AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisa donemde marjinal maliyet egrisi ile ortalama toplam maliyet ve ortalama degisken maliyet egrilerinin U biciminde olmasinin sebebi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kısa dönemde marjinal maliyet eğrisi ile ortalama toplam maliyet ve ortalama değişken maliyet eğrilerinin U biçiminde olmasının sebebi nedir?​

Kısa dönem toplam maliyetteki değişme toplam değişken maliyetteki değişmeye eşit olduğundan, kısa dönem marjinal maliyet, çıktıdaki bir birim değişme sonucu toplam değişken maliyette meydana gelen değişme diye de tanımlanabilir: SRMC= TVC/ Q. SRMC kısa dönem marjinal maliyet eğrisinin U biçiminde olmasının nedeni.

Uzun dönem ortalama maliyetin minimum olduğu çıktı düzeyine ne ad verilir?​

Uzun Dönem ve Kısa Dönem Ortalama Maliyet Eğrileri: İktisatçılar uzun dönem ortalama maliyeti minimum kılan SRATC eğrisinin temsil ettiği tesis büyüklüğünü, optimum tesis büyüklüğü ; uzun dönem ortalama maliyeti minimum kılan Q1 çıktı düzeyini de minimum etkin ölçek diye nitelendirirler.

Ortalama sabit maliyet ile ortalama değişken maliyetin toplamına ne ad verilir?​

Ortalama sabit maliyet ile ortalama değişken maliyetin toplamına ne ad verilir?
Toplam Maliyet (TC) : Sabit maliyet ve değişir maliyetlerin toplamıdır.

Değişken maliyet fonksiyonu nedir?​

Değişken maliyet fonksiyonu nedir?
Belirli bir zaman diliminde ve faaliyet hacmi aralığında faaliyet hacminin artıp azalmasına karşın, toplam olarak aynı kalan maliyetlere sabit maliyetler denir. İşletmenin faaliyet hacmindeki değişime karşı toplamı orantılı olarak değişen maliyetlere değişken maliyetler denir.

Üretim miktarı arttıkça hangisi değişmez?​

ÜRETİM MİKTARI ARTTIKÇA BİRİM BAŞINA DÜŞEN DEĞİŞMEZ MALİYET GİDERLERİ AZALIR.

Üretim miktarına bağlı olarak değişken maliyete ne denir?​

Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır.

Üretim ölçeği arttıkça uzun dönem ortalama maliyetlerin azalmasına ne ad verilir?​

Üretim ölçeği arttıkça uzun dönem ortalama maliyetlerin azalmasına ne ad verilir?
Ölçek eğrisi: Uzun dönem ortalama maliyet eğrisi. Ölçek ekonomileri: Fabrikanın üretim ölçeği arttıkça maliyetin azalması.

Uzun dönem ortalama maliyet eğrisi neyi ifade eder?​

Uzun dönem ortalama maliyet eğrisi neyi ifade eder?
Uzun dönem ortalama maliyet eğrisi alternatif olanakları belirterek üretimin artışı karşısında ortalama maliyetteki etkileri ortaya koymaktadır.

Marjinal maliyet, firmanın üretim hızını artırma seçeneğidir.?​

Marjinal maliyet, ürün satışı fiyatından daha düşük olduğu sürece firma üretim hızını artırma seçeneğine sahiptir ve her iki maliyet de eşit olduğunda sınır birleşir. Marjinal maliyet ile ortalama maliyet arasındaki en önemli ayırt edici özellikler, karı en üst düzeye çıkarmak veya maliyetleri en aza indirmek arasında seçim ve ayırma denir.

Ortalama maliyeti, ortalama maliyeti kapsayan masraflardır.?​

Ortalama maliyetler, üretim hızıyla ilgili masrafları ve yalnızca ortalama üretim seviyesine bağlı olmayan maliyetleri kapsayan ortalama sabit maliyeti içeriyorsa, ortalama değişken maliyetten ayrılabilir.

Ortalama maliyet, bir üretim biriminin varyasyonudur.?​

Ortalama maliyet, bir üretim biriminin varyasyonudur.?
Marjinal maliyet, bir üretim birimindeki varyasyonun sonucu olarak toplam maliyetin varyasyonudur. Ortalama maliyet, ürünü üretmek için gereken sabit ve değişken maliyet de dahil olmak üzere birim başına maliyeti temsil eder. Ortalama maliyet, ortalama değişken maliyet ve ortalama sabit maliyet olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
 
Kısa dönemde marjinal maliyet eğrisi ile ortalama toplam maliyet ve ortalama değişken maliyet eğrilerinin U şeklinde olmasının sebebi, tesis ölçeğinin etkisiyle alakalıdır. Bu durum, ölçek eğrisinin şekline ve uzun dönemdeki optimum tesis büyüklüğü kavramına dayanır.

Öncelikle, kısa dönemde sabit faktörlerin değişmediği ve sadece değişken faktörlerin ayarlanabildiği bir dönemi ifade eder. Kısa dönemde, bir işletme tesis büyüklüğünü değiştiremez ve sabit faktörleri (örneğin makine ve fabrika büyüklüğü gibi) sabit tutmak zorundadır.

Bu durumda, kısa dönem marjinal maliyet eğrisi, üretimdeki her bir birim değişikliğin toplam değişken maliyeti nasıl etkilediğini gösterir. Başlangıçta ortalama maliyetler azalır ve daha sonra artmaya başlar. Bu durum, ortalama toplam maliyet (ATC) ve marjinal maliyet (MC) eğrilerinin U şeklinde olmasına neden olur.

U şeklindeki bu değişim; başlangıçta kısa dönemdeki bazı sabit maliyetlerin payını azaltan birim içi iş bölümünden ve daha sonra kısıtlayan faktörlerin artmasından kaynaklanabilir. Sonuç olarak, U şekilli marjinal maliyet eğrisi, ortalama toplam maliyet ve ortalama değişken maliyet eğrilerinin şeklini belirler ve tesis büyüklüğünden kaynaklanan etkileri yansıtır.
 
Geri
Üst