AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirsal yerlesmenin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kırsal yerleşmenin özellikleri nelerdir?​

Köy, ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayanan ve nüfusu 2.000’den az olan yerleşmelere denir. Bu yerleşmelerde otlak, orman, ibadethane, okul, çeşme, yayla vb. ortak kullanım alanları bulunur. Aileler arasında anlaşmazlık olması vb. Köyden küçük yerleşmeler geçici ya da sürekli yerleşme özelliği gösterir.

Kır ve kent ayrımı neye göre yapılır?​

Kır ve kent ayrımı neye göre yapılır?
Günümüzde ise kent kavramı TÜİK tarafından Türkiye sınırları dâhilinde yer alan tüm yerleşim yerlerinden nüfusu 20.000 ve üzeri olan yerleşim yerleri olarak kullanılmaktayken 20.000′ den daha az olan yerler kır yerleşim birimi olarak kullanılmaktadır (tuik.gov.tr, 2015).

Kır ve kent ilişkisi nasıl bir ilişkidir?​

Kır ve kent ilişkisi nasıl bir ilişkidir?
Hem kent hem de kırda, gelir düzeyi ile icra edilen meslek arasında istatistikî açıdan anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Kentsel alanda bu oranın kırsal alana göre daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir; kentteki meslek ve gelir dağılımı daha çeşitlidir.

Kırsal Yerleşme Çeşitleri Nelerdir?​

A-Kırsal yerleşmeler
- Dağınık Köyler.
- Toplu Köyler.
- Geçici Köyaltı Yerleşmeleri.
- Devamlı Köyaltı Yerleşmeleri.

Köy Yerleşmesi nedir?​

Köy Yerleşmesi nedir?
Genel olarak 50 kişiden fazla nüfusu geçindiremeyecek ve yakındaki köye bağlı olan alanlara köy altı yerleşmeleri denir. Yani köylerin idari sınırları içerisinde bulunurlar. Ancak köyde daimi yaşam sınırları dışarısında yer almaktadır. Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler.

Türkiye’de Kır şehir ayrımında en çok kullanılan ölçüt nedir?​

Türkiye’de Kır şehir ayrımında en çok kullanılan ölçüt nedir?
Kırsal ve kentsel alan ayrımındaki ölçütler: Nüfus Bu durum her ülkenin kendi coğrafi, sosyo-ekonomik, politik ve yönetsel koşullarına uygun nüfus ölçütleri kullanmalarından kaynaklanmaktadır. Türkiye’de bugün köy-kent ayrımı 1924 tarihli Köy Kanununa göre yapılmaktadır.

Kent kuramı ne demek?​

Kent kuramları; kentlerin ortaya çıkışını, gelişimini ve kente dair kuralları sistemli bir biçimde açıklayabilmeleri nedeniyle kent sosyolojisinin temel taşlarındandır. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişmelerini tarihsel olarak açıklayan kent kuramlarını ele almaktır.

Şehirleri köylerden ayıran özellikler nelerdir?​

Şehirleri köylerden ayıran özellikler nelerdir?
Şehirleri kır yerleşmelerinden ayıran özellikler:
- Nüfusları fazladır.
- Yayıldıkları alanlar geniştir.
- Geçiminde tarım dışı sektörlere dayanır.
- Meskenler yanında çarşı, pazar, fabrika, spor ve sanat merkezleri vb. bulunur.
- Çok büyük şehirlerde değişik soy, din ve ırktan insanlar birlikte yaşar.

Kırsal ve kentsel yerleşmeleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir?​

Kırsal ve kentsel yerleşmeleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir?
Cevap: Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar şöyle sıralanabilir. Öncelikle şehirlerin nüfus oranı fazladır, yayıldığı alan son derece geniştir, geçim ve ticaretinde tarım dışı sektörler ağırlık gösterir, meskenlerin yanında sanat ve spor merkezleri, fabrika, çarşı ve Pazar yeri gibi alanları bulunur.

Yerleşme tipleri nelerdir?​

Mahalle, oba, kom, yayla, mezra, divan, çiftlik, ağıl, gibi çeşitleri vardır.

Güzle yerleşim ne demek?​

Güzle yerleşim ne demek?
Güzleler esas yayladan daha alçakta, devamlı yerleşme merkezine daha yakın, dolayısiyle yayladan daha ılımlı ^kısmen ilk, genellikle sonbahar mevsiminde daha uzun süre kalınan ikinci bir yayladirT Bu geçici yerleşmelerden sonbaharda (güzün) daha fazla yararlanılması adım da etkilemiş ve bu tür geçici yerleşmeler “güzle …

Doğu Karadeniz yöresinde kırsal yerleşmelerin görüldüğü alanlar nelerdir?​

Doğu Karadeniz yöresinde kırsal yerleşmelerin görüldüğü alanlar nelerdir?
Doğu Karadeniz kıyı dağları üzerinde yaygın olan dönemlik kırsal yerleşmeleri; çok sayıda oba-yayla, mezra ve güzle yerleşmeleri oluşturur. Bu yerleşmeler genelde hayvancılık faaliyetine bağlı olarak ortaya çıkan bazen dağınık, çoğunlukla da gevşek veya toplu bir yerleşme şekline sahiptirler.

Yerleşme yerlerinin doğal yapısı ile ilgilenen bilim dalı nedir?​

Yerleşme coğrafyası, yerleşmelerin oluşumu, gelişimi, kökenleri, geçirdiği değişimleri, fonksiyonlarını ve dağılışlarını inceleyen Beşeri coğrafya dalıdır. Yerleşim coğrafyası, mesken ve yerleşim birimlerinin doğal ve beşeri çevre ile ilgisini araştırır.

Kenti kırdan ayıran temel unsurlar nelerdir?​

Kenti kırdan ayıran temel unsurlar nelerdir?

