sebzeleri ile bol baharatlı brokoli çorbanızı tüketin. Brokoli, yüksek antioksidan içeriği ile vücut direncini artırır ve daha rahat bir kış dönemi geçirmenizi sağlar." diyor.
Kışın sebzeler sofradan eksik olmasın
Bahar ve kış ayları boyunca salatalarınızdan havuç rendesini eksik etmeyin, yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeker hastalığınız veya karaciğer rahatsızlığınız yok ise gün aşırı 1 bardak havuç suyu içerek antioksidan alımını daha da artırabilirsiniz. Şeker hastalığınız yok ise kış ayları boyunca hem artan enerji ihtiyacını karşılamak hem de güne güçlü başlamak adına kahvaltıda 1 tatlı kaşığı çiçek balı veya 1 yemek kaşığı kara üzüm pekmezi tüketebilirsiniz.
Tükettiğiniz her lokmanın kaliteli olmasına özen gösterin
Her gün 1 kupa kuşburnu çayınızı içmeyi ihmal etmeyin, kan şekerini dengelemek adına içtiğiniz tüm çaylara çubuk tarçın eklemeyi de unutmayın. Güneşten mahrum kaldığımız kış aylarında D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmek için haftada en az 3 kere balık eti tüketmeye çalışın. Av yasağının da kalkmasıyla çeşitlenen balık reyonlarında tercihinizi hamsi, istavrit, çinekop, ithal somondan yana kullanın. Diğer günlerde ise sofranızda hindi etine yer verin. Hindi eti hem demir minerali açısından zengin hem kolesterol içeriği düşük hem de zengin protein kaynağıdır. Et grubu besininizi pişirirken ızgara, buğulama, fırın gibi sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edin.

Kışın bağışıklık sistemini güçlendirerek ince kalmanın püf noktaları
Yaşlılar haftada 2 gün 1 tam yumurta tüketebilir, haftanın 7 günü ise 1 katı yumurta beyazı mutlaka tüketilmeli.
Yetişkinler haftada 3 gün, çocuklar ise haftada 4-5 gün 1 tam yumurta tüketebilir.
Yine zengin omega 3 kaynağı olan cevize günlük beslenmemizde yer vermeliyiz.
Kilo alımını engellemek, kan şekerimizi dengelemek adına ara öğün tüketimi adeta bir kanun.
Ara öğünde; 1 tam ceviz içi yanında sevdiğiniz, antioksidan ve C vitamini içeriği yüksek olan bir meyve tüketmeniz oldukça zevkli bir tercih olabilir. Örnek: 1 tam ceviz içi + 1 adet kivi / 1 orta dilim ananas / 4 adet günkurusu + çubuk tarçınlı kuşburnu çayı, adeta hastalıklardan korunma kalkanınız hazır.
Ara öğünlerde kek, kurabiye yerine, 1 küçük kâse yoğurdu toz tarçın ile renklendirip tüketebilirsiniz.
Meyve tercihlerimizde turunçgillere portakal, limon, mandaline özellikle yer vermeliyiz. Portakal, limon, mandalini kabuğunu soyup tüketiyoruz, bu meyvelerin kabuklarının da antioksidan ve C vitamini açısından bir cevher olduğunu unutmamalıyız.
Yoğurdunuzun içine rendeleyeceğiniz portakal veya mandalin kabuğu bu cevherden faydalanmanın bir yolu olabilir. Demlediğiniz bitki çayınızın içine 1 dilim portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.
Çocuklarınıza sadece portakal suyu sıkmayın, portakal + havuç + elma + ananas suyunu karıştırın, böylece C vitamini deposunu antioksidanlarla da zenginleştirmiş olacaksınız.
Yemeklerde bol baharat kullanın, acıbiberin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini unutmayın

B grubu vitaminlerden zengin tam buğday ve çavdar ekmeğini mutfağınızdan eksik etmeyin.
Son olarak haftada 1-2 gün sofranızda zengin protein ve demir kaynağı olan yeşil mercimeğe yer verin
 
Geri
Üst