AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisilerin magduriyetine veya kamunun zararina neden olan ya da kisilere haksiz bir menfaat saglayan?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan?​

Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket ederek kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir.

Görevi ihmal suçu hangi mahkemede görülür?​

Görevi ihmal suçu hangi mahkemede görülür?
-YETKİLİ MAHKEME : SUÇUN İŞLENDİĞİ YER MAHKEMESİDİR. -GÖREVLİ MAHKEME : GÖREVİ İHMALDE GÖREVLİ MAHKEME SULH CEZA, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMADA, GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE CEZA MAHKEMESİDİR.

Görevi ihmal suçunun cezası nedir?​

Görevi İhmal Suçunun Cezası Suçun kasten işlenmesi altı aydan iki yıla kadar; ihmal suretiyle işlenmesi ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile yaptırım altına alınmıştır. Suçun ihmalen işlenmesinden anlaşılması gereken ise görevin gereğini yapmakta ihmal veya gecikme göstermektir.

Görevi ihmal suçu memuriyete engel mi?​

Görevi ihmal suçu memuriyete engel mi?
Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü söz konusu olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.

Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma hangi mahkeme bakar?​

Güveni kötüye kullanma suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Haksız kazanç sağlamak nedir?​

Haksız kazanç sağlamak nedir?
Haksız kazanç, görev gereklerine aykırı davranılmak suretiyle kişilere haksız bir yarar sağlanmasıdır. Yürürlükteki mevzuata göre bir husustan yararlanma hakkı olmadığı halde yararlandırılması suretiyle kişinin sağladığı kazanç biçiminde de tanımlanabilir.

Iyi niyeti suistimal etmek cezası nedir?​

Güveni Kötüye Kullanma Suçu Cezası (TCK 155) Suçun yukarıda anlattığımız temel şeklinde, yani basit güveni kötüye kullanma suçu cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır. Kanun, suçun cezası olarak hem hapis cezasına hem de adli para cezasına birlikte hükmedilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Görevi ihmal suçu nasıl oluşur?​

Görevi ihmal suçu nasıl oluşur?
Görevi kötüye kullanma suçunun meydana gelebilmesi için görevin gereklerini bilerek ve isteyerek yerine getirmemek ya da bunları yerine getirmekte gecikme göstermek ve bu suretle kamunun ya da kişilerin zararına neden olmak ya da kişilere haksız menfaat sağlamak gereklidir.
(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Güveni kötüye kullanma kamu davası mı?​

Güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli hali olan ve daha ağır ceza gerektiren hali ise şikayete tabi değildir. Soruşturma savcılık tarafından resen yapılacaktır. Yargılama aşaması devam ederken mağdurun şikayetini geri çekmesi kamu davasına bir etkisi olmayacaktır.

Haksız menfaat nedir?​

Haksız menfaat nedir?
Haksız menfaat, haksız kazancı da kapsar bir şekilde kişilere hukuka aykırı bir şekilde maddi veya manevi kişisel yarar temin edilmesi anlamına gelir. Görevi kötüye kullanma fiili sonucunda herhangi bir kişiye haksız menfaat temin edilmişse suç tamamlanmış olur.

Görevi kötüye kullanma suç duyurusu nereye yapılır?​

Kişinin hapis cezası ile cezalandırılmasının üzerinden on yıl geçmesine rağmen ceza infaz edilmez ise ceza zamanaşımı nedeniyle hapis cezası ortadan kalkacaktır. Görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Görevi kötüye kullanma suçuna ilişkin dava asliye ceza mahkemesinde suçun işlendiği yerde görülecektir.

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi midir?​

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi midir?
Güveni kötüye kullanma suçunun basit hali şikayete tabi Suçun nitelikli hali temel şeklinden farklı olarak soruşturması ve kovuşturması şikayete tabi değildir ve verilecek ceza miktarı daha fazladır. Güveni kötüye kullanma suçu (TCK md.155), taraflar arasında Uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.

Görevi kötüye kullanma suçu para cezasına çevrilir mi?​

Görevi kötüye kullanma suçunun hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

Güveni kötüye kullanma suç mu?​

Güveni kötüye kullanma suç mu?
Güveni kötüye kullanma suçu, özgü suç olduğundan, özgü suça ilişkin iştirak kuralları geçerlidir. Bu suçta, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere bir malın zilyetliği kendisine devredilen kişi fail olabilir. Bu sıfatı taşımayan kimselerin, fail olabilmesi mümkün değildir.

Görevi kötüye kullanma zamanaşımı ne zaman başlar?​

Görevi Kötüye Kullanma Suçunda Zamanaşımı TCK m.66 gereğince bu suçla ilgili zamanaşımı sekiz yıldır. Süre suçun işlendiği günden itibaren işlemeye başlar. Süre geçtikten sonra fail hakkında soruşturma yapılamaz.
 
Kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan konusuyla ilgili verdiğiniz bilgilere göre, görevi ihmal suçu ile güveni kötüye kullanma suçu gibi konuların cezaları ve yargılanma süreçleri hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Özellikle kamu görevlilerinin sorumlulukları ve suç işleme durumlarıyla ilgili önemli bilgiler sunulmuş.

Görevi ihmal suçu, görevin gereklerini yerine getirmemek veya gecikmek suretiyle kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olma yahut haksız menfaat sağlama durumunu ifade etmektedir. Bu suçun cezası, kasıtlı işlenme durumunda altı aydan iki yıla kadar hapis cezası veya ihmal yoluyla işlenme durumunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezası olabilmektedir.

Görevi kötüye kullanma suçunda ise, görevin gerekliliklerini bilerek yerine getirmemek veya gecikmek suretiyle kamunun zararına veya kişilere haksız menfaat sağlama durumu söz konusudur. Bu suçun cezası altı aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası şeklinde olabilmektedir. Aynı zamanda görevi kötüye kullanma suçunda hapis cezası ile birlikte adli para cezasının da hükmedilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Güveni kötüye kullanma suçu ise, güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli hali şikayete tabi olmayıp savcılık tarafından resen soruşturulabileceği ifade edilmiştir. Ayrıca görevi kötüye kullanma suçunda zamanaşımı süresinin sekiz yıl olduğu ve suçun işlendiği günden itibaren bu sürenin başladığı bilgisi verilmiştir.

Bu konularla ilgili daha fazla detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız ya da başka sorularınız varsa lütfen belirtin, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 

Similar threads

Geri
Üst