SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Kış aylarının başlaması ile birlikte çocukların da yaşam tarzlarında değişiklikler olmaktadır. Kreşe veya okula giden çocuklar, uzun süre evlerinden ayrı kalmakta, bir yandan kalabalık ortamlarda sık sık enfeksiyonlarla karşılaşırken, bir yandan da beslenme düzenleri aksayabilmektedir.
Kış mevsiminde özellikle 2-7 yaş arası çocukların beslenmelerine özen gösterilmeli, daha sıcak ve kalorili gıdalar tercih edilerek beslenme alışkanlığı bu yönde değiştirilmelidir
İki-yedi yaş arası dönem, beslenme alışkanlığının kazandırıldığı dönemdir. Çocuğu bu yaşlarda nasıl alıştırırsanız, ilerleyen yaşlarda da beslenme alışkanlığı böyle devam etmektedir. Bu dönemde beslenme alışkanlığı oturtulmadığında, çocuk mide böbrek kalp karaciğer rahatsızlıkları gibi bir çok kronik hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu açıdan özellikle kış aylarında çocukların beslenmelerine ayrı bir özen gösterilmelidir , anneler bilinçli ve sabırlı olmalıdır .
Oyun ve okul çocukluğu çağlarında edinilecek beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivitelerin, çocuğun o anki sağlığını etkilediği kadar, sonraki hayatında karşılaşabileceği kronik hastalıklara karşı korunmasında da etkili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ebeveynlerin, evde olduğu kadar, dışarıdayken de çocuklarının ne yediğini denetlemesi, doğru, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmaları gerekmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme kavramı nedir?Vücudun büyümesi,onarımı,yenilenmesi,çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.Bu nedenle dört temel besin grubunda bulunan çeşitli besin öğeleri yeterli miktarda alınmalıdır
Dört temel besin grubu:
1.süt ve süt ürünleri
2.Et,yumurta,kurubaklagil,ceviz,fındık grubu
3.Meyve ve sebze grubu
4.Ekmek tahıl grubu
Her çocuğun genetik özellikleri ve fizik aktivitesi farklıdır. Bu nedenle beslenme miktarı da farklıdır. Önemli olan kaliteli beslenmenin yanı sıra çocuğun gelişiminin de normal olmasının sağlanmasıdır
Çocukların 3 ana öğünü almalarına özen gösterilmeli ve yemek saatleri belli olmalıdır
Çocuklar yemek aralarında da atıştırma eğilimindedir. Çocuklara ders aralarında veya arkadaşlarıyla birlikte iken atıştırabilecekleri sağlıklı besin maddeleri öğretilmelidir. Çocuğun spor veya başka bir şekilde artmış aktivitesi varsa, burada kaybettiği enerjiyi dengelemek için arayacağı gıdalar (süt, ayran, kefir, sütlaç) evde hazır olmalıdır
Kahvaltı:
Ebeveynlerin çalışması, çocuğun okula gitmesi nedeni ile genellikle kahvaltı alışkanlığı ortadan kalkmaktadır. Çocuğun okul başarısı ve sağlıklı gelişimi için kahvaltının rolü çok büyüktür. Kahvaltıda günlük kalorinin % 25 i dengeli olarak verilmelidir. Süt, meyve, peynirli-yumurtalı sandviç veya tostlar, pekmez, bal verilebilecek seçenekler arasındadır
Öğle Yemeği:
Okulun çocuğa sunduğu yemekler gözden geçirilmelidir. Evden beslenme götürülüyorsa saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Dışarıdan yiyecek alması gerekiyorsa, çocuğun sağlıklı yiyecekler alması konusunda eğitilmesi gerekmektedir
Akşam Yemeği:
Çocuklar okuldan çıktıklarında genellikle aç olabilirler ve akşam yemeğini beklemek istemeyebilirler. Atıştırmalıklar da doğru gıdalardan oluşmalı, ancak bu durumda akşam yemeğinde daha az gıda almalarına izin verilmelidir
ÇOCUKLARIN KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR?
Oyun ve okul çağı çocuklarının fiziksel aktiviteleri ve harcadıkları enerji daha fazladır. Bu nedenle kalorisi yüksek gıdalar tercih edilmelidir
Ekmek ve tahıl grubu besinler bizim temel enerji kaynağımızı oluşturur.Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan zengindir ve vücuda enerji sağlar
Çocuklarda kalorinin %30 u yağlardan karşılanmalıdır. Sağlıklı yağlar olarak sızma zeytinyağı ve organik tereyağı tercih edilmelidir
Kemik ve diş sağlığı açısından kalsiyum, kansızlık gelişimini önlemek için demir, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çinko içeren gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Tahin pekmezi; hem kalori açısından hem de demir ve çinkodan zengin olmasından dolayı iyi bir tercih olabilir
Balık haftada en az 1-2 kez tüketilmelidir. Balık; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3 ),kalsiyum,fosfor ,selenyum,iyot mineralleri ve E vitamini içerir
Et, yumurta kurubaklagil, fındık, ceviz grubu; demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindir. Bu besin grubu ana menü olarak öğünlerde yer almalıdır. Ve günlük beslenmede bu gruptaki besinlerin biri veya birkaçının karışımı tüketilmelidir. Kurubaklagillerin demir kaynağı olmasının yanı sıra, çocukların gelişimi için gerekli önemli bir protein kaynağı olduğu da unutulmamalıdır
Kırmızı et , demir açısından oldukça zengindir ve içindeki protein gelişme sürecinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu yaş grubundaki çocuklarda demir eksikliğinin en önemli nedeni kırmızı et tüketiminin yetersiz olmasıdır. Çocuğun kırmızı eti tüketebilmesi için , gerekirse sebze yemekleri etli veya kıymalı olarak sunulmalıdır.
