Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kis icin neler kurutulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.627
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kış için neler kurutulur?​

Kurutmalık sebze ve meyveler
- Domates. İnşaat tuğlasından 2-3 sıra tepsi genişliğinde ayak yapın Alttan kurutmaya yardımı olsun diye, taş zemin de olabilir.
- Dolmalık ve acı biber.
- Bamya.
- Patlıcan.
- Mantar.
- Maydonoz, Nane, Kekik, Dereotu, Isırgan.
- Bezelye.
- Elma, Armut.

Gıdalar ne amaçla kurutulur?​

Gıda maddelerine uygulanan kurutmanın birçok amacı vardır. Bunlardan en önemli olanı depolama sırasında ürünün bozulmasını önlemektir. Kurutma işleminin diğer bir amacı da, ürün hacmini azaltarak, taşınma ve depolanmasında verimliliği arttırmaktır.

Kuru gıdalar nelerdir?​

Kuru gıdalar nelerdir?
KURU GIDA ÜRÜNLERİ
- Pirinç
- Nohut.
- Mercimek Çeşitleri.
- Pirinç
- Bakliyat çeşitleri.
- UN ÇEŞİTLERİ
- MAKARNA ÇEŞİTLERİ

Kış sebzeleri nasıl kurutulur?​

Kış sebzeleri nasıl kurutulur?
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.

Kış için hangi yiyecekler hazırlanır?​

Kışlık Hazırlıklar – Kış Hazırlıkları
- Ezme Turşu.
- Kurudan Asma Yaprağı
- Yemeklik Sebze Suyu.
- Soğan Turşusu.
- Salamura Yaprak.
- Kışlık Kavurma.
- Zencefil Turşusu.
- Brokoli Turşusu.

Kuru meyve zararlı mı?​

Genel olarak kuru meyveler besleyici ve sağlıklı bir atıştırmalıktır; kalori kısıtlayarak kilo vermeyi düşünüyorsanız, haftanın belli günlerinde öğle yemeğini yerine kuru meyveler tercih edilebilir. Fındık fıstık gibi kuru yemişlerle de karıştırılarak her an çantada taşımak için de kolay bir alternatiftir.

Sebze kuruları nasıl saklanır?​

Sebze kuruları nasıl saklanır?
“Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.

Besin kurutma yöntemleri nelerdir?​

Besin kurutma yöntemleri nelerdir?
KURUTMA NEDİR?

Kuru meyve sebze nedir?​

Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20’lere düşürülmesi ile elde edilir. Meyveler güneşte (tabii kurutma), güneş kolektörlü kurutma sistemlerinde ve yapay kurutucularda kurutulmaktadır.

Karışık sebze kurusu nasıl yapılır?​

Az güneş gören yere koyun çok hızlı kurur. Havuçları minik minik doğrayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye alın. İki gün güneşli yerde sonrası gölgede kurutun.

Kışın hangi meyveler kurutulur?​

Kışın hangi meyveler kurutulur?
Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut tur, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.

Evde yapılan kış hazırlıkları nelerdir?​

Evde yapılan kış hazırlıkları nelerdir?
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
 
Kış aylarında taze sebze ve meyvelerin kurutularak saklanması eski ve etkili bir yöntemdir. Kış için kurutulabilecek sebzeler arasında domates, dolmalık ve acı biber, bamya, patlıcan, mantar, bezelye gibi sebzeler; maydonoz, nane, kekik, dereotu, ısırgan gibi otlar; elma ve armut gibi meyveler bulunmaktadır. Bu kurutulmuş ürünler, depolanırken bozulma riskini azaltmak ve ürün hacmini azaltarak taşıma ve depolama verimliliğini artırmak amacıyla kullanılır.

Kurutma işlemi sırasında meyve ve sebzelerin içerdikleri suyun büyük bir kısmı alınarak, ürünlerin raf ömrü uzatılır. Ayrıca, kurutulmuş gıdaların taşınması ve depolanması daha kolay hale gelir.

Kuru gıda ürünleri arasında pirinç, bakliyat çeşitleri, un çeşitleri, makarna çeşitleri gibi ürünler bulunmaktadır. Bunlar genellikle uzun süre saklanabilen ve pratik kullanım imkanı sunan gıdalardır.

Kış sebzeleri kurutulurken fazla suları süzülerek, güneş gören bir yere asılır ve altlarına gazete veya muşamba gibi bir malzeme serilir. Bu şekilde salkım halinde asılan sebzeler yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyup saklanmaya hazır hale gelir.

Kurutulmuş sebzelerin saklanması için ipe dizilerek buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yaparak ya da ufalayarak kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.

Kuru meyveler genellikle besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklardır. Kalori kısıtlaması yapıyorsanız ya da pratik bir atıştırmalık arıyorsanız, kuru meyveler fındık veya fıstık gibi kuru yemişlerle karıştırılarak tercih edilebilir.

Kuru meyveler ve sebzeleri güneşte, güneş kolektörlü kurutma sistemlerinde veya yapay kurutucularda kurutarak kış için sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst