AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kisa calisma odenegi cikmayanlar ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.306
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kısa çalışma ödeneği çıkmayanlar ne yapmalı?​

Corona virüsü kapsamında alınan ekonomik tedbirlerden olan kısa çalışma ödeneği araştırmaları sürüyor. Kısa çalışma ödeneği alamayanlar ne yapacaklarını düşünürken, Meclis’e sunulan yeni torba kanun teklifinde, kısa çalışma ücreti çıkmayan çalışanlara ayda 1.170 TL ücretsiz izin parası verileceği bildirildi.

Ücretsiz izin sonrası işsizlik maaşı alabilir mi?​

Ücretsiz izne çıkarılanlar işsizlik maaşı da alamayacak Kısa çalışma ödeneği 24 Mart, ücretsiz izin aylığı 17 Nisan 2020’de başladı. Zaten kısa çalışma ödeneğini hak edemeyenler ücretsiz izne çıktı. Ücretsiz izne çıkarılan kişilerin bundan sonraki süreçte işsizlik maaşı alma hakkı yok zaten.

Kısa çalışma ödeneği nereye şikayet edilir?​

Kısa çalışma ödeneği nereye şikayet edilir?
ÇSGB, SGK, İŞKUR ve MYK mevzuatlarıyla ilgili her türlü bilgiyi ALO 170’i arayarak öğrenebilirsiniz. ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır.

Kısa çalışma ödeneği alan işçi çalışırsa ne olur?​

Kısa çalışma ödeneği alan işçi çalışırsa ne olur?
Bir dönem kısa çalışma ödeneği alıp, ardından tam zamanlı çalışmaya devam eden iş yerleri kısmı süreli kısa çalışma yapmış oluyor. Bu durumda kişiye, kısa çalışmadaki süreye karşılık işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılır. İşveren de fiilen çalışılan sürenin ücretini öder.

Pandemi nedeniyle işsizlik maaşı kaç ay veriliyor?​

İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma ödeneği alan işçi kaç saat çalışır?​

Kısa çalışmanın uygulanmaya başlaması işverenin çalışma süresini en az üçte biri oranında azaltmasına bağlıdır. Dolayısıyla kısa çalışmada olan bir işçi en fazla haftada 30 saat çalıştırılabilecektir. İşçi 30 saati geçmemek şartıyla işverenin belirlediği haftalık süre kadar çalışmakla yükümlüdür.
 
Kısa çalışma ödeneği çıkmayanlar ne yapmalı sorusuna cevap vermek gerekirse, öncelikle işverenle iletişime geçmek önemli olacaktır. Çünkü kısa çalışma ödeneğinin işveren tarafından SGK'ya başvuru yapılması sonucu çıkar ve ödemeler işveren tarafından yapılır. Eğer hala kısa çalışma ödeneği alamıyorsanız ve işvereninizle iletişimden sonuç alamıyorsanız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK veya İŞKUR gibi kurumlara başvurarak durumu bildirebilirsiniz.

Ücretsiz izne çıkarılanlar işsizlik maaşı alamayacakları konusunda bilgi verilmiştir. Ücretsiz izne çıkarılan kişilerin işsizlik maaşı alabilmesi için kısa çalışma ödeneği kapsamında olmaları gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği alan bir işçi eğer çalışmaya devam ederse, kısa çalışma ödeneği alması gereken süre zarfında çalıştığı için bu durumun işsizlik sigortası fonundan ödenen ödemeleri etkileyeceğini unutmamak önemlidir. Yani kısa çalışma ödeneği alırken başka bir işte çalışılmamalıdır.

Kısa çalışma ödeneği alan işçi, işverenin belirlediği haftalık süre kadar çalışmakla yükümlüdür. Kısa çalışma süresince işverenin çalışma süresini en az üçte biri oranında azaltması gerekmektedir. Dolayısıyla kısa çalışmada olan bir işçi en fazla haftada 30 saat çalıştırılabilir.
 
Geri
Üst