Ara öğünlerde, atıştırmalık olarak badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru üzüm ,incir veya kuru kayısı ile birlikte verilebilir ya da meyve salatası muhallebi gibi yiyeceklere konularak da çocuklara sunulabilir. hazır yiyecekler , cipsler, şekerlemeler ve fast food tarzı gıdaların sakıncaları konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir.
Çocuk tatlı yemek istediğinde cevizli fındıklı süt kaynaklı tatlılar veya meyveler önerilmelidir
Özellikle kış aylarında süt tüketimi çok önemlidir; süt, yoğurt, peynir çökelek, lor ve benzeri besinler kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengindir. Bu besinler büyümede ve kemik sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.bu nedenle büyüme çağında olan çocuklara süt ve süt ürünlerinin tüketimi özendirilmelidir
Sebze ve meyve alışkanlığı kazandırılmalıdır, besinlerin taze ve organik olmasına dikkat edilmelidir.Bu grup besin öğeleri C vitamininden zengindir. C vitamininden en zengin besinler turunçgiller (portakal, mandalina), kivi, nar gibi meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Vücudun savunma sisteminin desteklenmesi için A ve C antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin de tüketimi artırılmalıdır.
Çocukların meyveleri özellikle posa ile beraber(bütün olarak yemesi) sağlanmalıdır.
Bir porsiyon sebze; 4-5 yemek kaşığı sebze veya bir kase salataya eşdeğerdi.
[*]
Bol su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
[*]
Aktivitesi fazla olan, bu nedenle terleyen ve su kaybeden çocuklara su, sıkma meyve suları, süt veya ayran gibi içecekler sunulmalı, hazır meyve sularından ,kola gazoz gibi asitli ve fosfor içeriği yüksek içeceklerden ve çay kahve gibi içeceklerden kaçınılmalıdır
[*]
Ebeveynlerin beslenme şeklinin ,çocukların beslenme şekli ve isteği üzerinde oldukça etkili olduğu unutulmamalıdır.
Kış mevsiminde özellikle 2-7 yaş arası çocukların beslenmelerine özen gösterilmeli, daha sıcak ve kalorili gıdalar tercih edilerek beslenme alışkanlığı bu yönde değiştirilmelidir
İki-yedi yaş arası dönem, beslenme alışkanlığının kazandırıldığı dönemdir. Çocuğu bu yaşlarda nasıl alıştırırsanız, ilerleyen yaşlarda da beslenme alışkanlığı böyle devam etmektedir. Bu dönemde beslenme alışkanlığı oturtulmadığında, çocuk mide böbrek kalp karaciğer rahatsızlıkları gibi bir çok kronik hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu açıdan özellikle kış aylarında çocukların beslenmelerine ayrı bir özen gösterilmelidir , anneler bilinçli ve sabırlı olmalıdır .
Oyun ve okul çocukluğu çağlarında edinilecek beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivitelerin, çocuğun o anki sağlığını etkilediği kadar, sonraki hayatında karşılaşabileceği kronik hastalıklara karşı korunmasında da etkili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ebeveynlerin, evde olduğu kadar, dışarıdayken de çocuklarının ne yediğini denetlemesi, doğru, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmaları gerekmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme kavramı nedir?Vücudun büyümesi,onarımı,yenilenmesi,çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.Bu nedenle dört temel besin grubunda bulunan çeşitli besin öğeleri yeterli miktarda alınmalıdır
Dört temel besin grubu:
1.süt ve süt ürünleri
2.Et,yumurta,kurubaklagil,ceviz,fındık grubu
3.Meyve ve sebze grubu
4.Ekmek tahıl grubu
Her çocuğun genetik özellikleri ve fizik aktivitesi farklıdır. Bu nedenle beslenme miktarı da farklıdır. Önemli olan kaliteli beslenmenin yanı sıra çocuğun gelişiminin de normal olmasının sağlanmasıdır
Çocukların 3 ana öğünü almalarına özen gösterilmeli ve yemek saatleri belli olmalıdır
Çocuklar yemek aralarında da atıştırma eğilimindedir. Çocuklara ders aralarında veya arkadaşlarıyla birlikte iken atıştırabilecekleri sağlıklı besin maddeleri öğretilmelidir. Çocuğun spor veya başka bir şekilde artmış aktivitesi varsa, burada kaybettiği enerjiyi dengelemek için arayacağı gıdalar (süt, ayran, kefir, sütlaç) evde hazır olmalıdır
Kahvaltı:
Ebeveynlerin çalışması, çocuğun okula gitmesi nedeni ile genellikle kahvaltı alışkanlığı ortadan kalkmaktadır. Çocuğun okul başarısı ve sağlıklı gelişimi için kahvaltının rolü çok büyüktür. Kahvaltıda günlük kalorinin % 25 i dengeli olarak verilmelidir. Süt, meyve, peynirli-yumurtalı sandviç veya tostlar, pekmez, bal verilebilecek seçenekler arasındadır
Öğle Yemeği:
Okulun çocuğa sunduğu yemekler gözden geçirilmelidir. Evden beslenme götürülüyorsa saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Dışarıdan yiyecek alması gerekiyorsa, çocuğun sağlıklı yiyecekler alması konusunda eğitilmesi gerekmektedir
Akşam Yemeği:
Çocuklar okuldan çıktıklarında genellikle aç olabilirler ve akşam yemeğini beklemek istemeyebilirler. Atıştırmalıklar da doğru gıdalardan oluşmalı, ancak bu durumda akşam yemeğinde daha az gıda almalarına izin verilmelidir
ÇOCUKLARIN KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR?
