AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kis uykusuna yatan hayvanlarin vucutlarinda neden yag depo edildigi ile ilgili dusunceleriniz nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kış uykusuna yatan hayvanların vücutlarında neden yağ depo edildiği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?​

Yağlar, sindirimi zor olduğundan en son yakılması tercih edilen bileşiklerdir. Canlılar kış uykusuna yatarken metabolik faaliyetlerini en aza indirgerler. Vücutları, bu sebepten dolayı yağ yakarak yaşamını sürdürür. Dolayısıyla kış uykusuna yatan hayvanların vücutlarında yağ depo edilir.
Hayvansal yağlara örnek nedir?
Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur.
Katı yağ hayvansal besin midir?
Hayvansal yağlar, hayvanlardan türetilen lipid malzemelerdir. Fiziksel olarak, yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve katı yağlardır.

Göçmen kuşlar vücutlarında yağ depo eder Bunun sebebi sizce ne olabilir?​

Göçmen kuşların çoğu (özellikle küçük ötücü kuşlar) göç için gerekli enerjiyi uzun yolculuğa çıkmadan önce ne bulurlarsa yiyerek vücutlarında depoladıkları yağdan sağlarlar. Yağ onların adeta yakıt tankıdır. Bazıları göçten hemen önce ağırlıklarını iki katına çıkartırlar.
Canlıların kış uykusunda vücut ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını açıklayınız?
Hayvanlar kış uykusuna yatmadan önce vücutlarına yağ depolar. Kış uykusuna yattıklarındaysa -en düşük yaşamsal seviyeye indirilen- metabolik faaliyetler için bu yağı kullanırlar. Faaliyetler en düşük seviyede olduğundan suya normal yaşamdaki gibi gereksinim duyulmaz.
Kış uykusu süresince bu hayvanların vücutlarında ne gibi değişimler gözlenir?
Cevap: Hayvanlar kış uykusuna yatmadan önce vücutlarına yağ depolar. Kış uykusu sürecinde kalp atım sayısı düşer, nefes alışveriş hızı yavaşlar ve metabolizma hızı en düşük seviyeye iner. Bazı türlerde vücut sıcaklığı da düşer. Metabolik faaliyetler için vücutlarında biriken yağı kullanırlar.

Tereyağı ve kuyruk yağı hangi yağlara örnektir?​

Doymuş ve Doymamış Yağlar Doymuş yağlar hayvansal kaynaklı olarak; tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, margarin, bitkisel kaynaklı olarak da hindistancevizi yağıdır. Doymuş yağları ayırt eden özellik oda ısısında katı halde bulunmalarıdır. Özellikle hayvansal besinlerde bulunur.
Göçmen kuşlar develer kutup ayıları gibi bazı hayvanlar vücutlarında özellikle de deri altında yağ depolar bu durumun nedeni ne olabilir?
Faaliyetler en düşük seviyede olduğundan suya normal yaşamdaki gibi gereksinim duyulmaz. Benzer şekilde göçmen kuşlar da göç etmeden önce vücutlarına bol miktarda yağ depolar ve metabolik faaliyetlerde bu yağı kullanırlar. Böylece suya gereksinimlerini en aza indirirler.
Göçmen kuşlar hangi yağ depolar?
Cevap: Göç eden kuşların büyük çoğunluğu bir seferde uzun mesafeleri aşabilmek için deri altında yağ depolar yağ parçalandığında aynı miktarda karbonhidrat ve ya proteinle karşılaştırılırsa onların iki katı enerjii ve su üretir.
 
Geri
Üst