Kisilik bozuklugu kendiliginden gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kişilik bozukluğu kendiliğinden geçer mi?​

Kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler genellikle durumun farkına varmadıklarından kendiliğinden tedaviyi kabul etmemektedir. Ancak tedavi edilmezse ömür boyu sürebilmekte ve hatta bazı hastaları intihara kadar sürükleyebilmektedir.

Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi var mı?​

Antisosyal kişilik bozukluğu sahibi hastalarda, hastaneye yatış ile tedavide başarı elde edilmezi çok güçtür. Hastalığın yanında depresyon ya da anksiyete var ise, tedavi edilebilir. Psikopatlar, hasta olmayan insanlara göre alkol ve uyuşturucu rehabilitasyon programlarına çok daha az olumlu yanıt verirler.
Kişilik bozukluğu kalıcı mıdır?
Ergenlik ya da yetişkinlik dönemlerinde başlangıç gösteren kişilik bozukluğu, zamanla kalıcı hale gelebilmekte ve sıkıntıya ya da işlevsellikte problemlere neden olabilmektedir. Dolayısıyla kişilik bozukluğu belirtileri görülen kişilerin en kısa süre içerisinde profesyonel destek alması gerekmektedir.

Kişilik bozukluğu nasıl aşılır?​

Tüm kişilik bozuklukları içinde en çok araştırılan ve ilgi çeken, sınırda (borderline) kişilik bozukluğu tedavisidir. Bilişsel davranışçı terapinin bir uyarılması olan diyalektik davranış terapisi, sınırda kişilik bozukluğu tedavisinde en çok tercih edilen psikoterapi yöntemidir.

Antisosyal kişilik bozukluğu akıl hastalığı mıdır?​

Antisosyal kişilik bozukluğuna (ASKB) sahip olan insanlar, halk arasında yaygın olarak “sosyopat” olarak adlandırılırlar. ASKB, bir kişilik bozukluğudur; bir akıl hastalığı değildir.
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavi edilmezse ne olur?
Kendini incitme, Kendisine ve çevresindekilere zarar verme, İntihar, cinayet, kaza, ölüm, suç işleme, cezaevine girme ve bunun gibi pek çok durumdur.
Duygularındaki iniş ve çıkışlar yanlış şeyler yapmasına yol açabilir. Çok büyük tepkiler verdikleri olaylar karşısında sonradan pişmanlık duyarlar.
Tedavide önce mevcutsa depresyon, ankisyete gibi klinik durumlar tedavi edilmeli sonra altta yatan Bağımlı kişilik özelliklerine yönelik psikoterapi planlanmalıdır. Psikoterapide çeşitli terapi yöntemleri kullanılabilir.
 
Geri
Üst