Oyun ve okul çağı çocuklarının fiziksel aktiviteleri ve harcadıkları enerji daha fazladır. Bu nedenle kalorisi yüksek gıdalar tercih edilmelidir
Ekmek ve tahıl grubu besinler bizim temel enerji kaynağımızı oluşturur.Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan zengindir ve vücuda enerji sağlar
Çocuklarda kalorinin %30 u yağlardan karşılanmalıdır. Sağlıklı yağlar olarak sızma zeytinyağı ve organik tereyağı tercih edilmelidir
Kemik ve diş sağlığı açısından kalsiyum, kansızlık gelişimini önlemek için demir, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çinko içeren gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Tahin pekmezi; hem kalori açısından hem de demir ve çinkodan zengin olmasından dolayı iyi bir tercih olabilir
Balık haftada en az 1-2 kez tüketilmelidir. Balık; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3 ),kalsiyum,fosfor ,selenyum,iyot mineralleri ve E vitamini içerir
Et, yumurta kurubaklagil, fındık, ceviz grubu; demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindir. Bu besin grubu ana menü olarak öğünlerde yer almalıdır. Ve günlük beslenmede bu gruptaki besinlerin biri veya birkaçının karışımı tüketilmelidir. Kurubaklagillerin demir kaynağı olmasının yanı sıra, çocukların gelişimi için gerekli önemli bir protein kaynağı olduğu da unutulmamalıdır
Kırmızı et , demir açısından oldukça zengindir ve içindeki protein gelişme sürecinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu yaş grubundaki çocuklarda demir eksikliğinin en önemli nedeni kırmızı et tüketiminin yetersiz olmasıdır. Çocuğun kırmızı eti tüketebilmesi için , gerekirse sebze yemekleri etli veya kıymalı olarak sunulmalıdır.
Ara öğünlerde, atıştırmalık olarak badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru üzüm ,incir veya kuru kayısı ile birlikte verilebilir ya da meyve salatası muhallebi gibi yiyeceklere konularak da çocuklara sunulabilir. hazır yiyecekler , cipsler, şekerlemeler ve fast food tarzı gıdaların sakıncaları konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir.
Çocuk tatlı yemek istediğinde cevizli fındıklı süt kaynaklı tatlılar veya meyveler önerilmelidir
Özellikle kış aylarında süt tüketimi çok önemlidir; süt, yoğurt, peynir çökelek, lor ve benzeri besinler kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengindir. Bu besinler büyümede ve kemik sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.bu nedenle büyüme çağında olan çocuklara süt ve süt ürünlerinin tüketimi özendirilmelidir
Sebze ve meyve alışkanlığı kazandırılmalıdır, besinlerin taze ve organik olmasına dikkat edilmelidir.Bu grup besin öğeleri C vitamininden zengindir. C vitamininden en zengin besinler turunçgiller (portakal, mandalina), kivi, nar gibi meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Vücudun savunma sisteminin desteklenmesi için A ve C antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin de tüketimi artırılmalıdır.
Çocukların meyveleri özellikle posa ile beraber(bütün olarak yemesi) sağlanmalıdır.
Bir porsiyon sebze; 4-5 yemek kaşığı sebze veya bir kase salataya eşdeğerdi.
[*]
Bol su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
[*]
Aktivitesi fazla olan, bu nedenle terleyen ve su kaybeden çocuklara su, sıkma meyve suları, süt veya ayran gibi içecekler sunulmalı, hazır meyve sularından ,kola gazoz gibi asitli ve fosfor içeriği yüksek içeceklerden ve çay kahve gibi içeceklerden kaçınılmalıdır
[*]
Ebeveynlerin beslenme şeklinin ,çocukların beslenme şekli ve isteği üzerinde oldukça etkili olduğu unutulmamalıdır.