AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kisin gunlerin kisa olmasinin sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kışın günlerin kısa olmasının sebebi nedir?​

Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile düşer. Kış mevsiminin başlangıcıdır. Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.

21 Aralık en kısa gün mü?​

21 Aralık en kısa gün mü?
Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak.

Yılın en kısa günleri hangi ayda?​

Yılın en kısa günleri hangi ayda?
Yılın en uzun gündüz, en kısa gecesi bugün yaşanacak. Ayrıca 21 Haziran Kuzey Yarım Kürede Yaz Gün Dönümü olarak kabul ediliyor. Yaz gündönümünde; Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar.

21 Aralık tarihinde gece ve gündüz süreleri arasındaki ilişki nedir?​

Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul’da 21 Aralık’ta güneş 08:27’de doğacak, 17:40’da ise batacak. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi de 9 saat 13 dakika olacak.

Gün Dönümü ne zaman başlıyor?​

Gün Dönümü ne zaman başlıyor?
“Gün dönümü” kelimesi, temelde “Güneş (sol) duruşu (stitium)” anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelirken, 21 Haziran’da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.

21 Aralık’ta ne olur coğrafya?​

21 Aralık’ta ne olur coğrafya?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir: * Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. * Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Aralık en uzun gece ne zaman başlar?​
21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey’deki Sinop’ta yaşanıyor. İşte detaylar… Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık’ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar.

23 Eylül’de ne olur?​

23 Eylül’de ne olur?
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur. 21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

Yılın en kısa günü ne zamandır?​

Yılın en kısa günü ne zamandır?
Gündönümleri ve ekinoks tarihleri 21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
 
Kışın günlerin kısa olmasının sebebi, Güneş'in Oğlak Dönencesi'ne göre 43°06′ açı ile düşmesidir. Bu durum kış mevsiminin başlangıcını işaret eder. Oğlak Dönencesi'nden güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Dolayısıyla kuzey yarıkürede günler kısalmaya başlar ve geceler uzar.

21 Aralık, kuzey yarıkürede yılın en kısa günüdür. Güneş bu tarihte en düşük açı ile yerel saate göre en geç doğar ve en erken batar. Bu durum, kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede ise yazın başlangıcını simgeler. 21 Aralık gecesi ise en uzun gecenin yaşandığı zaman dilimidir.

Yılın en kısa günleri 21 Aralık civarında olur. Bu tarihlerde kuzey yarım kürede en kısa gündüz yaşanırken güney yarım kürede en uzun gündüz yaşanır. 21 Haziran ise Kuzey Yarımkürede Yaz Gün Dönümü olarak adlandırılır. Bu tarihte Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken günler kısalır, güneyde ise en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar.

21 Aralık tarihindeki gece ve gündüz süreleri arasındaki ilişki Yengeç Dönencesi ve kuzey yarımküre arasında gerçekleşir. Bu tarihte gece süresi artarken gündüz süresi azalır. Örneğin, İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğar, 17:40'ta batar. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi ise 9 saat 13 dakika olur.

Gün Dönümü ise 21 Haziran'da gerçekleşir. Bu tarihte Kuzey yarımkürede yaz mevsimi başlar ve en uzun gündüz yaşanırken en kısa gece yaşanır. Bu dönemde güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelerek güney yarımkürede yaz, kuzey yarımkürede ise kış mevsiminin başlangıcını gösterir.

Son olarak, en uzun gece 21 Aralık'ta yaşanır. Bu tarih Kuzey yarım kürede en uzun gecenin yaşandığı zamandır. Örneğin, Türkiye'nin Sinop şehrinde 21 Aralık'ta en uzun gece 15 saat 6 dakika sürer. 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar.

Son olarak, 23 Eylül'de gece ve gündüz eşit olur. Bu tarih, kuzey yarım kürede yazın sona erdiği ve sonbaharın başladığı döneme işaret ederken, güney yarımkürede baharın başladığı zamanı temsil eder. Aynı şekilde, 21 Mart'ta ise ekinoks gerçekleşir ve gece ile gündüz eşit uzunluktadır. Bu tarih, kuzey yarım kürede ilkbaharın başlangıcını, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcını belirtir.
 
Geri
Üst