- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 259.679
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kısa çalışma ödeneği alan kişi çalışmak zorunda mı?
İşyerindeki kısa çalışma uygulaması kapsamında İŞKUR’a bildirilen azaltılmış çalışma süresi kadar çalışmakla yükümlü olan çalışan, ayın kalan günlerinde çalışmak zorunda değil. İşveren çalışmaya zorlayamaz.Kısa çalışma ödeneği farkını işveren ödeyebilir mi?
Genel tatil günü çalıştırılmayan işçi KÇÖ ödemesi alırken bu tarihe yönelik olarak fazladan bir ödeme almaz. Kısa Çalışma Döneminde İşveren Ücret Farkını Ödeyebilir mi? İşveren istemesi durumunda aradaki farkı ödeyebilir.Kısa çalışma ödeneği işe başlayınca kesilir mi?
Kısa Çalışma Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi uyarınca, kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici …
Kısa çalışma ödeneği alırken sigorta primi yatar mı?
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
Kısa çalışma ödeneğinin üstünü işveren tamamlar mı?
İşveren, kısa çalışma ödeneğine başvurduğu işçileri için, çalışılmayan sürelerde ücret ödemek zorunda değildir. Bu ödeme dışında işveren, çalıştıramadığı günler için işçiye ödeme yapmaz. İşçi bu günleri kısa çalışma ödeneği olarak İŞKUR’dan alır.Kısa çalışma ödeneği işveren alabilir mi?
Çalışanın, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalıdır. Çalışan iş yerinde fiilen çalışmaya devam etmeli ve SGK gün şartlarını taşımalıdır. İşveren bu süreçte çalışanı işten çıkarmamalıdır. Kısa çalışma ödeneği en fazla 3 ay alınabilmektedir.Kısa çalışma ödeneği alanların SGK primi ödenir mi?
Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
Kısa çalışma ödeneğinde kalan kısmı işveren tamamlayabilir mi?
İşverenin KÇÖ dışında kalan %40’lık Kısmı Ödemesi Bu ödeme dışında işveren, çalıştıramadığı günler için işçiye ödeme yapmaz. Buradan yola çıkarsak, kazancının %60’ını kısa çalışma ödeneği olarak alan işçinin, mağduriyetini minimuma indirmek için işverenin yapacağı tamamlayıcı ödemenin yasal olduğunu söyleyebiliriz.