Kırsal yerleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?​

Kırsal yerleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
 Yer şekilleri yönünde düz ve arazinin tarıma uygun olması. Yağışın yeterli olması, Su kaynaklarının yeterli olması, genelde tarla tarımı yapılıyor olması.  Konya ovasında toplu yerleşmeler yaygındır.

Kuruldukları yere göre köyler kaça ayrılır?​

Yerleşme dokularına göre köyler. Bu grupta köyler toplu ya da dağınık olarak iki gruba ayrılır. Yerleşmelerin toplu ya da dağınık olmasında yer şekilleri ve su durumu belirleyici olmaktadır. Yer şekillerinin dağlık engebeli olduğu, suyun bol olduğu alanlarda dağınık köy yerleşmeleri görülür.

Dalyan yerleşim nedir?​

Dalyan yerleşim nedir?
Dalyan. Deniz kıyılarında balıkçılıkla geçimlerini sağlamak amacıyla küçük koylarda kurulan yerleşmelerdir. Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında dalyanlara rastlanır.

Toplu ve dağınık yerleşme nerelerde görülür?​

Toplu ve dağınık yerleşme nerelerde görülür?
Türkiye’de İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler fazladır. Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir.

Ilk yerleşmelerin kurulduğu yerlerin ortak özellikleri nelerdir?​

İlk yerleşmelerin kurulduğu yerler su kaynaklarına yakındır, tarıma elverişli alanlardır ve iklim bakımından yerleşmeye elverişlidir.

Yerleşme coğrafyası hangi dalları incelemektedir?​

Yerleşme coğrafyası hangi dalları incelemektedir?
Yerleşme Coğrafyası: Bu alt bilim dalı yerleşmenin gelişimi, oluşumu, özellikleri gibi konuları araştırı. Bunun yanında tüm bunları etkileyen nedenleri de incelemektedir. Arkeoloji, tarih gibi bilimlerden de faydalanmaktadır.

Kır ve şehir yerleşmeleri arasında ne gibi farklılıklar vardır?​

Kır ve şehir yerleşmeleri arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Kır yerleşmeleri daha çok süreksiz yerleşim alanları, mevsimsel yerleşim alanları, dağınık yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehir yerleşmeleri ise sürekli yerleşim alanları, kalıcı yerleşim alanları ve düzenli yerleşim alanları olarak oluşmaktadır.

Kır kent ilişkisi nasıl bir ilişkidir?​

Nüfus, yaşamsal şartlar ve çevresel şartlar gibi nedenlerle yaşam alanları kır ve kent olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu farklılıklar bireyleri bir yaşam alanından iterken diğer yaşam alanına çekmektedir. Bu itme-çekme faktörlerinin etkisiyle aralarında göçler yaşanmaktadır.

Kırsal yerleşme dokusu nedir?​

Kırsal yerleşme dokusu nedir?
Bu özellikteki alanlarda geçimini daha çok tarım, hayvancılık ve ormancılık ile sağlayanların oluşturdukları köy ve köy altı yerleşmelerine kırsal yerleşme adı verilir. Kırsal alanlarda en büyük yerleşme birimleri köyler olup köyden daha küçük yerleşim birimleri de bulunur (Kom, yayla, mezra, kom gibi).
 
Kırsal yerleşmenin özellikleri arasında genellikle tarım ve hayvancılığa dayanan ekonomi, nüfusun genellikle 2.000'den az olması, ortak kullanım alanlarının bulunması (otlak, orman, ibadethane, okul, çeşme, yayla vb.) ve aileler arasında anlaşmazlıkların yaşanması gibi unsurlar yer alır. Kırsal yerleşmeler, köyden daha küçük ve geçici ya da sürekli yerleşme özelliği gösterebilir.

Kırsal ve kent ayrımı genellikle nüfus ölçütüne göre yapılır. Türkiye'de kent kavramı TÜİK tarafından 20.000 ve üzeri nüfusu olan yerleşim yerlerini ifade ederken, 20.000'den az olan yerler kır yerleşim birimi olarak adlandırılır.

Kırsal ve kent ilişkisi ise gelir düzeyi ve meslekler arasında istatistiksel olarak farklılıkların olduğu bir ilişkiyi ifade eder. Kentlerde meslek ve gelir dağılımının kırsal alanlara göre daha çeşitli olduğu gözlemlenir.

Kırsal yerleşme çeşitleri arasında dağınık köyler, toplu köyler, geçici köyaltı yerleşmeleri ve devamlı köyaltı yerleşmeleri yer almaktadır. Bu çeşitlilik, farklı yerleşme yapılarına ve özelliklerine işaret eder.

Köy yerleşmesi genellikle 50 kişiden fazla nüfusu geçindiremeyecek ve yakındaki köye bağlı olan yerleşme alanları olarak tanımlanır. Köy yerleşmesi, daimi yaşam sınırlarının dışında yer alır ve daha çok kırsal yerleşme şeklinde bilinir.

Türkiye'de kır şehir ayrımında en çok kullanılan ölçüt genellikle nüfustur. Türkiye'de köy-kent ayrımı genellikle 1924 tarihli Köy Kanunu'na göre yapılmaktadır.

Kır ve şehir ayrımını belirleyen unsurlar arasında nüfus yoğunluğu, alanın genişliği, geçim kaynaklarının farklılığı, meskenlerin yanında bulunan diğer yapılar gibi faktörler yer alır.

Kırsal ve kentsel yerleşmeler arasındaki farklılıklar ise nüfus yoğunluğu, alan genişliği, geçim kaynakları, yapılaşma düzeni ve sosyal yapı gibi unsurlar üzerinden detaylı bir şekilde karşılaştırılabilir.
 
Geri
Üst